Arne Dahl Budapesten

Vidd hírét!
 
 

Ki az: északról jön, már december 4-én itt lesz, és nagyon sokan fognak örülni neki? A válasz: Arne Dahl, Svédország első számú krimiszerzője. Itthon a Scolar Kiadó gondozásában a második könyve jelent meg most novemberben a tavalyi sikeres Misterioso után. Rossz vér című krimijének bemutatójára mindenkit szeretettel vár a Scolar Kiadó az Alexandra Pódiumon.

Az 1963-as születésű Arne Dahl Svédország ünnepelt krimiírója – nevéhez fűződik a több millió példányban elkelt, számos nemzetközi irodalmi és közönségdíjjal jutalmazott Intercrime című bestsellersorozat, amelyet világszerte 25 nyelvre fordítottak le. Valódi neve Jan Arnald, ezen a néven szépirodalmi műveket, verses- és elbeszélésköteteket ír, irodalmi kritikus és a Dagens Nyheter egyik állandó rovatvezetője. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat. Legújabb regényével (Viskleken) a Legjobb Svéd Krimi címet is elnyerte. Krimijeiből tíz részes tévésorozat készült, amelyet Svédországon kívül Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is vetítettek.

Az A-csoport ügyeivel foglalkozó krimisorozat első regénye, a Misterioso – amelynek központi karaktere a negyvenéves nyomozó, Paul Hjelm – méltó ahhoz a színvonalhoz, amelyet a ’90-es években olyan skandináv krimiszerzők teremtettek meg, mint Mankell, Fossum, Nesbø vagy Marklund, és amelyet a 2000-es évek közepén Stieg Larsson juttatott el a nemzetközi sikerekig. Megvan benne minden, amit általában a skandináv krimik jellemzőiként emlegetnek: a társadalomkritika több ponton is jelen van (bevándorlók helyzete, szexuális devianciák, alkoholizmus, elidegenedett, széthullott családok), de természetesen az elmaradhatatlan, munkáját a zilált családi élet rovására folytató nyomozói karakter sem hiányzik.

Arne Dahl december 4-én, csütörtökön lesz Budapesten. A szerzővel 18:00 órától Fon Gabi beszélget az Alexandra Pódiumon, a Rossz vér bemutatóján.


Vidd hírét!