Guillaume Musso: Holnap

Írta : Guillame Musso
Eredeti cím : Demain
Eredeti kiadás : 2013
Magyar cím : Holnap
Fordította : V. Detre Zsuzsa
Kiadó : Park Könyvkiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 400
100
Vidd hírét!
  •  
  •  

Guillaume Musso az egyik legelismertebb kortárs francia író. Regényei több mint 30 országban jelentek meg, 5 millió példányt adtak el belőlük. Musso 1974-ben született Antibes-ban, és közgazdaságot tanult. 19 éves korában az Egyesült Államokba látogatott, ahol valósággal beleszeretett New York városába, ami kiváló ihletett nyújtott számára későbbi regényeihez. Az És azután című, 1 millió példányban eladott, 2004-ben publikált munkája hozta meg a valódi áttörést számára, amit további 12 publikáció követett. Kettőt ezek közül vászonra is vittek.


Az emberi elme, pontosabban a gondolkodás néha elképesztően bátor, páratlanul színes, és nem torpan meg akkor sem, ha megközelíti az értelmezhetetlen tartományait. Az időparadoxon megoldása azonban könnyen komfortzónán kívül helyezheti a legbriliánsabb elméket is. Nyilván Guillaume Musso sem törekedett világmegváltó tételeket asztalra tenni, amikor hozzányúlt az időparadoxon tematikájához, még csak nem is fogjuk jobban megérteni a kérdést a francia szerző munkája révén. Azonban azt bizonyossággal kijelenthetjük, hogy zseniálisan oldja meg az önmaga által kijelölt feladatát, óvatosan kezeli az időparadoxon témáját, és kiváló érzékkel fúj visszavonulót, ha netán közelébe kerülne az értelem által felfoghatatlan kérdéseknek.

Ritkán találkozom ennyire könnyed, gördülékeny, emészthető és szerethető munkával. Két kifogást tudnék megfogalmazni a regény kapcsán: esetenként túlzottan kiszámítható a cselekmény, illetve bekerült a folyamba egy-két felejthető jelenet, amit könnyen el lehetett volna engedni. Az alig fontos hiányosságokat bőségesen kompenzálja az ötletgazdag történet, Musso zsenialitása és elképesztő lexikai tudása. Olyan fikciót kreál a digitális világ teremtette lehetőségek segítségével, amelyre kizárólag tehetsége predesztinálja.

Két, egymás számára idegen ember, egy nő és egy férfi, egy fura történet folytán kapcsolatba kerülnek egymással, vonzódnak egymás iránt, és látni is akarják egymást. Mindketten megfordulnak ugyanabban a manhattani étteremben, ugyanazon a napon, a megbeszélt időpontban, de soha nem találkoznak. És eddig a romantika. Innen olyan éles fordulatot vesz a sztori, olyan hirtelen kezdenek el röpködni az izgalmas fordulatok, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

Jómagam nem olvasok krimit, jó eséllyel nem is fogok soha, de csodálattal figyeltem, ahogy a szerző mintegy új hivatással áldotta meg a Holnap egyik főhősét, Emmát, aki mindamellett, hogy elismert sommelier, lenyűgözően brillírozik nyomozói szerepében is. Musso gyakorlatilag a történet teljes egészében egymással párhuzamos idősíkokkal játszadozik, így soron kívüli esélyeket teremt az olvasó számára, hogy a jövő kiismerhetetlenségén tűnődjön, miközben ő maga a jövő megváltoztatására hatalmazza fel szereplőit (Romualdot és Emmát). Eközben a “vonal” túloldalán Matthew úgy ficánkol, ahogyan Emma újraírja számára a történéseket. Matthew és Emma e-mailen tartják egymással a kapcsolatot, aztán amikor már kellő hőfokon ég a történet, megszűnik azon lehetőségük is, hogy üzengessenek egymásnak. Addigra már nem is fontos, hiszen mindenki tudja mi a feladata, mindenki teszi a dolgát. Érzésem szerint Matthewnak hosszú ideig csupán másodlagos szerepet biztosít a szerző, és Emma kezébe adja a gyeplőt, azonban a fiatal hölgy bámulatosan viszi végig a neki szánt, néhol meseszerű történeteket. Szívesen megnézném a Holnap filmjét is.

A művet nem csak krimirajongóknak ajánlom. Ha valaki számára az olvasás önmagában is örömet jelent, nyugodtan vegye kézbe, nem fog csalódni.


Vidd hírét!
  •  
  •