Ismét Kate Atkinson kapta a legjobb regényért a Costa Book-díjat

Vidd hírét!
 
 

2013 után újra Kate Atkinson kapta a legjobb regénynek járó Costa Book-díjat, ezúttal az A God in Ruins című regényéért. 2013-as díjnyertes könyvében, a Life After Life-ban Atkinson Ursula Todd életén át mutatta meg az olvasónak a huszadik század viharos történelmét; az új regényében Ursula szeretett testvére, a Brit Királyi Légierő pilótája, Teddy a főszereplő, aki költő szeretne lenni, s aki pilótaként számtalan veszélyt túlél, a legnagyobb kihívást mégsem a csata jelenti a számára. A Costa Book-díj az angol nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja.

Atkinson a díjazottak kihirdetését követően azt mondta, hogy az A God in Ruins feltehetően a legjobb regény, amit valaha írt, és boldog, amiért ezt a díj által tulajdonképpen a szakma is elismerte. Cathy Rentzenbrink, a zsűri elnöke a bámulatba ejtő és pompás szavakkal illette a regényt, és azt mondta, hogy Atkinson már a könyvhöz írt jegyzetéért is díjat érdemelne.

A Costa Book-díjas szerző és regénye: Kate Atkinson és az A God in Ruins
A Costa Book-díjas szerző és regénye: Kate Atkinson és az A God in Ruins

Atkinson szerint az A God in Ruins inkább párja, mintsem folytatása a Life After Life-nak, és ezt megerősítette Rentzenbrink véleménye is. A zsűri elnöke azt mondta, hogy az olvasónak nem kell a 2013-as Costa Book-díjas regényt elolvasnia az A God in Ruins előtt, hogy megértse Atkinson új regényét, de utána valószínűleg el akarja majd olvasni. A szerző a két regény születésével kapcsolatban elmondta, hogy eredetileg egyetlen második világháborús regényt akart írni, amely nem hosszabb, mint a Háború és béke fele, és amelyben elmeséli a konfliktus azon részét, amely őt leginkább megérintette. Aztán rájött, hogy ez borzasztóan nehéz vállalkozás; így született meg két regény, amely a háború két különböző aspektusát mutatja be: London bombázását, ahogyan azt Ursula megélte, és Németország bombázását, ahogyan azt a Brit Királyi Légierő pilótájaként Ursula testvére, Teddy látta. Így született a Life After Life és az A God in Ruins.

Az idén több mint 630 könyvet jelöltek a Costa Book-díjra. A legjobb regény kategóriában Atkinson Anne Enright, Patrick Gale és Melissa Harrison előtt végzett. A legjobb első regényért Andrew Michael Hurley gótikus horrorja kapta az elismerést, a gyermekkönyvek kategóriájában Frances Hardinge-ot díjazták. Életrajz kategóriában Andrea Wulf kapja a díjat, költészet kategóriában pedig a skót Don Paterson. Tudomásunk szerint a díjazottak valamennyien ismeretlenek a magyar olvasóközönség előtt, kivételt csupán Kate Atkinson jelent, akinek eddig egyetlen regénye jelent meg itthon.

A díjat 1971 óta adják át, de csak 2005 óta hívják Costa Book-díjnak. Előtte a Whitbread Book Awardsként jegyezték, aztán a Whitbread visszavonta a támogatását, és annak egyik leányvállalata, a Costa Coffee lett az irodalmi díj főszponzora. 2012-ig öt kategóriában hirdettek nyertest: legjobb regény, legjobb első regény, legjobb gyermekkönyv, költészet és életrajz. 2012-től a novellákat is díjazzák, de ebben a kategóriában nem egy zsűri, hanem a közönség választja a nyertest, és eredményt január végén, a hivatalos díjátadón hirdetnek. Ugyanekkor hirdetik ki a Costa Book Év Könyve-díjat is, amelyet a kategóriagyőztesek közül választanak ki. Erre 2016-ban január 26-án kerül sor.

Forrás: The Guardian, Olvasoterem.com, Wikipédia


Vidd hírét!