Serial Box: a könyvolvasók HBO-ja

Vidd hírét!
  •  
  •  

A tévésorozatok aranykorát érjük, és hatással vannak mindenre körülöttünk. Korábbi mozisikerek, regények és novellák szolgálnak egy-egy széria alapjául, elég csak a közelmúlt adaptációira vetni egy pillantást: az ősszel debütáló Az ember a fellegvárban egy Philip K. Dick-regény alapján készült; a A hátrahagyottak alapjául Tom Perrotta azonos című regénye szogált; a Wayward Pines Matt Dillonnal a főszerepben pedig Peter Crouch regénytrilógiájának az átdolgozása. Már arra is van példa, hogy a tévésorozatot egy regénybeli karakter ihletett meg, így született a Bates Motel c. széria vagy tulajdonképpen a Legendák is. Molly Barton, a Penguin Random House digitális osztályának korábbi igazgatója és Julian Yap, a cég jogi osztályának egykori jogtanácsosa új dimenzióba emelte a regények és tévésorozatok kapcsolatát. A Serial Box a könyvmolyok HBO-ja akar lenni.


A Serial Box úgy kínálja az olvasnivalót az olvasóközönség számára, ahogyan a tévénézők a tévésorozatokat kapják: epizódonként, hetente. Félreértés ne essék: nem arról van szó, hogy Lev Tolsztoj Háború és békéjét háromezer epizódra darabolják, hiszen azért nem fizetne senki részletekben, ami már egyben is kapható, esetleg egyszerűen a polcról is levehető. A Serial Box a tervek szerint teljesen új regényeket kínál az olvasónak, amelyeket kizárólag a Serial Boxtól kaphat meg hetente, epizódonként, e-könyv vagy hangoskönyv formájában.

A startup vállalkozás alapítói nem pusztán a közlés formátumát kölcsönzik a tévésorozatoktól, de arra is figyelnek, hogy a regénysorozatok úgy is legyenek megírva, hogy azok epizódonként is élvezhetők legyenek. Barton a Publisher Weeklynek azt mondta: eredeti sorozatokat gyártunk, nem regényeket darabolunk fel, hogy epizódonként közölhessük. A cég minden regénysorozathoz egy vezető írót alkalmaz, aki a széria vázlatát elkészíti, majd esetenként több írót bevonva megírja a teljes sorozatot. Az ötletelés fázisában tévésorozatok íróival dolgoznak együtt, de a regényfolyamot már regényírók vetik papírra. Az első sorozat szeptember 16-án debütált, ezt négyen írták. Októberben indul a második, 13 epizódos széria, amelyet összesen hat szerző jegyez.

A regénysorozatok e-könyv és hangoskönyv formában lesznek előrhetők, egy epizód pedig 1,99 amerikai dollárba kerül. Ha valaki feliratkozik egy teljes szériára, csak 1,59-et fizet az egyes részekért, és nem kell fizetnie addig, amíg az aktuális epizód meg nem jelent. A sorozatok első része, mintegy ízelítőként, minden esetben ingyen lesz.


Vidd hírét!
  •  
  •