Jamaicai író kapta 2015-ben a Man Booker-díjat

Vidd hírét!
 
 

A jamaicai születésű Marlon James vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Man Booker-díjat. A 44 éves James az A Brief History of Seven Killings című regényéért kapta az 50 ezer font pénzjutalommal és azonnali nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó kitüntetést, amelyet Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adott át a Guildhallban, a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságának fényűző palotájában.

A 680 oldalas regény valós eseményekre épül: a három évtizedet átívelő történet alapja az a merénylet, amelyet Bob Marley, a reggae néhai királya ellen kíséreltek meg csaknem negyven éve. Marlon James: A Brief History of Seven KillingsMarlon James erre a történetre felfűzve mutatja be a jamaicai közelmúlt politikai és alvilági háborúit.

Michael Wood zsűrielnök indoklása szerint a kötet a díjért versengő művek végső listájának „legizgalmasabb” alkotása, tele meglepetésekkel, de ugyanúgy erőszakkal is, nyelvezetének skálája pedig a jamaicai angol szleng durvaságaitól a bibliai magasságokig terjed. Wood nem titkolta, hogy a könyvben vannak olyannyira „kemény” részletek is, amelyek „egyes olvasók számára talán túl soknak bizonyulnak majd”. A zsűrielnök kiemelte ugyanakkor, hogy a döntnökök alig két óra alatt, egyhangúlag ítélték az idei Man Booker-díjra érdemesnek az Egyesült Államokban élő jamaicai szerző könyvét. Az évente kiosztott Man Booker-díjat egyébként most első ízben ítélték jamaicai szerzőnek.

Marlon James művének kereslete már annak hírére is meredeken megugrott, hogy a könyv a múlt hónapban felkerült a Booker-jelöltek rövidített listájára: a Nielsen Book Research piackutató cég adatai szerint azóta hetente több mint ezer példány fogy belőle Nagy-Britanniában, ami a korábbi mennyiség háromszorosa.

A jelöltek végső listáján Marlon James mellett a brit Tom McCarthy, a nigériai Chigozie Obioma, a brit Sunjeev Sahota, az amerikai Anne Tyler és a szintén amerikai Hanya Yanagihara szerepelt.

A Booker-díjat (Booker Prize, 2002-től Man Booker Prize) a Booker élelmiszeripari vállalat alapította 1968-ban; 2002-től az 50 ezer fontos pénzjutalmat a Man Group befektetői csoport adományozza. A díj létrehozásának célja az volt, hogy az angolszász nyelvterületen alkotó írók is részesülhessenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló kitüntetésben. A díjjal az év legeredetibb angol nyelvű regényét jutalmazzák. A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban 2014-ben eltörölték, ezentúl már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában.

A 2015-ös Man Booker-díjas író: a jamaicai születésű Marlon James
A 2015-ös Man Booker-díjas író: a jamaicai születésű Marlon James

A győztes kiválasztásának procedúrája egy tanácsadó testület megalakításával kezdődik, amelyben egy szerző, két kiadó, egy irodalmi ügynök, egy könyveladó, egy könyvtáros kap helyet, akiket a Booker Prize Foundation által jelölt elnök egészít ki. A testület választja ki a zsűrit, neves irodalomkritikusok, írók, akadémikusok és közszereplők közül. A győztes kilétét általában minden év október elején teszik közzé a londoni Guildhallban tartandó ünnepségen.

A Nemzetközi Man Booker-díjat, amellyel kétévente jutalmazzák egy-egy kortárs, bármilyen nemzetiségű író teljes munkásságát, az idén májusban Krasznahorkai László magyar írónak ítélték oda.

Forrás: MTI, Olvasoterem.com


Vidd hírét!