Megjelent Jodi Picoult lányával közösen írt regénye

Vidd hírét!
 
 

Éppen mácius 8-án, a Nemzetközi Nőnapon jelent meg magyarul Jodi Picoult legújabb regénye, amelyet a lányával közösen írt. A közös könyv ötlete, amint az a USA Todaynek adott interjúból kiderült, a középiskolás lány ötlete volt. Jodi Picoult és Samantha Van Leer: Sorok között (Athenaeum, 2016)Samantha Van Leer tizenhárom éves volt, amikor egy franciaórán arról kezdett álmodozni, hogy milyen lehet egy regény főszereplőjének lenni, és vajon mi történik a főhősökkel, amikor éppen senki sem olvassa a könyvet. Mi van, ha nekik is egy külön életük van? – elmélkedett Van Leer, és felhívta az anyját. Jodi éppen Los Angelesben volt egy könyvbemutató körúton, és a közös könyv ötlete tetszett neki, de kikötötte: tényleg együtt fogják megírni, nem lesz hajlandó könyvet írni a lányának egy ötlet alapján.

Az alkotás tényleg közösen zajlott. Anya és lánya együtt ültek a számítógép billentyűzete fölött, megbeszélték a történetet, és néha ijesztően egyszerre születtek egyforma ötleteik. A gépelés feladata Jodi Picoult-ra esett, mivel ő gyorsabban és helyesebben ír. A regényt három évig írták, mert az írónő lánya akkoriban még iskolába járt, így aztán többnyire csak nyáron és a vakációk idején dolgoztak a könyvön. Az eredményt március 8-tól a magyar olvasók is kézbe vehetik. Ha előbb viszont beleolvasnál a regénybe, itt megteheted:

A regény főszereplője, Delila éppúgy gyűlöli a sulit, amennyire szereti a könyveket. Van is egy nagy kedvence, amivel képtelen betelni. Ha valaki – különösen a népszerű lányok közül – megtudná, hányszor olvasta el újra és újra a könyvtár poros mélyéről előásott tündérmesét, a poklok legmélyebb bugyrába száműznék… örökre.

Delila számára ez a mese mégis több papírra vetett szavaknál. Persze ebben is van egy jóvágású (oké, dögös) királyfi, fényűző palota és elvetemült gonosztevő, mégis olyan, mintha valami mélyebb jelentése lenne. Delila egy napon azt is megtudja, mi ez. Mint kiderül, a nem is olyan szőke herceg nemcsak valóságos, de nagyon szemrevalónak találja tizenöt éves olvasóját. Csak hát… egy világ választja el őket egymástól. Így aligha működhet… Vagy mégis?…

A Sorok között sikerét látva az anya-lánya páros 2015-ben folytatást is írt a regényhez, amely angolul Off the Page címmel jelent meg. A közös munkáról egy reggeli televíziós műsorban meséltek:

[youtube width=”640″ height=”360″]https://www.youtube.com/watch?v=eOrPhb1KXjc[/youtube]


Vidd hírét!