Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete

Írta : Jonathan Stroud
Eredeti cím : The Screaming Staircase
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : A sikító lépcső esete
Fordította : Pék Zoltán
Kiadó : Animus Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2013
Terjedelme (oldalszám) : 318
90
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A helyszín Anglia, időben pedig 50 évvel a Probléma megjelenése után járunk. Az ország mindennapjai teljesen átszerveződtek azóta: napnyugta után már senki sem jár az utcákon, kivéve a szellemírtó társaságok ügynökeit, az utcákat szellemlámpa, a házakat szellemzár, vas és levendula füzérek védik. Ártalmas és veszélyes szellemek zavarják ugyanis a polgárok hétköznapjait. Ennek érdekében különböző szellemírtó társaságok jöttek létre, amelyek felkutatják a Forrást, és megsemmisítik a Látogatókat, akik az emberek lakásaiban garázdálkodnak.


Az ilyen társaságok vadászai gyerekek, hiszen ők a legérzékenyebbek és a legfogékonyabbak a szellemek jelenlétére és üzeneteire. Azonban a magára valamit is adó társaságok felnőtt felvigyázat alatt működnek, nem úgy a Lockwood és Tsa., amely London egyik legkisebb, legismeretlenebb és minden bizonnyal legpechesebb ügynöksége, amely csupán két tinédzser ügynökből áll.

Egy szerencsétlenül végződött ügy után az állás nélkül maradt pszichikus nyomozó, Lucy Carlyle Londonban próbál ügynökként elhelyezkedni. Sikertelen próbálkozások sorozata után utolsó lehetőségként a Lockwood és Tsa. ügynökség álllásinterjúján találja magát, ahol tehetsége és stílusa megnyeri az ügynökség vezetőjét, a jóképű Anthony Lockwoodot. Közös munkájuk apróbb sikerei és nagyobb ballövései következtében a cég jövője veszélybe kerül. Egy felkinálkozó, igazán nagy, relytélyes és annál is veszélyesebb ügy megoldása azonban megmentené az ügynökséget a bukástól, sőt elismerést és hírnevet hozhatna a cégnek. A város leggazdagabb embere kéri segítségüket egy olyan eset megoldásában, amelybe már több nagy és elismert ügynökség bicskája beletörött, sőt emberáldozatot is követelt. Az ügy azonban továbbmutat a Forrás feltárásán és lezárásán, a fiatalokat komoly kihívás és életveszély elé állítva bonyolodik és bonyolodik egészen az utolsó pillanatig.

Stroud regénye félelmetes, izgalmas, helyenként humoros és a legvégéig szórakoztató. A félelmet szellemkísértésekkel, az izgalmat pedig a detektív-szál bevonásával biztosítja. Mindezt fiatalos, modern hangvételben, amelyet a mesélő, a tizenhét éves Lucy Carlyle testesít meg.

Lucy látszólag másodlagos szereplő az ügynökség életében, sőt harmadlagos, annak ellenére, hogy különleges képessége nélkül mit sem érnének. Az ügy lezárta után azonban egy váratlan mozzanat főszerepet oszt rá, amely várhatóan a regény folytatásában bontakozik majd ki. Stroud tehát nem zárja le regénye végét, előrebocsátva egy aprócska gondolatot az olvasó számára, a regény folytatását. (A széria második kötete angolul 2014 szeptember közepén jelent meg The Whispering Skull címmel.)

A regénnyel kapcsolatban egyetlen dolog homályos számomra, mégpedig a célcsoport korosztálya. A könyv ifjusági regénynek van titulálva, ezt igazolja az elbeszélő, Lucy, illetve a további tini szereplők, valamint a regény modern hangvétele is. Lucynak azonban tinédzser léte ellenére felnőtteket meghazudtoló humora és öniróniája van, személyes története pedig tovább mutat korosztályának életvitelénél. Ugyanakkor a regény kidolgozottsága és nem utolsó sorban félelmetes jelenetei véleményem szerint meghaladják az ifjúsági regény méreteit. Bátran ajánlom tehát nemcsak a bátor fiataloknak, de a kalandvágyó felnőtteknek is.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •