Beatriz Williams: Perzselő nyár

Írta : Beatriz Williams
Eredeti cím : A Hundred Summers
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : Perzselő nyár
Fordította : Gács Júlia
Kiadó : General Press
Recenzált kiadás éve : 2015
Terjedelme (oldalszám) : 359
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

A Perzselő nyár története 1931-ben kezdődik, ám a címben szereplő évszak 1938 eseményeire utal, amikor a történet kikerekedik, az izgalmak a tetőpontjukra hágnak, miközben egy mindent elsöprő hurrikán elmossa a szereplők világát.


A regény 1931 őszének eseményeivel indul, amikor két barátnő, Lily és Budgie gondtalan egyetemi éveiket élik, megfűszerezve a bimbódzó szerelem bájával. Rövid bepillantást kapunk egyetemi életükbe, jellemükbe, barátságukba, Budgie kapcsolatába Grahammel, valamint a Lily és Nick között alakuló szerelembe. A folytatás helyett azonban a második fejezet több mint hat évet ugrik időben, 1938 nyarára, amikor is a történet szöges ellentétben áll az előzőleg megismert múlttal. A továbbiakban kiderül ugyanis, hogy a két lány barátságában valami végzetes törést okozott, a szerelmi szál teljesen és érthetetlenül összegabalyodott, és a múlt már csak fájó emlék Lily számára, amely váratlanul megjelent kísérteni őt. Több mint hat év „kihagyás” után, a négy szereplő újból egyazon helyszínre kerül, a New England-i Seaview-ba, egy perzselő nyáron keresztül próbálva megfejteni és megoldani a ki nem mondott és titkolni próbált érzéseiket. Szeptember végére, amikor a történet kibogozódni, és megoldódni látszik, egy hatalmas hurrikán mossa el a Seaview-i partot, a nyaralókat, és a múltat, hogy a romok helyén végre új élet vehesse kezdetét.

A Perzselő nyár egy lebilincselő regény barátságról, szerelemről, árulásról és csalódásról. Kellően romantikus egy szerelmi történet bemutatásához, és kellően izgalmas ahhoz, hogy a romantika ne menjen a történet róvására. Az írónő könnyed stílusa, a regény egyszerű, ám olvasmányos írásmódja magával ragadó, amelyet az egyes szám első személyben elmesélt történet feszültsége, izgalma tovább fokoz, olyannyira, hogy a regény lebilincselő, mondhatni letehetetlen élményt nyújt. A rögtön a legelején – az első két fejezet között – keletkezett ellentmondás azonnal felkelti az olvasó érdeklődését, amelyet a további fejezetek egyre csak fokoznak.

A szereplők bemutatása a regény stílusához hűen egyszerű és kifinomult, ám annál hatásosabb. A szükséges fizikai és jellembeli vonások megrajzolásán túl, illetve azok ellenére egy-egy szereplő érthetetlenül szimpatikus, vagy antipatikus, amíg cselekedeteivel be nem váltja az olvasó vele szembeni megérzését, „elvárását”.

A regény, amely huszonhárom fejezetből, plusz egy epilógusból áll, párhuzamosan mutatja be 1931 és 1938 eseményeit, fejezetenként előre-hátra ugrálva az időben. Így áll össze a teljes kép, 6 év eseményeit bontakoztatva ki, nem csak az olvasó, de a főszereplő, Lily számára is. Ennyi év után érti meg ugyanis, hogy mi az, ami évekkel ezelőtt történt, ami elválasztotta őt vőlegényétől, illetve ki volt az, és miért, aki elárulta, becsapta őket. A történet befejezéseként végigsöprő végzetes hurrikán pedig egy valódi természeti katasztrófát mutat be, az 1938-as, nagy hurrikánt New England partjainál, amely közel hétszáz ember halálát okozta, Beatriz Williams ajánlva e művet az áldozatoknak és a túlélőknek.


Vidd hírét!
  •  
  •