Patak Márta: Enyhítő körülmények között

Írta : Patak Márta
Eredeti cím : Enyhítő körülmények között
Eredeti kiadás : 2017
Magyar cím : Enyhítő körülmények között
Kiadó : Scolar Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 254
70
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Patak Márta 1970-ben született Kaposváron. Foglalkozását tekintve műfordító, könyvkiadó és író. Legújabb novelláskötete, az Enyhítő körülmények között idén jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában, a kiadó új sorozata, a Scolar L!ve részeként.


Elbeszéléseinek főszereplői hús-vér emberek, mindennapi problémákkal, küzdelmekkel, tévedésekkel. Ha első olvasásra elítélnénk egy-egy szereplőt – mondjuk egy gyilkosság elkövetőjét – Patak Márta azt tanácsolja, ne tegyük. Tettükre ugyanis van magyarázat, legyen az elfogadható vagy sem az olvasó számára, de magyarázat. Nem minősíthetjük ugyanis az adott pillanatban elkövetett tettet önmagában, előzetes érzelmek, küzdelmek és motivációk ismeretének hiányában. Legalábbis az írónő szerint.

A kötetben található novellák többsége csupán egy-egy pillanatot ragad ki az egészből és annak lelassításával, kinagyításával nyújt bepillantást az előzményekbe, előzetes érzelmekbe, sérelmekbe, tévedésekbe, stb. Mint például a körtét szeletelő idős hölgy története, aki hámozás, szeletelés közben belső monológot folytatva ráolvassa élete összes fájdalmát és sérelmet nővérére, aki betegen türelmetlenkedik a másik szobában a gyümölcséért. Ebből a pár perces gondolatmenetből pedig megismerhetjük mindkettőjük életét és azokat az eseményeket amelyek ehhez a szerencsétlen állapothoz vezettek.

A szereplők cselekedetei legtöbbször ösztönösek, akár önmaguk számára is meglepőek, a történetek végkifejlete pedig nagyon sokszor nyitott, az olvasó maga döntheti el, szerinte hogyan végződött/végződhetne az adott sztori. Visszajön-e az állomás mellett várakozó kisfiú édesanyja vagy sem? Tényleg csak az a pár perc tűnik örökkévalóságnak, amíg vár, vagy a nő már régen messze jár?

Patak Márta novellái mindig a történet közepébe vágva indulnak, és mivel ezek legtöbbször kusza gondolatok, az olvasónak kell egy kis idő, mire a kép össze áll. A hosszas belső vívódások hosszú, néha végeérhetetlen mondatokban kifejezve esetenként a feszültséget fokozzák, néha viszont elviszik azt, unalmassá téve egy-egy gondolatmenetet.

A novellák témái egytől egyig hétköznapi, mondhatni feldolgozni való témák, úgy mint elhagyás, betegség, halál, gyilkosság, sors; az ezek köré felépített előzmények, gondolatok és érzelmek pedig azok az enyhítő körülmények, amelyek ezeket magyarázzák. Bevallom, a fülszöveg alapján egy picit hatásosabb történetekre, pontosabban hatásosabb enyhítő körülményekre számítottam. Ami viszont nagyon tetszett, az a történetek sokszínűsége. Olvashatunk ugyanis szívátültetett személyről, dezertőrökről, transznemű személyről, kiégett házasságról, menekülő gyilkosról, stb.

Összességében azt mondanám, hogy az Enyhítő körülmények között című novelláskötet letehetetlen élmény helyett könnyed, gyors, elgondolkodtató rövid történeteket nyújt az olvasó számára.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •