Óriási titoktartás közepette érkezik a Twin Peaks-regény

Vidd hírét!
  •  
  •  

Laura Palmer nem véletlenül suttogta Cooper fülébe az ügynök egyik látomása alkalmával, hogy találkozunk huszonöt év múlva. A kultikus tévésorozat (valamivel több, mint huszonöt év után) a harmadik évaddal folytatódik. A tizenhat részesre tervezett évad forgatása már befejeződött, az alkotók jelenleg az utómunkálatokon dolgoznak, a bemutatóra pedig 2017 tavaszán kerül sor. Ebből az alkalomból írta meg Mark Frost a sorozat hivatalos regényét, a Twin Peaks titkos története című kötetet. A könyv világpremierje 2016. október 18-án lesz, Magyarországon – ahogyan arról korábban már írtunk – az Athenaeum Kiadó gondozásában jelenik meg 2016. október 26-án.


Mark Frost olyan regényt alkotott, amely egyrészt felfedi az első két évad meg nem oldott titkait, másrészt az amerikai őslakosság mitológiáját a modern amerikai miszticizmus keretébe ágyazza, harmadrészt pedig előkészíti az új évad legalapvetőbb konfliktusait. A regény anyakiadója, az amerikai Flatiron Books a könyvszakmában szokatlan kéziratbiztonsági és titoktartási felelősségvállalás mellett adta át a művet magyarországi kiadójának, a Líra Kiadói Csoport tagvállalataként működő Athenaeumnak. Leghamarabb egy héttel az amerikai megjelenés előtt tehetők közzé a regény tartalmával kapcsolatos konkrét információk, szóval korábban még csak részletre se számítsunk.

Mark Frost: Twin Peaks titkos története (Athenaeum, 2016)
Mark Frost: Twin Peaks titkos története (Athenaeum, 2016)

A kéziratot a kiadó elzárva tartja, a műfordítón (Veres Mátyás) és a szerkesztőn (Szabó Tibor Benjámin) kívül a könyv műszaki előkészítésének megkezdéséig más nem láthatja a szöveget. A titkolózás indokolt. A Twin Peaks első két évada rengeteg nyitott kérdést hagyott maga után, és Frost ezeket mind részletesen megválaszolja új regényében. Honnan ered a Packardok és a Martellek ellentéte, miért hord felemás színű lencséjű napszemüveget Jacoby doktor, ki az a Briggs őrnagy és mit csinál Twin Peaksben, miért Dupla R a város legendás kávézójának neve?

Bepillantást nyerhetünk a természetfeletti jelenségek észlelésének amerikai történetébe is (amely észlelések a regény univerzuma szerint az amerikai történelem alakítói egyben), és megismerhetjük a legjellegzetesebb Twin Peaks-i figurák (a Tuskó Ladytől Josie Packardig) családtörténetét és személyes sorstörténetét.

A regény szerkezetét két titokzatos elbeszélő, a huszonöt évvel korábbi eseményeket (és Twin Peaks egész történetét) dokumentáló Archivista, és a szöveg jelen idejében, a korábbi dokumentumok alapján a történéseket kibogozni igyekvő (nem kevésbé titokzatos) Elemző tevékenysége határozza meg. A két, egymásra épülő, egymást kiegészítő nyomozást kísérhetjük figyelemmel, egészen a legutóbbi idők Twin Peaksszel kapcsolatos eseményeiig, amelyek megteremtik a kiinduló helyzetet a tévésorozat harmadik évadjához.

Amint arra az első bekezdésben is utaltam: Laura Palmer azt ígérte Dale Coopernek (az ügynök látomásában), hogy huszonöt év múlva találkoznak. Mark Frost regénye ennek a hátborzongató találkozásnak ágyaz meg – miközben megteremti a XX. századi Amerika legrafináltabb összeesküvés-elméletét.


Vidd hírét!
  •  
  •