Folyt. köv. – Visszatérők

Vidd hírét!
 
 

Greg Iles regényhőse, Penn Cage már az ötödik könyvben fog nyomozni – a Csontfa egyúttal annak a trilógiának a második kötete, amellyel a népszerű amerikai szerző hosszú szünet után tért vissza 2014-ben. Az első kötetről itt írtunk, a harmadik a tervek szerint 2017-ben jelenik meg angolul.

A Csontfa épp ott folytatódik, ahol a Lángoló kereszt véget ért. Penn Cage, az egykori államügyész-helyettes,Greg Iles: Csontfa (General Press, 2016) Natchez polgármestere, egy szövevényes, dermesztő rémálom kellős közepén találja magát. Miután apja, Tom Cage hajdani afroamerikai ápolónője meghal, valóságos lavina indul el: a köztiszteletben álló orvos menekülni kényszerül a szinte minden sejtjében korrupt igazságszolgáltatás elől, és ő maga meg a menyasszonya, Caitlin élete is veszélybe kerül. A polgármester néhányadmagával kétségbeesetten próbálja megtalálni az apját, és akarva-akaratlanul háborút indít a Ku-Klux-Klan egyik vadhajtása, a kegyetlen Dupla Sasok ellen, akikről kiderül, hogy messze többet tudnak Tom Cage-ről, annak múltjáról, mint tulajdon felesége vagy a fia. És úgy tűnik, ez a múlt az amerikai történelem talán legnagyobb tragédiáihoz és rejtélyeihez köthető: egyenesen John F. Kennedy, Robert F. Kennedy és Martin Luther King megöléséhez.

A jó és a rossz oldalon állók által indított hajsza végül mind egy helyre vezet: a mitikus Csontfához, az egykori kivégzőhelyhez, amely több titokra deríthet fényt, mint amennyiről a néhai áldozatok hozzátartozói tudni akarnának. És minden feltárt összefüggéssel egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az olyannyira vágyott bizonyosságot csak egyvalaki adhatja meg az arra szomjazóknak: Penn Cage édesapja.

Greg Iles hátborzongatóan izgalmas, az Egyesült Államok múltjának legsötétebb fejezeteibe bepillantást engedő, briliánsan szőtt és elgondolkodtató regényében folytatódik a Lángoló keresztben már megismert szereplők története. A könyv magyarul szeptember 29-én kerül a boltokba, a General Press gondozásában.


Szeptemberben a végéhez ér Ben H. Winters Az utolsó nyomozó-trilógiája. A világvégét jelentő katasztrófa szinte kézzel fogható közelségben van: már csak tizennégy nap van hátra a Maia nevű aszteroida becsapódásáig. Amerika ‒ és a világ ‒ egészén végérvényesen eluralkodott a káosz. Az emberek bunkerekben, magukra hagyott áruházakban és átmeneti szállásokon húzzák meg magukat, a pénz mit sem ér, a víz és az ennivaló azonban felbecsülhetetlen értékű. A Föld minden szegletében a közelgő apokalipszisre készülődnek, a boldogság hajszolásának szentelve utolsó napjaikat.

Csakhogy Hank Palace nyomozónak még maradt egy megoldatlan ügye. Imádott húgát, Ben H. Winters: Az igazság határán (Agave Könyvek, 2016)Nico Palace-t utoljára egy csapat gyanús, felfegyverkezett fiatal társaságában látta egy katonai helikopteren. A radikális szervezet meggyőződése, hogy atomrobbantással képesek lehetnek megakadályozni az aszteroida becsapódását. Hank ugyan nem hisz a dologban, de mindenképpen látnia kell Nicót a világvége előtt, hogy elbúcsúzhasson tőle. Hosszú, fáradságos útja Amerika kék, vörös, zöld és szürke városain át vezet, amelyekben más és más arcát öltötte magára a félelem és az őrület: hol derűs nyugalmat színlelve élik mindennapjaikat a lakosok, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, hol bunkerekben rejtőznek, máshol pedig erőszak tombol, és az utolsó korty vízért gyilkolják egymást. Az idő egyre fogy, Hank pedig a végsőkig képes elmenni azért, hogy pontot tehessen a nyomozására, és választ kaphasson legfontosabb kérdéseire: létezhet-e egyetlen, végső igazság, és mi marad belőlünk, ha mindent feláldozunk érte? Megmaradhatunk-e embernek, ha a Földnek már csak napjai vannak hátra?

A zárókötetében Ben H. Winters az emberi megszállottság, hit és életösztön erejét és határait boncolgatja, a hazugság legkülönfélébb formáit szembeállítva a regény elszánt főhősének igazságkeresésével. Mi már alig várjuk szeptember 22-ét, amikor a regény az Agave Könyvek jóvoltából végre megjelenik.


Szeptemberben visszatér minden idők egyik legkedveltebb nyomozója, a belga Hercule Poirot – ráadásul egy korábban soha nem látott regényben. Tudjátok, ez az a fajta könyv, amit a rajongók egy része nagyon vár, a másik része viszont nem is akar tudomást venni róla – ezt a Poirot-történetet ugyanis nem Agatha Christie írta. A belga mesterdetektív ezúttal egy írországi kastélyban nyomoz a bátortalan Edward Catchpoollal. Sophie Hannah A zárt koporsó című regényét szeptemberben  jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.

Hercule Poirot és Catchpool, a Scotland Yard fiatal nyomozója Lady Athelinda Playfordnál, a híres írónőnél vendégeskedik, aki Sophie Hannah: Closed Casked - magyarul A zárt koporsó címmel fog megjelenni az Európa Könyvkiadó gondozásábannyomozó gyerekekről írja könyveit. Most természetesen egy valódi gyilkossággal kell szembenéznie. A különös nyomozópáros sikerrel göngyölíti fel az egyszerűnek látszó, valójában nagyon is szövevényes esetet. Ugyanis ha egy dúsgazdag nő haldokló titkárára akarja hagyni a vagyonát, az érthetetlen.   Ha a titkárt valaki meggyilkolja, az várható. Viszont ha kiderül, hogy a titkár nem volt halálos beteg, a családtagoknak meg alibijük van, az szokatlan. Ebből a labirintusból csak a kis szürke agysejtek tulajdonosa találja meg a kiutat.

Agatha Christie száz évvel ezelőtt alkotta meg Hercule Poirot figuráját. Négy évvel később, 1920-ban jelent meg a belga detektív első esetét bemutató regény, A titokzatos stylesi eset. A magát a világ legnagyobb detektívjének tartó belga 34 regény, 59 novella és 2 színdarab főszereplője. Ő nyomoz Christie utolsó megjelent könyvében is.

Agatha Christie örökösei 2013 szeptemberében jelentették be, hogy új Poirot-regény készül. A könyvet a pszichológiai thrillereiről ismert Sophie Hannah írta, aki maga is nagy Christie-rajongó. A monogramos gyilkosságok című regény 2014 szeptemberében jelent meg magyarul. Ez volt az első alkalom, hogy egy író engedélyt kapott Agatha Christie örököseitől arra, hogy regényében felhasználja Christie valamelyik karakterét. Hannah mindig is rajongott Agatha Christie munkásságáért, Poirot a kedvenc nyomozója, akinek minden történetét többször is elolvasta, és kiválóan ismeri a karakterét. Most egy második Poirot-regényben mutatja meg, hogy mennyire.


Vidd hírét!