Krasznahorkai László kapta a Nemzetközi Man Booker-díjat

Vidd hírét!
  •  
  •  

Krasznahorkai László újító szellemű magyar írónak ítélték oda kedd este az idén hatodik alkalommal kiosztott Nemzetközi Man Booker-díjat a londoni Victoria és Albert Múzeumban tartott díjkiosztó gálán. Krasznahorkait a világ több országából összeválogatott, kimagasló jelöltek közül választotta ki a zsűri.


A tekintélyes irodalmi díj honlapján felidézik, hogy az 1954-es születésű Krasznahorkai László 1985-ben, Sátántangó című regényének megjelenésével vált elismert szerzővé, s a könyvet később Tarr Béla rendezővel filmre is vitték. 1993-ban az Ellenállás melankóliája című munkájáért megkapta a német Bestenliste díjat az év legjobb irodalmi műveként, s azóta számos más irodalmi díj mellett kitüntették a magyar állam legmagasabb elismerésének számító Kossuth-díjjal is. 2013-ban a Sátántangó fordítása szerepelt a rangos Independent Foreign Fiction Prize elsődleges jelöltlistáján, amellyel végül az Egyesült Államokban a legjobb fordításért járó Best Translated Book Awardot nyerted meg. 2014-ben duplázni tudott: Seiobo járt odalent című művének angol fordításáért megkapta ugyanazt a címet. A Seiobo There Below címen kiadott kötet egyébként az Egyesült Királyságban nemrég, május 7-én jelent meg a Tuskar Rock Press gondozásában.

A 2015-ös Nemzetközi Man Booker-díjas: Krasznahorkai László (fotó: Stuart C. Wilson/Getty Images)

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki angol nyelven ír vagy munkáinak nagy részét lefordították angolra. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű, hanem az író teljes munkássága alapján ítélik oda. A díjat 2013-ban az amerikai Lydia Davis, 2011-ben a szintén amerikai Philip Roth, 2009-ben a kanadai Alice Munro, 2007-ben a nigériai Chinua Achebe kapta, alapítása évében, 2005-ben pedig Ismail Kadaré albán író, költő, esszéíró vehette át az elismerést.

A díj átadásakor Marina Warner regényíró és történész, a zsűri elnöke Krasznahorkai Lászlót “rendkívüli intenzitású és hangskálájú, látomásos” íróként méltatta, “aki a jelenvaló lét szövetét olyan jelenetekben örökíti meg, amelyek félelmetesek, különösek, megdöbbentően komikusak és gyakran megrendítően szépek”. Három könyvét, az Ellenállás melankóliáját, a Sátántangót és a Seiobo járt odalent címűt Warner “mély képzeletre és bonyolult szenvedélyekre” épülő nagyszerű munkáknak nevezte, és külön megemlékezett a magyarul író szerzőt pompásan szolgáló két fordítóról, a Nagy-Britanniában számos díjat nyert George Szirtes költőről (aki többek között Márai Sándor műveit fordította angolra, és aki munkásságáért megkapta már a rangos T. S. Eliot-díjat) és Ottilie Mulzetról.

A Man Booker honlapjának közlése szerint Krasznahorkai László úgy döntött, hogy a fordítóknak járó 15 ezer fontos díjat megosztja munkáinak két fordítója között. A Nemzetközi Man Booker-díjas Krasznahorkai Lászlóval a zsűri elnöke, Marina Warner a walesi Hay Fesztiválon készít interjút május 24-én.

Forrás: MTI, Olvasoterem.com, themanbookerprize.com


Vidd hírét!
  •  
  •