Átadták az Edgar Allan Poe-díjakat

Vidd hírét!
 •  
 •  

Május 1-jén, csütörtökön este került sor a New York-i Grand Hyatt Hotelben a 2014-es Edgar Bankettre. A rendezvény keretében adta át az Amerikai Krimiírók Egyesülete (Mystery Writers of America – MWA) a krimi és bűnügyi irodalom (mystery) egyik legrangosabb elismerésének számító Edgar Allan Poe-díjakat. A 2013-ban megjelent műveket és szerzőiket idén tizenhárom kategóriában jutalmazták.

A legfontosabb kategóriának számító legjobb regény díjára hatan voltak esélyesek: Thomas H. Cook, Matt Haig, William Kent Krueger, Louise Penny, Ian Rankin és Lori Roy. A zsűri William Kent Krueger Ordinary Grace című regényét találta a legjobbnak. Az 1950-ben született amerikai szerző a Cork O’Connor főszereplésével játszódó sorozatának köszönhetően vált ismertté. Korábban nyert már ismert szórakoztató irodalmi díjakat – többek között Anthony- és Barry-díjat –, viszont legrangosabb kitüntetésének az Edgar-díj számít. Az Ordinary Grace 1961-ben, a Minnesota állambeli New Bremenben játszódik. Az ártatlanság és a remény korszaka ez egy egész ország számára, egy új, fiatal elnökkel. A tizenhárom éves Frank Drum számára azonban ez egy komor nyár volt, amikor gyakran és számos formában találkozott a halállal: baleset, természetes halál, öngyilkosság, gyilkosság. Frank ugyanazokkal az elfoglaltságokkal kezdte a nyarat, mint minden hasonló korú tinédzser, azonban a családját sújtó váratlan tragédia következtében a felnőttek titkokkal, hazugságokkal, házasságtöréssel és árulással teli világában találja magát, ahol érettségről és korát meghazudtoló talpraesettségről kell tanúbizonyságot tennie. A történetet maga Frank meséli el negyven évvel a végzetes nyarat követően.

A legjobb eredeti puhafedelű könyv díjára szintén hatan pályáztak: Lisa Ballantyne, E. R. Brown, Paul Cleave, Alex Marwood, Marcus Sakey, valamint Stephen King. Utóbbi a szórakoztató irodalmi műfajokban kiosztott díjak sokaságát vehette át írói pályafutása során (többek között Bram Stoker-, Brit Fantasy-, Hugo-, Locus-, O. Henry- és World Fantasy-díjjal is kitüntették már), viszont az Edgar-díjat eddig még egyetlen művével sem sikerült elnyernie, csak az életmű-díjnak számító Nagymester-díjat kapta meg 2007-ben. Az idén sem termett babér számára, hiszen a díjat ebben a kategóriában Alex Marwoodnak ítélte a zsűri, The Wicked Girls című regényéért, amelyik 2014. májusában magyar nyelven is megjelenik A sátán lányai címmel, az Athenaeum Kiadó gondozásában. A regényben Kirsty Lindsay sikeres oknyomozó-újságíró egy sorozatgyilkos után nyomoz, és a szálak különös módon saját, hétpecsétes titokként őrzött múltjába vezetnek. Húsz évvel ezelőtt, egy forró nyári reggelen három kislány végzetes játékba kezdett, és a nap végére már csak ketten voltak életben közülük. A két kislány, Kirsty és Amber, felnőttként, családosan, új identitással él, távol mindattól, amit egykor együtt átéltek. Találkozásukkor azonban föléjük tornyosulnak a múlt sötét árnyai.

A legjobb rövidprózai alkotásokat díjazó kategóriában hatan jutottak a legjobbak közé, öt novellával: Reed Farrel Coleman, a Max Allan Collins és Mickey Spillan alkotta szerzőpáros, John Connolly, Tina Corey és Tim L. Williams. A győztes John Connolly The Caxton Private Lending Library and Book Depository című novellájával. A szerző a magyar olvasók számára sem ismeretlen: Charlie Parker-sorozatának több kötete is (Halálhozók, Arctalan démonok, Nyugtalanság, A fekete angyal) megjelent magyar fordításban a General Press, majd az Ulpius-ház kiadó gondozásában. Connolly nyert már Shamus-, Barry- és Agatha-díjat, az Edgar-díjra is jelölték, de csak az idén sikerült megkapnia.

A legjobb első regény kategóriában Jason Matthews nyerte a díjat Red Sparrow című regényével. Az veterán CIA-ügynök által írt regény egy napjainkban játszódó orosz-amerikai kémtörténet, amelyben a poszt-szovjet térség dzsungelében a túlélésért harcoló orosz kémnő, Dominika Egorova és a fiatal CIA-ügynök, Nathaniel Nash – aki mellesleg az amerikai ügynökség legjobb oroszországi embere – játszik halálosan komoly kettős játékot egymással. Ebben a kategóriában még Matthew Guinn, Roger Hobbs, Becky Masterman és Kimberly McCreight szerepelt egy-egy regénnyel.

