Vince Flynn: Bérgyilkos

Írta : Vince Flynn
Eredeti cím : American Assassin
Eredeti kiadás : 2010
Magyar cím : Bérgyilkos
Fordította : Molnár Péter
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2011
Terjedelme (oldalszám) : 355
70
Vidd hírét!
  •  
  •  

A 2013-ban elhunyt amerikai regényíró, Vince Flynn összesen tizenöt könyvet írt, és ebből tizennégy a CIA titkos ügynökének, Mitch Rappnek egy-egy kalandját, bevetését meséli el. Az első regény 1999-ben jelent meg (a tizennegyedik megjelenését a szerző sajnos érhette meg), de csak 2010-ben, a széria tizenegyedik köteténél szánta rá magát arra, hogy a kezdeteket is elmesélje. A Bérgyilkos tehát a történet szempontjából a Mitch Rapp-sorozat első része. Arra kellene választ kapjunk belőle, hogy Rapp miként vált a CIA magasan képzett bérgyilkosává. A kiképzésről még kapunk ugyan valamilyen képet (bár nem ez az igazán fontos), a motivációit is megismerjük (még ha nem feltétlenül hihető is az egész), de a belső, emberi folyamatok fölött átsíklott Flynn. Úgy vagyunk vele, mint maga Rapp a kiképzéssel: legyünk már túl rajta, és irány a terep, az éles helyzetek, mert ott van igazán elemében a fiatal ügynök. Ahogy egyébként Flynn is. Talán ezért is húzta olyan sokáig a kezdetek elmesélését.


Mitch Rappet a CIA egyik fiatal elemző tisztje, Irene Kennedy szervezte be az ügynökséghez, bár az nem derül ki, hogy egész pontosan miként. A történet azzal kezdődik, hogy Rapp Bejrútban társai kiszabadítására készül, és ehhez szándékosan, mintegy a terve részeként az ellenség karjai közé sétál. Aztán ugrunk az időben egy évet visszafelé, egészen addig a pillanatig, amikor Rapp Irene Kennedy autójában megérkezett a CIA szigorúan titkos és különleges kiképzőbázisára, és kezdetét vette a fiatalember testi és lelki felkészítése. A képzést követően Rapp rögtön az első bevetésen bebizonyítja, hogy nem csak jól céloz, de gondolkozik is. A célpont egy arab terroristasejt, az akcióban pedig részt vesz a kiképző tisztje és egy harmadik társa is. A nyomára bukkannak annak a német bankárnak, aki piszkos pénzek tisztára mosásával foglalkozik és svájci számlákon kezeli az orosz titkosszolgálattal is üzletelő arab terroristák pénzét. Miután megcsapolják a svájci bankszámlákat, kisebb pánikot okozva Moszkvától Bejrútig, a libanoni főváros felé veszik az irányt, hogy kiszabadítsanak egy elrabolt amerikai ügynököt.

A történet tulajdonképpen olyan egyszerű, mint az ék. Vince Flynn a mesélés során nem esik át a ló túloldalára, mindvégig hihető marad a sztori. A gond csak az, hogy az izgalmasabb része a folyamatnak rejtve marad az olvasó előtt. Noha Rapp és társai a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy szigorúan titkos részlegének, dolgoznak, valójában sem hírszerzéssel, sem a szó szerinti kémkedéssel nem foglalkoznak, gyakorlatilag egyszerű végrehajtók, vagy ahogy a cím is sugallja: bérgyilkosok. Megnevezik a célpontot, Rapp pedig végrehajtja a feladatot.

Bérgyilkossal Vince Flynn azt akarta elmesélni, hogyan kezdődött minden Mitch Rapp számára. A szerző a könyvet a Pan Am Lockerbie-terrortámadás áldozatainak és családjainak ajánlotta fel. A történet szerint Mitch barátnője a Skócia fölött felrobbantott gépen utazott, és a fiatal amerikait ez késztette arra, hogy az életét a terroristák üldözésének szentelje. Az első küldetése során éppen azok nyomába eredhet, akik a terrortámadás értelmi szerzői és finanszírozói voltak. Flynn szerencsére nem részletezi túlságosan a kiképzést, így afölött, hogy fizikai értelemben hogyan vált bérgyilkossá Mitch Rapp, gyorsan átlépünk. Na de mi ment végbe a fejében? Milyen jellembeli változásokat hozott a számára az, hogy szinte egyik napról a másikra változott meg az élete? Erre sajnos nem kapunk egyértelmű választ.

A helyszíneket nagyon életszerűen festette meg a szerző, főleg a közel-keleti epizódoknál éreztem úgy, hogy egy filmet látok. A karakterek is valóságosak, cselekedeteik, dialógusaik életszerűek, nincsenek túlzott jellemvonások, elnagyolt akciójelenetek, nem támad az az érzése az olvasónak, hogy a jó oldalon csak emberfeletti képességekkel rendelkező ügynökök tevékenykednek, akiknek mindig egy golyóval több van a fegyverében, mint az ellenfélnek, és erősebbek, gyorsabbak, okosabbak mindenki másnál. Bár a vége természetesen ez lesz, efelől ne legyen kétsége senkinek, azért a Bérgyilkos nem az a fajta regény. Ha pedig a könyv elolvasása után arra a kérdésre kell választ adnom, hogy miként kezdődött minden Mitch Rapp számára, akkor azt felelem: egy bevetéssel.


Vidd hírét!
  •  
  •