Átadták a 2014-es World Fantasy-díjakat

Vidd hírét!
 
 

Az idén november 6. és 9. között Washingtonban került sor a World Fantasy Convention nevű rendezvényre, amelynek keretében – általában a zárónapon – hagyományosan sor kerül a World Fantasy-díjak (World Fantasy Awards) győzteseinek kihirdetésére és kitüntetésre. Akárcsak a korábbi években, idén is kilenc kategóriában osztották ki a díjat.

2014-ben World Fantasy Díjas: Sofia Samatar

A legrangosabb kategóriának számító legjobb regény díját az idén Sofia Samatar kapta A Stranger in Olondria című könyvéért. Az 1971-ben született, szomáliai és svájci német gyökerekkel rendelkező amerikai írónő a Wisconsin-Madison Egyetemen szerzett diplomát afrikai nyelvekből és irodalomból. Az A Stranger in Olondria az első regénye, amelyért az idén elnyerte a Brit Fantasy-díjat is, továbbá a legjobb új írónak járó John W. Campbell-díjat, valamint a Crawford-díjat. Samatar regénye a döntőben öt másik regényt utasított maga mögé, többek között Neil Gaiman Óceán az út végén című 2013-ban megjelent művét is.

Az A Stranger in Olondria egy képzeletbeli birodalomban, Olondriában játszódó fantasytörténet, főhőse és narrátora egy gazdag fűszerkereskedő második fia, Jevick Tyom. A fiú, aki a Tea-szigeteken él, elbűvölve hallgatja a távoli Olondriáról szóló történeteket, ahol apja az áruját értékesíti. Amikor egy napon egy ottani tanítóval érkezik haza, Jevick elragadtatása rögeszmévé válik: az ottani nyelv és irodalom elsajátítása közben égető vágyakozást érez a távoli föld iránt. Amikor végül lehetősége nyílik apja helyét átvenni a fűszerkereskedésben, és Olondriába utazik, egy egyszerre ismerős és idegen országgal találja szembe magát, amelyet a szellemek létezésével kapcsolatos véleményekben és ellenvéleményekben gyökerező mély vallási konfliktus tart gúzsban. Amikor pedig Jevicket magát is gyötörni kezdi egy kísértet, magába szippantja Olondria intrikákkal, rejtélyekkel és árulásokkal teli világa.

Életműdíjat az idén is két szerző kapott: Ellen Datlow és Chelsea Quinn Yarbro. Datlow 1949-ben született sci-fi és fantasy szerkesztő. 1981 és 1998 között az Omni és az Omni Online magazinokat szerkesztette, emellett tíz Omni antológiát is megjelentetett. Négy alkalommal kapta meg a rangos Hugo-díjat szerkesztőként, de más népszerű díjakkal is kitüntették: a Bram Stoker-díjat három, a World Fantasy-díjat kilenc, a Shirley Jackson-díjat két, a Locus-díjat öt alkalommal vehette át. 2011-ben a Nemzetközi Horrorírók Egyesületének életműdíját is megkapta. Chelsea Quinn Yarbro 1942-ben született amerikai írónő, aki elsősorban a Saint Germain grófja főszereplésével játszódó vámpírtörténeteiről ismert. Őt is számos rangos díjjal kitüntették korábban, 2009-ben elnyerte a Bram Stoker Életműdíját. Magyarul még egyik szerzőtől sem olvasható semmi.

Az idei díjátadó nagy győztesének Caitlín R. Kiernan számít, akit két kategóriában is a legjobbnak talált a zsűri: The Prayer of Ninety Cats című novellája a legjobb rövidprózai alkotás kategória győztese, The Ape’s Wife and Other Stories című kötete pedig a legjobb novellagyűjtemény kategóriában győzött. Az 1964-ben született írónő elsősorban a sci-fi és a dark fantasy műfajában alkot, több regénye és novelláskötete is megjelent. Ezekben a műfajokban szinte minden rangos díjra jelölték, több alkalommal is megkapta a Nemzetközi Horrorcéh Díját, a James Tiptree jr. Díjat és a Bram Stoker-díjat, az idén pedig Locus-díjjal is kitüntették.

Két éve még életműdíjat kapott, az idén a legjobb antológia kategóriában vehetett át a díjat George R. R. Martin, akit most a Gardner Dozois-val közösen szerkesztett Dangerous Women című kötetéért tüntettek ki. Az eredetileg Femme Fatale címet viselő antológia néhány ismert szerző (többek között Megan Abbott, Lawrence Block, Pat Cadigan, Nancy Kress stb.)  21 novelláját tartalmazza, női harcosokra és erős női karakterekre építve. Martin és Dozois már több éve együtt dolgoznak, korábban is jelent meg közös munkájuk, elsősorban antológiák, de 2008-ban egy közös regényük is (Hunter’s Run) napvilágot látott. Mindketten számos rangos díjat nyertek több évtizedes pályafutásuk során.

A felsoroltak mellett még négy kategóriában adták át a díjat. A legjobb kisregény kategóriában szintén egy szerzőpáros, Andy Duncan és Ellen Klages győzött, Wakulla Springs című írásukkal. A legjobb képzőművész díját Charles Vess kapta, aki már többször is volt díjazott ebben a kategóriában. Az egyik különdíj kategóriában megosztott díjakat hirdettek – a szakmai különdíjat Irene Gallo a Tor.com művészeti igazgatójaként, William K. Schafer, a Subterranean Press szerkesztőjeként kapta meg –, a másik kategóriában pedig szintén nem egy személyt tüntettek ki, az amatőr különdíjat ugyanis Kate Baker, Neil Clarke és Sean Wallace vehette át a Clarkesworld magazin szerkesztőcsapatának tagjaiként.

Az 1975-ben alapított World Fantasy-díj az ún. elmélkedő, spekulatív fikció (speculative fiction) egyik legrangosabb elismerésének számít. A megnevezés egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a fantasy, a horror, a „felkavaró irodalom” vagy „furcsa fikció” (weird fiction), a szuperhős-fikció, a természetfeletti, az utópisztikus és disztópikus, az apokaliptikus és poszt-apokaliptikus fikció, az alternatív történelem területén született irodalmi műveket, valamint a kapcsolódó statikus-, mozgás- és virtuális művészeti alkotásokat. A díjra olyan művek jelölhetők, amelyek az előző naptári évben jelentek meg, és amelynek alkotói életben vannak. A díj nyerteseit évente kijelölt, változó összetételű zsűri választja ki.

Forrás: worldfantasy2014.org, Tor.com, Wikipedia, Olvasóterem


Vidd hírét!