A legjobb valóságos krimi (nem fikciós mű) kategóriában a zsűri Daniel Stashower The Hour of Peril: The Secret Plot to Murder Lincoln Before the Civil War című könyvét találta a legjobbnak. A kétszeres Edgar-díjas Stashower ebben a könyvében a Baltimore-összeesküvés néven ismertté vált valós történetet dolgozza fel, amely egy merész terv volt Abraham Lincoln meggyilkolására, az amerikai polgárháború hajnalán, 1861 februárjában, elnökké választása előtt néhány héttel. Az ügyet a legendás detektív, Allan Pinkerton derítette fel. Stashowernek magyarul is olvasható az egyik könyve: a Martin H. Greenberggel és Jon Lellenberggel közösen szerkesztett Kísértetek a Baker Streeten című gyűjtemény 2006-ban jelent meg a Partvonal Kiadónál. Ebben a kategóriában Paul Collins, Michael D’Antonio, Charles Graeber és Cate Lineberry egy-egy regénye szerepelt a legjobbak között.

A többi kategória győztesei:

 • legjobb kritika/életrajz: Erik Dussere America is Elsewhere: The Noir Tradition in the Age of Consumer Culture című könyve.
 • legjobb gyerekkönyv: Amy Timberlake One Came Home című regénye.
 • legjobb ifjúsági (young adult) regény: Annabel Pitcher Ketchup Clouds című regénye.
 • legjobb televíziós sorozatepizód forgatókönyve: a Hajsza (The Fall) című sorozat első epizódjáért Allan Cubitt forgatókönyvíró vehette át a díjat. A Gillian Anderson és Jamie Dornan főszereplésével játszódó, Jakob Verbruggen által rendezett thrillersorozatban egy belfasti sorozatgyilkos után nyomoz a londoni rendőrség nyomozónője. A sorozat Magyarországon május 6-tól nézhető a Cinemaxon.
 • Simon & Schuster – Mary Higgins Clark-díj: Jenny Milchman Cover of Snow című krimije. Az MWA különbizottsága által odaítélt díjat olyan szerző kaphatja meg, aki regényében hűen ragaszkodik a Mary Higgins Clark által teremtett hagyományokhoz és az általa meghatározott feltételekhez.

Amint arról januárban írtunk, néhány kategóriában már az év elején közzétették a győztesek nevét:

 • A legjobb elsőnovellás szerzőnek járó Robert L. Fish Emlékdíjat az idén Jeff Soloway kapta The Wentworth Letter című írásáért, amely a Criminal Element Malfeasance Occasional című gyűjteményében jelent meg.
 • A Raven-díjat, amellyel a bűnügyi műfaj területén kiemelkedő, de az írástól eltérő tevékenységeket jutalmaznak idén a michigani Ann Arborban működő Aunt Agatha’s Könyvesboltnak ítélték oda.
 • Az életmű-díjnak számító Nagymester-díjat idén is két szerző, Robert Crais és Carolyn Hart vehette át.

A népszerű XIX. századi amerikai költőről és novellistáról elnevezett Edgar Allan Poe-díjat 1946-ban alapította az Amerikai Krimiírók Egyesülete. A díjjal a krimi és a bűnügyi irodalom (mystery) legjobb amerikai megjelenésű – de nem kizárólag amerikai szerzők által írt –, az előző naptári évben megjelent műveit díjazzák, több kategóriában. Korábban színházi, filmes, televíziós és rádiós műfajokban is díjaztak, ma már az irodalmi kategóriák mellett egyetlen filmes kategóriában adják át a díjat.  A győztes műveket minden évben 68 zsűritag választja ki, több mint 1000 könyv, 500 novella és számos film közül. Az egyes kategóriákban általában négytagú zsűrik döntenek, kivéve a legrangosabbnak számító kategóriát (legjobb regény), ahol a nagyszámú jelölt miatt nyolctagú a zsűri. A zsűritagok már a megjelenési évben folyamatosan kézhez kapják az elbírálandó műveket, és év végére mindenki összeállítja a saját tízes listáját. Ezekből alakítják ki az illető kategória tízes listáját, amelyet tovább szűkítenek, és többnyire január 19-ig – Edgar Allan Poe születésnapjáig – vagy egy ehhez minél közelebb eső időpontig közzéteszik a kategóriánként általában öt-hat jelöltet tartalmazó szűkített listákat. A győztesek kihirdetésére minden évben az Edgar Banketten kerül sor.

Források: theedgars.com, anazon.com, Wikipedia, Olvasóterem


Vidd hírét!
 •  
 •