Nézz bele a Rókalyukba! Részlet az új Indriðason-regényből

Vidd hírét!
 
 

Rókalyuk az izlandi Arnaldur Indriðason Erlendur-sorozatának tizenegyedik, egyben (eddigi) utolsó darabja. Izlandon 2010-ben jelent meg, és a szerző azóta nem szőtte tovább az Arnaldur Indriðason: Rókalyuk (Animus, 2017)ikonikus felügyelő történetét, noha a karaktert nem bírta elengedni, és azóta három másik regényt írt a sorozathoz. Ezekben a fiatal Erlendur a főszereplő, vagyis az újabb három regény az eredeti, tizenegy részes sorozat előzménye.

A Rókalyukban Erlendur felügyelő visszatér gyermekkora színhelyére, a Keleti Fjordvidékre, és egykori szülőházának romjai között üt tanyát. Feltett szándéka, hogy végére jár a családja életét gyökeresen megváltoztató múltbeli tragédiának: nyolcéves öccse, Beggi eltűnésének. Egy másik régi eltűnési ügy is nagyon foglalkoztatja. 1942-ben egy hóviharban nyoma veszett egy Matthildur nevű fiatalasszonynak. A falusi pletyka hazugságokról, megcsalásról és bosszúról duruzsolt. Amikor Erlendur elkezd a nő eltűnésének végzetes éjszakája felől kérdezősködni, elvesztett testvérével kapcsolatban is új gyanú támad benne.

Vajon sikerül a felügyelőnek megoldania az évtizedekkel ezelőtti eltűnési eseteket? Vagy az erők, amelyek igyekeznek meggátolni a nyomozását, hatalmasabbnak bizonyulnak nála? Olvasd most el a könyv első fejezetét:

Arnaldur Indriðason Reykjavíkban született 1961. január 28-án. Húsz évesen újságíróként dolgozott, később szabadúszó íróként kereste a kenyerét, 1986-tól 2001-ig pedig filmkritikus volt. Viszonylag későn, 35 évesen szerzett egyetemi diplomát az Izlandi Egyetem történelem szakán, és rá egy évre kiadta első regényét is.


Vidd hírét!