Nebula-díjat kapott Ann Leckie

Vidd hírét!
 
 

Az elmúlt hétvégén, május 15–18. között a San Joséban sorra kerülő 49. Nebula-díj Hétvége (Nebula Award Weekend) keretében az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Szövetsége (Science Fiction and Fantasy Writers of America, röviden SFWA) átadta a 2013-as Nebula-díjakat. A győztesek nevét május 18-án tették közzé. A Hugo-díj mellett/után a sci-fi és fantasy irodalom egyik legrangosabb elismerésének számító Nebula-díjat négy kategóriában – legjobb regény, legjobb kisregény, legjobb novella és legjobb kisnovella – osztották ki, amellett átadtak néhány másik SFWA-díjat is, amelyek ugyan nem a Nebula-díj részei, azonban ma már hagyományosan minden évben a Nebula Hétvégen kerülnek kiosztásra.

A legrangosabb kategóriának számító legjobb regény (40 000 szónál hosszabb művek) díját Ann Leckie vehette át Ancillary Justice cím első regényéért. A 2013 októberében megjelent regény a Radch Birodalom (Imperial Radch) című űrtrilógia első kötete. A történet főhőse és egyben narrátora egy mesterséges hadi intelligenciával rendelkező Breq nevű űrhajó és annak katonái, vagyis tulajdonképpen az egyetlen megmaradt katona. Az űrhajó egy jégbolygón próbál felkutatni egy veszedelmes fegyvert, amellyel egy korábbi árulásért igyekszik bosszút állni a Radch Birodalom vezetőjén, az önmaga több ezer klónjának közös tudataként a birodalomban uralkodó Annander Mianaain. A regény mind a szakma, mind az olvasóközönség körében kedvező fogadtatásban részesült, idén például az Arthur C. Clarke-díjat is elnyerte vele a szerző. Az Ancillary Justice  idén ősszel magyar fordításban is megjelenik a Gabo Könyvkiadó SFF sorozatában. Az 1967-ben született amerikai írónő, Ann Leckie hét másik szerzőt utasított maga mögé díj döntőjében: Karen Joy Fowler, Neil Gaiman, Charles E. Gannon, Nicola Griffith, Linda Nagata, Sofia Samatar és Helene Wacker. Karen Joy Fowler – aki 2004-ben és 2008-ban is nyert Nebula-díjat a legjobb kisnovella kategóriában – az idén a PEN Faulkner-díjjal kitüntetett We Are All Completely Beside Ourselves című regényével szerepelt a listán, Neil Gaimant pedig Az óceán az út végén című regényével jelölték, amelyről mi is írtunk az Olvasóteremben.

A legjobb kisregény kategóriában (17 500 és 40 000 szó közötti művek) Vylar Kaftan The Weight of the Sunrise című művét találták a legjobbnak. A kisregény az Asimov’s Science Fiction című magazin 2013. évi második számában jelent meg. Kaftant 2010-ben már jelölték a legjobb kisnovella kategóriában I’m Alive, I Love You, I’ll See You in Reno (Élek, szeretlek, találkozunk Renóban) című írásával, akkor azonban nem sikerült nyernie. Az idén kitüntetett kisregényét a 2014-es Theodor Sturgeon-díjra is jelölték. A kategória szűkített listáján szerepelt a tavalyi győztes, Nancy Kress is, akinek két regénye (Váltóláz, illetve Eskük és csodák) és több novellája is olvasható magyarul, valamint Catherynne M. Valente, akinek Marija Morevna és a Halhatatlan című regényéről mi is írtunk az Olvasóteremben.

A legjobb novella (7500 és 17 500 szó közötti művek) kategória győztese Aliette de Bodard The Waiting Stars című írásáért, amely az Atheda Andreadis és Kay Holt által szerkesztett The Other Half of the Sky című novellagyűjteményben jelent meg 2013-ban. Az Egyesült Államokban élő, francia-vietnami származású írónő visszatérő a győztesek listáján, hiszen tavaly is nyerni tudott a legjobb kisnovella kategóriában Immersion című művével, amelyért szintén tavaly a Locus-díjat is megkapta. Jóllehet több regényt is írt, elsősorban rövidprózai alkotásainak köszönhetően ismert, ezekért több rangos díjra is jelölték. Első nagyobb kitüntetése a 2010-ben elnyert BSFA-díj volt, amelyet az Egy hajó születése (The Shipmaker), magyarul is megjelent novellájáért kapott. Szintén olvasható magyar nyelven A Jaguár háza, árnyékban című novellája is. A kategória jelöltjei közül magyarul olvasható még Alaya Dawn Johnson egy regénye (Nyárherceg, Cor Leonis Kiadó, 2013), valamint Ken Liutól a 2012-ben Hugo-díjjal kitüntetett Papírállatok című novella (Galaktika, 2012. július, 268. szám), illetve A szimulákrum (Galaktika, 2013. szeptember, 282. szám) és a Hullámok (Galaktika, 2014. január, 286. szám) című történetek.

