Megan Miranda: Minden eltűnt lány

Írta : Megan Miranda
Eredeti cím : All the Missing Girls
Eredeti kiadás : 2016
Magyar cím : Minden eltűnt lány
Fordította : Nagy Mónika
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2016
Terjedelme (oldalszám) : 342
95
Vidd hírét!
  •  
  •  

Megan Miranda a Minden eltűnt lánnyal nagyot újított. Egyrészt az ifjúsági regényírásból áttért a felnőtteknek szóló írásra, ami önmagában is bátor lépés, főként, hogy a műfaj, amit választott – az amerikai kisvárosokban történő rejtélyes eltűnések és gyilkosságok krimije – eléggé ki van már aknázva. Viszont, hogy a műfajban nagyot és sikereset alkosson, merész elemmel – fordított időrendben elmesélt történettel – kápráztatja el az olvasóit. A csavar meghozta a kellő hatást, a sikeresen felépített történet, a visszafelé egymásra épülő fejezetek igencsak megdolgozzák az olvasó agyát, és az így felszínre kerülő titkok kellően érdekessé és izgalmassá teszik az élményt.


Nicolette Farell tíz év után tér haza szülővárosába, a kis és jelentéktelen Cooley Ridge-be. Ez alkalommal sem kellemes családi látogatásra, vagy otthoni pihenésre készül: testvérének kell segítenie felújítani és eladni apjuk házát, miután az egyre inkább szenilissé és kiszolgáltatottá válva a helyi otthonba költözött. Ez a kötelező otthon töltött pár hét nagyon nehéznek ígérkezik Nic számára. A tíz évvel ezelőtti események ugyanis minduntalan a felszínre törnek, nyomasztják, sőt üldözik a lányt. Akkor tűnt el minden nyom nélkül legjobb barátnője, Corinne. Az eset azért annyira feldolgozhatatlan Nic számára, mert azon az éjszakán mind együtt voltak, a hat fős baráti társaság, viszont nem tudja senki, hogy mi történhetett vele. Ahogy pedig halad a történet előre (illetve vissza), rájövünk, hogy mindegyikőjük titkol valamit, ugyanakkor egyre erősödik a gyanú, hogy Nic tud valamit, amit nem akar felszínre hozni.

A lány abban reménykedik, hogy nagyon gyorsan sikerül rendeznie a vállalt kötelességeit és mielőbb visszatérhet a szépen felépített philadelphiai életébe, munkájához és jóképű, sikeres vőlegényéhez. Elképzelései menten romba dőlnek, amikor egy újabb helyi lány, Annaleise a Corinne-éhoz hasonló rejtélyes módon eltűnik, pláne, amikor kiderül, hogy eltűnése éjszakáján Corinne ügyéről érdeklődött az egyik helyi rendőrtől.

Bár nem sok köze volt a lányhoz, Nicolette mélyen megrendül, és beleveti magát valamiféle önálló nyomozásba, azt remélve, hogy ez az eset talán megoldja a tíz évvel ezelőttit is. A felszínre kerülő titkok, mint például Nic szenilis apjának értelmetlen megjegyzései arról, hogy látta Corinne-t az eltűnése után vagy Nic se veled-se nélküled kapcsolata az akkori szerelmével egyre kuszábbá teszik az ügyet. Nem az aktuálist, hanem a tíz éve meg nem oldottat, fel nem dolgozottat. Az aktuális pedig a régi eset tükrében válik érthetetlenebbé, értelmezhetetlenebbé.

Nic számára a múltja és a jelene folyamatosan szemben állnak egymással, minél több időt tölt otthon, annál erőteljesebb a kettő közötti huzavona. A múltját akkori szerelme, Tyler, jelenét pedig a vőlegénye, Everett képviseli. Bár látszólag menekülne vissza Everetthez, hátrahagyva mindent, ami szülővárosához és Tylerhez köti, saját maga meglepetésére időről időre visszatéved hozzá, ez az otthon töltött idő pedig végleg felborít mindent. Próbálkozásai, hogy az ügy mielőbb a végére érjen, hogy a házat eladhassa, ő pedig újból elmenekülhessen, vissza se nézve erre a kisvárosra, egyre esélytelenebbek, mígnem rá nem jön, hogy teljességgel lehetetlenek; az egyetlen, amit tehet, amit tennie kell, hogy megfizeti az adósságait.

Az eset felderítése egyre több rejtélyt tár fel. Annak ellenére pedig, hogy a visszafelé elmesélt idő a közepe táján mintha stagnálna egy kicsit, a regény eleje és vége számos izgalommal és fordulattal feszíti az olvasó kíváncsiságát. Érdekes az is, ahogyan a visszafelé elmesélt történetben egyre többet tudunk meg a szereplőkről, hámozódnak le a látszat-rétegek.

Kétségtelen, hogy a Minden eltűnt lány érdekessége és erőssége a visszafelé történő mesélés módja, az írónő részéről tehát mindenképpen sikeres újítás volt. Hozzátenném azonban, hogy e csavar nélkül is kellően érdekes és izgalmas lenne a regény, annyira jól fel van építve maga a történet, illetve a szereplők.


Vidd hírét!
  •  
  •