In memoriam William Peter Blatty

Vidd hírét!
 
 

Január 12-én 89 éves korában elhunyt minden idők egyik legjobb horror-regényének, Az ördögűzőnek a szerzője, William Peter Blatty. Legnagyobb sikerét az 1971-ben megjelent Az ördögűzővel aratta, amely mára klasszikusnak számít a műfajon belül. Az ördög által megszállt kislány története 57 hétig tartotta magát a The New York Times sikerlistáján, 17 héten át vezette is azt. 1973-ban megfilmesítették a regényt, amelyhez a forgatókönyvet maga Blatty írta. A regényírót ezért a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia Oscar-díjjal jutalmazta.

Blatty január 12-én, csütörtökön hunyt el egy bethesdai kórházban, Marylandben, az otthona közelében. A hírt William Friedkin, Az ördögűző című film rendezője közölte Twitteren egy nappal később, pénteken. Blatty özvegye, Julie Alicia Blatty az Associated Pressnek azt nyilatkozta, hogy a regényíró Kahler-betegségben szenvedett.

William Peter Blatty (1928-2017)
William Peter Blatty (1928-2017)

Blatty 1928-ban született New Yorkban, libanoni bevándorlók gyerekeként. Az apa elhagyta a családot, amikor ő még csak három éves volt, így Blattyt mélyen vallásos, katolikus anyja nevelte fel. Angol irodalomból diplomázott, majd szó szerint porszívóügynökként dolgozott, később egy sörgyárnál fuvarozott, aztán a United Airlines jegyeit értékesítette, mielőtt bevonult a seregbe. Írással az ’50-es évek végén kezdett foglalkozni, jobbára derűs, vicces sztorikat írt, és a kritika jól fogadta már az első próbálkozásait is, de ez nem járt együtt a közönségsikerrel. Aztán nyert 10 000 dollárt Groucho Marx televíziós vetélkedőjében, a You Bet Your Life-ban, és elvonult regényt írni. Az ördögűző 1971-ben jelent meg, a kritikusok ezt is jól fogadták. 1973-ban mutatták be a könyv alapján készült filmet: az emberek hánytak meg elájultak tőle, az alkotók viszont két Oscar- és  négy Golden Globe-díjat kaptak a filmért.

Az ördögűző sikerét követően újradolgozta egy korábbi könyvét, és 1978-ban The Ninth Configuration címmel adta ki, amelyből két évvel később ismét filmet készítettek. Ennek a forgatókönyvét is Blatty írta. A filmet három kategóriában jelölték Golden Globe-ra, és a legjobb forgatókönyvért járó díjat meg is kapta abban az évben, olyanokat utasítva maga mögé, mint Az elefántember, az Átlagemberek, a Dühöngő bika és A kaszkadőr. 1983-ban megírta Az ördögűző folytatását, a Legion címűt, amely teljes mértékben eltér Az ördögűző 2. című filmtől, és inkább az 1990-ben bemutatott Az ördögűző 3.-nak ágyaz meg.

Blatty túl a nyolcvanon is aktív tollforgató volt. 2009-ben egy, 2010-ben két könyvet publikált. Magyarországon csak Az ördögűző jelent meg tőle, de ma már antikváriumokban sem lehet megtalálni.

A The Guardian alapján


Vidd hírét!