A legjobb kisnovella (7500 szónál rövidebb írások) kategóriában Rachel Swirsky If You Were a Dinosaur, My Love című írása lett a legjobbnak ítélt mű. A novella az Apex 2013. évi harmadik számában jelent meg. Swirsky szintén nem teljesen ismeretlen a magyar sci-fi rajongók számára, hiszen Erósz, Fília, Agapé című novellája megjelent a Kleinheinz Csilla által szerkesztett, az AdAstra Kiadó által 2012-ben kiadott 10 – SFmag fantasztikus irodalmi antológia című gyűjteményben. Swirsky  The Lady Who Plucked Red Flowers Beneath the Queen’s Window (A hölgy, aki vörös virágokat tett a királynő ablaka alá) című novellájával 2010-ben már elnyerte a Nebula-díjat, emellett számos rangos díj döntőjébe is sikerült bejutnia egy-egy írásával. A legjobb kisnovella kategória döntősei között Matthew Kressel, Sofia Samatar, Kenneth Schneyer és Sylvia Spruck Wrigley egy-egy írása szerepelt még.

Az SFWA által kiosztott egyéb díjak győztesei:

  • Ray Bradbury-díj a legjobb forgatókönyvért: a győztes az idei Oscar-gálán hat díjjal kitüntetett Gravitáció című film lett, amelyet Alfonso Cuarón rendezett – szintén ő jegyzi a forgatókönyvet is Jonas Cuarónnal közösen –, Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével. A filmet tavaly októbertől vetítették a magyar mozikban.
  • Andre Norton-díj, a legjobb ifjúsági science-fiction vagy fantasy regényért: Nalo Hopkinson Sister Mine című regénye. A Kanadában élő, jamaicai származású, 53 éves írónőnek ez az első Nebula-díja, korábban azonban már nyert rangos díjakat: 1999-ben a John W. Campbell debütdíjasa volt, ugyanabban az évben a Locus-díjat is megkapta a legjobb első regény kategóriában a Brown Girl in the Ring című könyvével, 2003-ban pedig Skin Folk című novelláskötetéért Wolrd Fantasy-díjjal tüntették ki.
  • az életműdíjnak számító Damon Knight Nagymester Emlékdíj győztese: Samuel R. Delany. A Chip becenéven ismert szerző, irodalomkritikus és egyetemi professzor akadémiai és irodalmi szinten is következetesen küzd a faji és szexuális megkülönböztetés ellen. Első sikerét a Babel-17 című regénye jelentette, amelyért 1967-ben Nebula-díjat kapott. A díjat egyébként ezt követően még háromszor vehette át, nyert továbbá két Hugo-díjat is. Magyarul egyetlen regénye, az Menekülés a holt városból című sci-fi olvasható, amely 1994-ben jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában.
  • Kevin O’Donnell Jr. Service to SFWA-díj: Michael Armstrong.
  • 2013-as Különleges Tiszteletdíj: Frank M. Robinson.

A Nebula-díjat (Nebula Award) 1965-ben alapította az  SFWA, amely ma már az egyik legbefolyásosabb és legismertebb non-profit írószervezetnek számít az Egyesült Államokban, és amelynek közel 2000 aktív tagja van: sci-fi és fantasy írók, művészek, kiadók és más szakmabeliek. A díjat 1966 óta minden évben átadják, az előző évben az Amerikai Egyesült Államokban megjelent sci-fi vagy fantasy művek szerzőinek a fentebb említett négy kategóriában, emellett több, a díjhoz már hagyományosan kapcsolódó kategóriában is díjaznak. A nyertesekről nem zsűri dönt, hanem az SFWA aktív tagjai szavazással választják ki őket, kategóriánként általában hat – de néha kevesebb vagy több – művet tartalmazó szűkített listáról. Az idei jelöltekre a tagok március 1. és 31. között adhatták le voksaikat. A 2014-es díjátadó házigazdája/ceremóniamestere Ellen Klages volt, aki 2005-ben maga is elnyerte a Nebula-díjat Basement Magic című kisregényével.

Forrás: sfwa.org, sfmag.hu, tor.com, Wikipedia, Olvasóterem


Vidd hírét!