Frances Hardinge kapta a Costa Könyvdíj fődíját

Vidd hírét!
  •  
  •  

Kedden Londonban kihirdették a Costa Év Könyve díj nyertesét. A rangos brit irodalmi kitüntetést Frances Hardinge kapta a The Lie Tree című gyermeknek írt könyvéért. A zsűri január elején Hardinge könyvét választotta a legjobbnak a gyermekkönyvek kategóriában. A díjat megköszönve a meglepett írónő A 2015-ös Costa Év Könyve: a The Lie Tree Frances Hardinge tollábólúgy fogalmazott: “Igazán fantasztikus most gyerekeknek és fiataloknak szóló regényt írni.”


A Costa Book Awards öt kategóriában díjazza a könyveket: regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A kategóriák győztesei közül kerül ki az abszolút nyertes. A zsűri indoklása szerint Hardinge viktoriánus krimije minden korosztályt magával ragad. “Részben horror, részben detektívregény, részint történelmi, részint fantasztikus történet nagyszerű főhőssel és elbeszélői feszültséggel” – méltatta a testület elnöke, James Heneage a művet, hozzáfűzve, hogy szerinte az letehetetlen, egyhuzamban végig lehet olvasni.

A The Lie Tree (jelentése: A hazugság fája) a szerző hetedik regénye. A könyv főhőse a 14 éves Faith Sunderly, akinek szülei elhagyják Angliát és egy távoli szigetre költöznek, hogy elmeneküljenek egy botrány elől. Amikor apja titokzatos körülmények között meghal, Faith elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Rátalál egy különös fára, amely elsuttogott hazugságokkal táplálkozik.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő írók pályázhatnak, az egyes kategóriákban 3000 fontos (mintegy 1,24 millió forintnak megfelelő) pénzjutalom jár a győztesnek. Az év könyve díj kíséretében az előbbi összeg tízszeresét, 30 ezer fontot vehet át az abszolút győztes. A díj történetében egyébként Hardinge műve a második, amely gyermekkönyvként elnyerte a Costa Év Könyve díját. 2002-ben Philip Pullman A borostyán látcső című gyerekregénye lett elsőként az abszolút győztes ebből a kategóriából.

Frances Hardinge Kentben született én nőtt fel, és Oxfordban tanult irodalmat. Sokáig ott is élt, de ma már Isleworth-ben lakik. Eddig hat regényt és számos novellát írt. Regényeiért jelölték már többek között a Guardian gyermekkönyv-díjára és a Carnegie Medálra is. Magyarul még egyetlen regénye sem jelent meg, de lehet, hogy ezen a mostani Costa Book-díj változtatni fog.

A szerző és díjnyertes könyve: Frances Hardinge és a The Lie Tree
A szerző és díjnyertes könyve: Frances Hardinge és a The Lie Tree

Christopher Rogers, a Costa igazgatója szerint rendkívül jó színvonalú munkák, tehetséges szerzők könyvei közül válogathattak idén. Az egyes kategóriák győzteseit már január elején kihirdették. A fikciós prózák közül Kate Atkinson háborúról és annak utóhatásairól szóló, A God in Ruins című regénye kapta az elismerést, az elsőregényesek mezőnyében Andrew Michael Hurley krimije, a The Loney nyert. Az életrajzi kötetek versenyében Andrea Wulf Alexander von Humboldt tudósról szóló kötete, a The Invention of Nature: The Adventures of Alexander Von Humboldt, The Lost Hero of Science győzött. A költészeti kategóriában Don Paterson 40 szonettje kapta a díjat.

Forrás: MTI, Wikipédia


Vidd hírét!
  •  
  •