Harlan Coben: Nincs több esély

Írta : Harlan Coben
Eredeti cím : No Second Chance
Eredeti kiadás : 2003
Magyar cím : Nincs több esély
Fordította : Illés Róbert
Kiadó : Jaffa Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2014
Terjedelme (oldalszám) : 320
90
Vidd hírét!
  •  
  •  

Képzeljük el a következő szituációt: a férfi 12 nap után felébred egy kórházban, ahol közlik vele, hogy a saját otthonában fegyveres támadás áldozata lett. Ráadásként kiderül, hogy a feleségét megölték és féléves kislányát elrabolták. Ezzel a rémisztő helyzettel kell szembesülnie Marc Seidman plasztikai sebésznek Harlan Coben legújabb regényében.


Mindeddig nem volt alkalmam a híres krimiíró egyetlen regényét sem elolvasni, ám a neve régóta szerepelt képzeletbeli listámon. Legújabb könyvének, a Nincs több esélynek lendülettel és elvárásokkal kezdtem neki, már a könyv első sorai felkeltették a figyelmemet. Coben tempósan indít, egyből odaszegezi az olvasót a lapok elé, a figyelmét nem engedi lankadni. Az egész történetet áthatja a feszültség, néhány részt leszámítva nem fullad unalomba a történet.

Harlan Coben hírnevéhez méltó történetet húzott elő a tarsolyából: Marc Seidman doktort és feleségét lelövik a saját lakásukban, kislányukat, a féléves Tarát pedig elrabolják. Beindul az ilyenkor jól ismert mechanizmus, az emberrablók váltságdíjat követelnek. Marcnak döntenie kell: követi az utasításokat vagy értesíti a rendőrséget, kockára téve ezzel a lánya életét.

Coben azt teszi, amihez a legjobban ért: remekül szövi a szálakat, úgy vezeti meg az olvasót, hogy a lehető legkésőbb jöjjön rá a megoldásra. Az események gyorsan pörögnek, ennek ellenére a történések nyomon követhetőek. Coben regényeiben visszatérő motívum a család, a Nincs több esélyben is e köré épül a sztori. Az én meglátásom szerint talán ott tévedett az író, amikor érezhetően áthelyezte a hangsúlyt a gyerek kereséséről a főszereplő régi szerelmére. Adott ponton úgy tűnt, hogy Marcnak fontosabb a régi szerelme, mint a kislánya megtalálása. Ugyancsak erőltetettnek tűnt a történetben, ahogyan a nyomozók folyton Marc bűnösségét próbálták bizonygatni.

A karakterek nem hagytak mély nyomot bennem, Coben csupán a lényegre szorítkozott a megrajzolásukkor. Részletesebbek viszont a helyleírások, amelyeknek köszönhetően sokkal közelebb érezzük a történéseket. A Nincs több esély összességében egy kiváló thriller, izgalmas, fordulatokkal teli cselekménnyel, remek befejezéssel. Az író nem hagy elvarratlan szálakat, megválaszolatlan kérdéseket.

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Regényeit mintegy negyven nyelvre fordították le, több mint 50 millió példányt adtak el belőlük. Népszerűsége a magyar ajkú olvasók körében is töretlen, a fordulatos krimik a Jaffa Kiadó gondozásában jelennek meg.


Vidd hírét!
  •  
  •