Monika Peetz: A keddi nők és a sok zöldség

Írta : Monika Peetz
Eredeti cím : Die Dienstagsfrauen zwischen Kraut und Ruben
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : A keddi nők és a sok zöldség
Fordította : Liska Erzsébet
Kiadó : Park Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 350
99
Vidd hírét!
  •  
  •  

Egy esős, gyér forgalmú napon történt, hogy Luc már-már zárni akart, amikor öt bőrig ázott, vihogó nőszemély jelent meg az ajtóban. Az ötös tagjai jobban már nem is különbözhettek volna egymástól: a biztos fellépésű, sportos ügyvédnő, a szabályos arcvonású Caroline; a sápadt, filigrán, áttetsző Judith; Eva, a frissen végzett, tipp-topp orvosnő; Estelle, akin első pillantásra látszott, hogy nagyvilági dáma – végül a legfiatalabb, az épp hogy leérettségizett Kiki, akiről egy színpompás pillangó jutott az ember eszébe.” Így indul Monika Peetz regénysorozatának első kötete, amely 2014-ben jelent meg magyar fordításban és amelyben megismerkedünk az öt főszereplővel, akik ettől kezdve minden hónap első keddjén összeülnek és ismeretségük az évek múltával igazi barátsággá alakul. (Keddi nők, Park Könyvkiadó, 2014.)


Idén, 2017-ben immár harmadszor, A keddi nők és a sok zöldség című regényben újra hallunk a barátnőkről. (A második kötet: Léböjt Hotel, Park Könyvkiadó, 2015.) Monika Peetz olyan ember(nő)típusokat alkotott meg regényei főszereplőiként, akiknek változataival minden környezetben, korban, életszituációban találkozhatunk. Ráismerünk bennük a saját baráti, szomszédi, ismerősi, rokoni körünkre; problémáik, gondjaik, örömeik mindennapiak.

Caroline az a nőtípus, aki sikeresen összeegyeztette a karriert a családdal: szakmájában sikeres büntetőjogi ügyvéd, férje jó hírnevű és kiterjedt praxisú orvos, gyerekei jó tanulók. Caroline magabiztos, egészséges életmódot élő, (látszólag) kiegyensúlyozott asszony. De tekintsünk csak a színfalak mögé: neki is meg kellett hoznia a maga áldozatait. A férfiközpontú ügyvédvilágban kemény munkával és nagyon sok lemondással jár egy női sztárügyvédi karriert felépíteni, megtartani; büntetőjogi szakemberként fel kell dolgoznia azt a tényt, hogy sokszor bűnözőket véd; a találkozási pontok hiánya, a kevés egymással töltött idő, a szenvedélyesből lassan kényelmessé váló kapcsolat bizony kikezdi a házasságát is. Amikor kiderül, hogy férje megcsalja, a Carolinének választania kell: vagy elfogadja ezt a langyos helyzetet (amelybe az otthon kényelme és biztonsága mellé néhány szerető is belefér, legalábbis a férje szerint) vagy kilép belőle, és nem túl fiatalon teljesen új életet kezd. Mindezek mellé társul (és ez már ennek az új regénynek a témája), hogy egy nehéz per után újabban fenyegető leveleket, üzeneteket kap, amelyek a legváratlanabb helyzetekben érik utol, úgyhogy Carolinének komoly üldözési mániája kezd kialakulni, és lassan mindenkiben ellenséget lát.

Judith nagyon lelki síkon élő nő: a transzcendens, a spiritualitás különböző formái élete minden fázisában kísérték, vonzották. A sorozat első regényében épp Judith elhunyt férjének titkos naplója alapján indul el az öt barátnő az El Caminóra, és komoly ön- és egymásismereti utat járnak be. Jelen regényben Judith a jövőbelátás képességét véli felfedezni magában. Véletlenül talál egy biedermeier jóskártyát, aztán szintén véletlenül kedvenc ezoterikus könyvesboltjában ráakad a kártyához tartozó kézikönyvre. Első jóslása enyhén szólva röhejesre sikeredik: ötvenes barátnőjének, Estelle-nek ikreket predesztinál. Ám „Estelle férje még aznap este közölte elképedt nejével, hogy fiát és menyét bevette a cégvezetésbe, ő maga pedig visszavonulna. Míg a fiatalok, Alexander és Sabine megfelelő otthont nem találnak, náluk fognak lakni. Az ifjú, öltönyös-kosztümös üzletemberpár szinte ikerpárnak hatott.” Mindenkinek elment a kedve a nevetéstől, Judith pedig ismételten meggyőzte magát arról, hogy véletlenek márpedig nincsenek…

Ezzel az intermezzóval rá is tértünk Estelle-re. Neki nincsenek saját gyerekei, öregedő férjével harmonikus házasságban él. Nagyon gazdag, sokat ad a külsőségekre, fontos számára a luxus. Hamar és eléggé saját szempontból ítélkezik, amolyan „megmondó-ember”. Talán korából, talán az anyagi háttér adta biztonságból kiindulva ő a legteljesebb, legkiegyensúlyozottabb személyiség ötük közül. Estelle önmagát adja, nem tagadja, hogy fontos számára a pénz, a kényelem, az ápoltság, ugyanakkor belevaló, bevállalós nő. Tettei nincsenek ellentétben szavaival, viselkedése az elveivel, ezért szimpatikus személyiség. Anélkül, hogy nagydobra verné, sokat jótékonykodik, éppen ezért érinti érzékenyen, hogy mostohamenye az alapítványi munkát is ellenőrzése alá kívánja vonni, leállítja projektjeit.

