Játék: A székely írás nyomában

Vidd hírét!
  •  
  •  

A székelyek írása napjainkban több embert érdekel, mint korábban bármikor. Viszont alig találni olyan átfogó, mindenre kiterjedő munkát, kötetet, amely megbízhatóan tájékoztatna a székely írás középkori emlékeiről, eredetéről, használatáról. Éppen ezért is számít hiánypótló műnek Sándor Klára könyve, az A székely írás nyomában, amely a 85. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Typotex Kiadó gondozásában.


A kiadónak köszönhetően a kötet három példányáért indítunk játékot, és ezúttal csupán egy kérdésre várjuk a választ. A kérdést azonban az alkalomhoz igazodva róvásírással írtuk meg, az alábbi képen található. Előbb tehát a róvásírást kell megfejteni (ki-ki a maga módján, ebben feltehetően nem kell különösebb útmutató), a kérdésre a választ pedig leghamarabb a kiadó honlapján találjátok meg. Figyelem, a róvásírással (tulajdonképpen a szöveg olvasásával) kapcsolatban van egy alapvető szabály, ezt nem árt észben tartani!

A kérdés tehát:

A játék véget ért, eredményhirdetés következik:

A fenti kérdés úgy szól, hogy Milyen róvásírást tanulmányozott korábban a szerző? A válasz pedig ott volt a kiadó honlapján: a bolognait. Minden olyan választ elfogadtunk, amely tartalmazta azt, hogy korábban a bolognai róvásírást tanulmányozta a szerző – volt aki egy szóban, más egy egész kerek mondatban válaszolt. Ha az volt a válasz, hogy a bolognait kutatta korábban, akkor minden mástól függetlenül ezt elfogadtuk.

A játékban közel százan vettek részt. Körülbelül a válaszadók 80 százaléka válaszolt helyesen, közülük az alábbi olvasóknak kedvezett a szerencse, ők egy-egy A székely írás nyomában című könyvet nyertek:

Németh Szandra
Hirth Attila
Tánczos Tamás

A nyerteseknek gratulálunk, őket e-mailben is értesítjük. Hamarosan újabb játékkal jelentkezünk.

A játék június 15-én, vasárnap éjfélkor ér véget, eredményt pedig június 16-án hirdetünk. Három jó megfejtő a könyv egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről szokásunk szerint sorshúzással döntünk.

A nyereményről: Sándor Klára A székely írás nyomában című

könyvében ezt a nehezen kutatható, de annál többek érdeklődését felkeltő írásrendszert, a székely írást mutatja be, és közben válaszol az olvasó legfontosabb kérdéseire: miért székely írás? Miért nem rovásírás? Milyen gyökerekre vezethető vissza? Hun? Szkíta? Netán magyar vagy székely találmány? Mikor keletkezett a legkorábbi emlék? Hol kerültek elő székely írással írt emlékek? Mi köze van Mátyás királynak a székely íráshoz? Hogyan alakult át a székely írás szerepe a 16. századtól, miért becsülték nagyra a 1718. század neves magyar tudósai?

Sándor Klára nyelvész kötete másfél évszázad kutatási eredményeit tekinti át, több száz év nyomtatott és írott forrásait, vésett, rótt, karcolt, festett emlékeit mutatja be és elemzi. Hogy hogyan fér bele majdnem egy ezredév írástörténete egy pár száz oldalas könyvbe? Talán hihetetlen, de az elmúlt ezer évből még harminc „feliratos” emléke sincs a székely írásnak, és az ismertek egy része is megfejt(het)etlen.

Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ebben a játékban, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára – ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!
  •  
  •