Első regényével nyert Arthur C. Clarke-díjat Ann Leckie

Vidd hírét!
 
 

A korábbi évek hagyományaihoz híven, május 1-én Londonban adták át az Egyesült Királyság legrangosabb science-fiction irodalmi elismerését, az Arthur C. Clarke-díjat. A díjátadóra a SCI-FI LONDON Filmfesztivál keretében, a Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society) székhelyén került sor, számos sci-fi író, kiadó, akadémikus és rajongó jelenlétében. Az idei győztes az amerikai Ann Leckie lett az Ancillary Justice című első regényével.

Leckie számára nem ez az első díj, amivel az Ancillary Justice-ért kitüntették: korábban elnyerte a Kitschies Aranycsáp-díját (The Kitschies Golden Tentacle Prize), valamint megosztva (Gareth L. Powell Ack Ack Macaque című regényével) az BSFA-díjat is a legjobb regény kategóriában. Utóbbi átadására két héttel ezelőtt, április 20-án került sor. Leckie regényét emellett jelölték a legjobb regény kategóriában az idei Hugo-díjra is.

Az Arthur C. Clarke-díj kapcsán Tom Hunter díjigazgató a következőket mondta: „Mindig különleges az, amikor egy új vagy elsőkönyves szerző nyeri az Arthur C. Clarke-díjat, az Ancillary Justice pedig valóban nagyon különleges. Számomra többször ajánlották ezt a könyvet, mint bármelyik másikat az elmúlt évben, mindig olyan emberek, akiknek véleményében megbízok, és ami nagyon érdekes volt, hogy olyan emberek tették ezeket az ajánlásokat, akikről azt gondoltam, hogy a legkülönfélébb ízléssel rendelkeznek a science-fiction olvasmányaikat illetően. Ez a dolog világosan megmagyarázza az Ancillary Justice körül a sci-fi díjak kapcsán kialakult figyelmet, és nincs is számomra boldogabb dolog, mint hogy köszönthetem Annt az Arthur C. Clarke-díjasok sorában.

Ann Leckie 1967-ben született amerikai írónő, aki jelenleg az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége titkáraként dolgozik. 2005 óta ír, számos novellája jelent meg a Subterranean Magazine, Strange Horizons vagy a Realms of Fantasy című folyóiratokban. Az Ancillary Justice című első regénye 2013 októberében jelent meg az Radch Birodalom (Imperial Radch) című űrtrilógia első köteteként. A történet főhőse és egyben narrátora egy mesterséges hadi intelligenciával rendelkező Breq nevű űrhajó és annak katonái, vagyis tulajdonképpen az egyetlen megmaradt katona. Az űrhajó egy jégbolygón próbál felkutatni egy veszedelmes fegyvert, amellyel egy korábbi árulásért igyekszik bosszút állni a Radch Birodalom vezetőjén, az önmaga több ezer klónjának közös tudataként a birodalomban uralkodó Annander Mianaain. A regény újdonságként ható ötleteinek, könnyed stílusának, a szerethető szereplőknek és a benne kibontakozó érdekes konfliktusnak köszönhetően mind a szakma, mind az olvasóközönség körében nagy sikert aratott már megjelenését követően. Jó hír a sci-fi rajongóknak, hogy az Ancillary Justice idén ősszel magyar fordításban is megjelenik a Gabo Könyvkiadó SFF sorozata keretében.

Leckie regénye mellett további öt regény került fel az Arthur C. Clarke-díj szűkített listájára: Kameron Hurley God’s War, Phillip Mann The Disestablishment of Paradise, Ramez Naam Nexus, Christopher Priest The Adjecent és James Smythe The Machine című könyve. Magyar fordításban eddig Christopher Priestnak és James Smythe-nak jelent meg könyve: A tökéletes trükk (The Prestige) című Priest-regény két bűvészről és a köztük levő halálos ellentétről szól; a viktoriánus korban játszódó regényt 1996-ban World Fantasy-díjjal tüntettek ki, emellett jelölték a Brit Fantasy-díjra, az Arthur C. Clarke-díjra és a Bram Stoker-díjra is. A regényből Hugh Jackman és Christian Bale főszereplésével Christopher Nolan rendezett 2007-ban két kategóriában is Oscar-díjra jelölt filmet. James Smythe a magyar olvasóközönségnek 2013-ban mutatkozott be A felfedező című regényével – erről írtunk is a tavaly. A szűkített listán szereplő hat regényt az eddigi rekordnak számító 121 könyv közül választották ki, amelyeket 42 különböző kiadó jelölt.

Az 1987-ben alapított Arthur C. Clarke-díjjal olyan regényeket tüntetnek ki, amelyek az Egyesült Királyságban jelentek meg az előző évben. A legrangosabb brit sci-fi irodalmi díjnak számít, a győztest a Brit Science Fiction Egyesület (British Science Fiction Association), a Science Fiction Alapítvány (Science Fiction Foundation), valamint a SF Crowsnest nevű szervezet által kijelölt zsűri választja ki. A 2014-es zsűri összetétele: Sarah Brown, Lesley Hall, Georgie Knight, Duncan Lawie, Ian Whates, valamint Andrew M. Butler. Utóbbi, akárcsak 2012-ben és 2013-ban, szavazati jog nélkül tölti be a zsűri elnöki tisztségét. A díj pénzjutalommal is jár, amely megegyezik az épp aktuális évnek megfelelő nagyságú angol fonttal: az idei győztes tehát – a rangos kitüntetés mellett – 2014 fonttal lett gazdagabb. A legelső díjjal egyébként Margaret Atwood kanadai írónőt jutalmazták A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) című regényéért, a 2013-as győztes pedig Chris Beckett Dark Eden című regényéért.


Vidd hírét!