Magyarul is megjelent Eleanor Catton Booker-díjas regénye

Vidd hírét!
 
 

Minden idők legfiatalabb Booker-díjasa, az új-zélandi Eleanor Catton igazán különleges regénnyel lepte meg a világ olvasóit: A fényességek történelmi fikció, misztikus asztrológiai útmutató, izgalmas bűnügyi nyomozás és érzékenyen megírt nagyregény egyben.

Eleanor Catton nemcsak fiatal korával keltett feltűnést 2013-ban a Nemzetközi Man Booker-díj elnyerésekor, hanem Eleanor Catton: A fényességek (Európa Könyvkiadó, 2016)könyvének hosszával is: A fényességek az eddigi leghosszabb Booker-díjas regény, a magyar kiadás 944 oldal. A fordulatos, hömpölygő történet kerek százötven évvel ezelőtt, Hokitika városában játszódik. A főszereplő Walter Moody itt, az új-zélandi aranymezőkön próbálja ki szerencséjét, ám érkezésének viharos éjszakáján, a szigetek legtávolabbi csücskében egy szövevényes bűnügyre derül fény, és maga is belebonyolódik a megoldatlan rejtélyekbe. De vajon tisztában vannak-e azzal a tettesek és az áldozatok, hogy mindez csak éppen ennél a csillagállásnál történhetett meg éppen így?

A könyv szereplőit a szerző tudatosan a tizenkét csillagjegy és a rajtuk uralkodó hét égitest vázára építette, jellemük, cselekedeteik és egymásra hatásuk így a regény kezdetétől eleve elrendeltek. A szereplőkön túl a regény felépítése is több finom részletben utal csillagászati jelenségekre, például a fejezetek hossza a holdciklust utánozva a történet előrehaladtával egyre rövidül.

Egy sötét ügy és egy bravúros nyomozás… Mars, Vénusz és a többi bolygó képviselői a kaotikus, világvégi településen: miután elolvastuk ezt a csodálatos regényt, garantált, hogy a saját horoszkópunkra is más szemmel nézünk! A fényességek magyarul Rakovszky Zsuzsa fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Eleanor Catton Kanadában született, amikor az apja doktori címet szerzett a Nyugat-Ontariói Egyetemen. Hat éves volt, amikor a családjával visszaköltözött Új-Zélandra; Christchurchben nőtt fel. A Canterbury Egyetemen angolt tanult, a wellingtoni Victoria Egyetemen pedig kreatív írásból mesterizett. Első regénye, a The Rerhearsal volt a mesteri disszertációja, amely egy tanár és egy diáklány viszonyáról szól. Catton ma Aucklandben él, kreatív írást tanít a Manukau Műszaki Intézetben.


Vidd hírét!