Eva az a nőtípus, aki karrierjét feladva (orvosi egyetemet végzett és egy szívklinikán dolgozott), életét családjának szenteli. Négy gyereke és férje bele is kényelmesednek ebbe a helyzetbe, Eva meg kialakítja a családi rutint, amelyben megvan a szeretetkapcsolat, de benne van az anya teljes önfeladása is. Az a bizonyos El Camino Eva életébe is meghozza a szerencsés változást: képes kilépni ebből a „háztartási-gép-módból”, és ami még jobb: férje is felismeri ennek fontosságát, segíti feleségét. Eva részmunkaidőben újra dolgozik, életüket átrendezték.

Kiki, aki legfiatalabb volt ebben a baráti társaságban, teljesen más, de a korosztályára jellemző gondokkal küszködött: a karrierépítés és párkeresés töltötte ki idejét. Elkövette azokat a hibákat, amelyeket el lehet, meglépte a lépéseket, amelyeket meg kellett lépnie. Végül férjhez ment Maxhoz, született egy tündéri kislánya és meghozták a lehető legváratlanabb döntést, amit meghozhattak: a dizájner végzettségű és teljesen nagyvárosi bennszülött pár az ország keleti részébe falura költözött, ahol biogazdálkodásból és panzió nyitásából szándékozott megélni. Az ilyen döntések lehetnek nagyon jók, de az elindulás, az alkalmazkodás nehéz, és bizony megkéri a maga anyagi, érzelmi, párkapcsolati áldozatait.

E hosszú bevezető után ott tartunk, hogy a keddi nők számára csak egy dolog a biztos: idei éves közös kiruccanásuk úticélja Birkow, Pásztor utca 4., Kiki új lakóhelye. Minden más bizonytalan: az időpont, a jelenlegi élethelyzetek összeegyeztethetősége. Mert Kiki elköltözése után a társaság szinte észrevétlenül esett szét. Carolinét kirendelték védőnek egy nagy port kavaró emberrablási ügyben, Estelle minden percét férje felépülésének szentelte. Eva négy gyerek anyjaként és részmunkaidős orvosként nap mint nap saját teherbíró képességének határait feszegette, ráadásul egy buta baleset majdnem halálát okozta. A végső lökést az utazásra Kiki sms-e adja meg: „Jól jönne néhány segítő kéz, ha ráértek véletlenül. De mielőbb!” A barátnők számára világos: ez az sms kétségbeesett segélykérés a mindig optimista Kiki részéről, akinek amúgy megvolt az a hihetetlen képessége, hogy mindig, mindenben a jót lássa. Gondolkodás nélkül pakolnak és utaznak. Ám Judith kártyái azt jósolják, hogy idegen férfi teszi próbára majd a barátságukat, és Judith kártyáival nem jó viccelni…

A keddi nők útra kelnek, és csőstől jönnek a kellemetlenségek, amelyek halmozódva a bizalmatlanság, sértettség, vita és veszekedés, vetélkedés pillanatait okozzák. Megjelenik egy ismeretlen férfi is, aki mintha Judith kártyáit akarná igazolni, a lehető legváratlanabb helyeken és időpontokban bukkan fel. Viselkedése udvarias és segítőkész, de megosztja a véleményeket: Carolinében egyre erősebb lesz az üldözési mánia, Eva pedig pont ellenkezőleg, szinte szerelmes lesz a férfiba… Kiki anyagi helyzete egyre kilátástalanabb, de még ennél is nagyobb baj, hogy épp ezekben a nehéz időkben távolodnak el férjével egymástól. Nagy szüksége van barátnői támogatására, hogy ez a szakadék ne mélyüljön el. Estelle jótékonysági alapítványát (amely például Kiki terveit is felkarolta) befagyasztotta az új főnök, a meny, így az asszonynak Kikiért és önmagáért egyaránt harcolnia kell. Ez pedig nem könnyű, hisz Estelle-nek szinte minden magától hullott ölébe élete folyamán, nagyon kevés dologért kellett megküzdenie. A falu közvéleményével és a helyi hatalmasságokkal is számolni kell, hisz a keddi nők nagyon jól látják: amíg Kiki kívülálló marad, amíg a helyi közösség támogatását nem nyeri el, projektje nem lehet sikeres. Áramkiesés, tyúk- és térerővadászat, mindent eldöntő bowlingbajnokság, rossz partnerrel elcsattant csók, anyós-meny párbaj, a titokzatos férfi… Meg tudják-e oldani a keddi nők a vélt és valós problémákat? Elárulom, igen, a végén minden jóra fordul. Nem úgy, mint a mesékben, hanem ahogy az életben szokott jóra fordulni: kompromisszumokkal, áldozatokkal, egymás és bizonyos helyzetek elfogadásával, humorral, megértéssel, elengedéssel…


Vidd hírét!
  •  
  •