Connelly-regény inspirálhatta a Hatton Garden-i rablást

Vidd hírét!
  •  
  •  

Bizonyára mindenki emlékszik még a Hatton Garden-i rablásra: húsvéthétvégén egy elit londoni értékmegőrzőt, a Hatton Garden Safe Deposit széfjeit fosztották ki olyan profizmussal, amelyen még a sokat látott rendőrök is meglepődtek. A filmbe illő betörés során a tolvajok közel 200 millió font értékben vittek magukkal készpénzt és ékszereket. Vajon filmbe, vagy inkább könyvbe illő volt ez a betörés? Egy kriminológus nemrég azt állította, hogy a tolvajok Michael Connelly 1992-es Fekete hang című regényéből inspirálódhattak.


A betörők több falon keresztül alagutat ásva jutottak be a Hatton Garden értékmegőrző épületének liftaknájába, innen köteleken ereszkedtek le a páncélteremhez, kiiktatták a biztonsági redszert, egy nagyteljesítményű vágószerszám segítségével behatoltak a Michael Connelly: The Black Echo - magyarul Fekete hang címen jelent meg.45 centiméter vastag biztonsági ajtón, és a tárolódobozoknak valamivel több mint 10%-át ürítették ki, készpénzt, gyémántokat és ékszereket vittek magukkal. A tolvajok jól időzítettek: nagypéntek délutánjától kedd reggelig ugyanis senki nem járt a páncélteremben, így akár több nap is a rendelkezésükre állt.

Richard Hoskins kriminológus több hasonlóságot is felfedezett a Hatton Garden-i rablás és a Connelly-regényben leírt rablás között. Az amerikai író által megírt fiktív rablás ugyanúgy egy hosszú hétvégén történik, és az alkalmazottak csak kedd reggel fedezik fel, hogy amíg a bank zárva volt, valakik szó szerint megfúrták a kasszát. A vastag betonfalon is ugyanolyan módszerrel jutották át, és Hoskins szerint nem lenne meglepő, ha a tolvajok előtte olvasták volna Michael Connelly regényét. Tegyük hozzá: lehet, hogy a 2008-as Banki melót látták, és könyv még soha nem járt a kezükben.

Fekete hang Michael Connelly debütregénye, egyben a Harry Bosch-sorozat első darabja. Magyarul 2000-ben jelent meg a JLX Kiadó gondozásában, de ma már sehol nem kapható. Ha valaki kedvet érezne hozzá, próbálkozzon könyvtárakban.

Forrás: MTI, Express


Vidd hírét!
  •  
  •