Játék Bánffy Miklós könyvéért

Vidd hírét!
  •  
  •  

Bánffy Miklós születésének 140. évfordulója alkalmából a 2014-es évet Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár kezdeményezésére Bánffy Miklós Emlékévvé nyilvánították. A kerek évforduló apropóján a Helikon Kiadónál sorra jelennek meg az erdélyi gróf könyvei, az Egy erdélyi gróf emlékiratairól például mi is írtunk. A kiadó jóvoltából most játékot is szervezünk, a tét pedig a Fortéjos Deák Boldizsár Memoriáléja címet viselő tréfás novellafüzér.


Az alábbi űrlapon három anagrammát találsz. Mindegyikhez súgunk is valami segítséget, a segítség és maga az anagramma elég kell legyen ahhoz, hogy mind a hármat megfejthetsd – előtte persze nem árt elolvasni ezt-azt a grófról, és ehhez elég, ha az Olvasoterem.com-on és/vagy a kiadó honlapján keresgélsz.

EZ A JÁTÉK VÉGET ÉRT, EREDMÉNYHIRDETÉS KÖVETKEZIK

Mindenek előtt lássuk az anagramma rejtvények megfejtését:

  1. Letört rétyi éden = Erdélyi történet (Gróf Bánffy Miklós trilógiájának, nagyregényének címe)
  2. Botos Aliza = Az ostoba Li (háborúellenes szatírája, a kolozsvári színház mutatta be)
  3. Ákosi fenő mely szipog = Kolozs megyei főispán (1906 és 1910 között töltötte be Bánffy ezt a tisztséget)

Mindhárom cím megtalálható valamelyik Bánffyról írt cikkünkben.

Meglepő módon azok kerültek többségbe, akik mind a három rejtvényt meg tudták fejteni, 64 nagyon ügyes játékos közül két nyertest sorsoltunk:

Szabóné N. Magdolna
Tóth Ágnes

Huszonnyolcan voltak azok, akik csak egy vagy két anagrammával boldogultak. (Itt jegyezzük meg, hogy az Erdély története vagy az Ostoba Li megfejtéseket nem tudtuk elfogadni helyesnek, hiszen az anagramma lényege, hogy a szó minden betűjét fel kell használni, és mindegyiket csak annyiszor, ahányszor az az eredetiben is szerepel.) A 28 játékos közül a szerencse a következő olvasónknak kedvezett:

Bésán Róbertné

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailen is értesítjük.

A játék április 21-én, hétfőn éjfélkor ér véget, eredményt kedden, április 22-én hirdetünk. Három jó megfejtő a Fortéjos Deák Boldizsár Memoriáléja című kötet egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntünk. FONTOS UPDATE: a három könyv egyikét azok között sorsoljuk ki, akik legalább az egyik anagrammát jól megfejtették, de mind a hármat nem sikerült. Két könyvet azok között sorsolunk ki, akik mind a három rejtvényt jól megfejtették.

A nyereményről: A kötetet Bánffy Miklós eredetileg Kisbán Miklós néven adta ki. A novellafüzér igazi stílusbravúr, hiszen azt akarja elhitetni olvasójával, hogy egy 17. századi pikáns műről van szó; ehhez még kiadói előszót is fabrikált a rafinált szerző. Ám a figyelmes olvasó már itt gyanút foghat, hiszen a tudományos álca mögül félig-meddig előbukkan a karneváli maszk a sebesvári könyvtár és a Kolozs-monostori Képtelen levéltár említésekor.

Ki ez a farsangi figura Fortéjos Boldizsár, aki egy személyben világutazó, babonákon nevető protestáns diák, aki groteszk meséivel megmutatja a világ „másik arcát”? Valóban memoriálét olvasunk, vagy csak egy zseniális paródiával van dolgunk?

A kötet új köntösben a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg 2014 márciusának végén.

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ezen a játékon, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!
  •  
  •