A kakukktojás: játék Oksanen új regényéért

Vidd hírét!
 
 

Áprilisban jelent meg a finn Sofi Oksanen legújabb, negyedik regénye, a Mikor eltűntek a galambok. Az időzítés nem véletlen, a többszörösen díjazott írónő ugyanis április végén díszvendége lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak. Az új regény és Oksanen újabb budapesti látogatása apropóján a Scolar Kiadó támogatásával játékot szervezünk, amelynek a végén a Mikor eltűntek a galambok című regény három példányát sorsoljuk ki.

A játék egyszerű: az alábbi felsorolások mindegyikében van egy kakukktojás. Ezeket kell megtalálni, kiválasztani, majd izgulni, hogy Fortuna rád mosolyogjon. Ha első ránézésre nem szúrja a szemedet egyik kakukktojás sem, akkor olvass el néhány témához kapcsolódó cikket az Olvasoterem.com-on vagy látogass el a Scolar Kiadó honlapjára, és keresd meg adatlapját. Mindhárom kakukktojást garantáltan megtalálod, ha ezen a két oldalon olvasgatsz/keresgélsz.

A játék véget ért, eredményt hirdetünk!

A játékban közel 180 olvasónk vett részt, de meglepően sokan nem találták meg a helyes választ különösen a második kérdés jelentett problémát. Lássuk tehát a helyes válaszokat, az indoklással együtt:

  1. Az irodalmi díjak között az Üvegkulcs-díj a kakukktojás, ezt még nem kapta meg Oksanen. (A válaszadók 77 százaléka tudta a jó választ erre a kérdésre.)
  2. A regényei közül a Baby Jane lóg ki a sorból, ez nem a tervezett tetralógia része. (A játékosok csupán 35%-a tudta ezt, a többi kérdésre adott válaszoktól függetlenül.)
  3. A regényszereplők közül Kormi a kakukktojás, hiszen ő a másik két szereplővel ellentétben nem a Tisztogatásban, hanem a Baby Jane-ben szerepelt. (A játékosok 58%-a válaszolt erre a kérdésre helyesen.)

Mind a három kérdésre csak a válaszadók 19 százaléka válaszolt jól. Közülük a szerencse az alábbi olvasóinknak kedvezett:

Rimár Miklós
Lapath Katalin
Busa Mária

A nyerteseknek gratulálunk, őket villámgyorsan e-mailen is értesítjük, mert a Könyvfesztivál idején akár személyesen is dedikáltathatják a nyereményüket Oksanennel. Ne feledjétek, az írónő a 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége.

Napokon belül új érdekes játékkal jelentkezünk, figyeljétek az oldalt!

A játék április 24-én, csütörtökön ér véget, eredményt pénteken az első órákban hirdetünk. Három jó megfejtő a Mikor eltűntek a galambok egy-egy példányát nyeri, több helyes megfejtés esetén sorsolunk. Figyelem, pénteken és szombaton is lehetőség lesz személyesen átvenni a könyvet a Scolar Kiadó standján, és dedikáltatni is lehet Sofi Oksanennel.

A nyereményről: Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény” Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról. A Baltikumban járunk, de a sodró lendületű történet játszódhatna bárhol a keleti tömb országaiban, ahol a történelem tapinthatóbban gázolt bele az emberek életébe, mint a Föld más szegleteiben.

A regényben három szereplő életét követhetjük nyomon: Roland – az ideákat kergető, hazája függetlenségéért küzdő szabadságharcos; unokatestvére, Edgar – aki mindent elkövet azért, hogy elrejtse életének sötét oldalát és még sötétebb titkait, s megkaparintson magának legalább egy kis szeletet a hatalomból; és Edgar felesége, Juudit – akit házasságának szégyene és a reménytelen boldogtalanság köt béklyóba. E három ember sorsa örökre egybefonódik, nemcsak a rokoni kapcsolatok okán, hanem az olykor kusza érzelmek, szenvedélyek, s a megannyi rejtély és bűn miatt is.

Oksanen a csak az igazán nagy írókat jellemző kivételes tehetség birtokosa. Művében fontos kérdéseket tesz fel, alaposan körüljárja ezeket, s a feldolgozásnál képes végig fenntartani a feszültséget. Nem bicsaklik meg a történetvezetése, a szálak összesodrása tökéletes, és okosan, átgondoltan, egy nyomozó logikájával illeszti össze a történelem és a magánélet töredezett darabkáit, míg végül összeáll a kép. S teszi mindezt úgy, hogy az utolsó lapokra is tartogat meglepetéseket – de a kulcsot már az olvasó illeszti a zárba.

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ezen a játékon, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!