Michelle Frances: A barátnő

Írta : Michelle Frances
Eredeti cím : The Girlfriend
Eredeti kiadás : 2017
Magyar cím : A barátnő
Fordította : Borbély Judit Bernadett
Kiadó : 21. Század Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 400
80
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Michelle Frances debütregénye megosztotta az olvasókat. Egyrészről ott van az a tény, amit a könyv borítója is hirdet: megjelenését követően hetekig vezette az Amazon sikerlistáját. Vagyis fogyott rendesen. Bizonyára több könyvre is igaz ez, és az Amazon sikerlistáit kategóriákra is szokás bontani, szóval túl messzire mutató következtetéseket nem lehet ebből levonni – de figyelmen kívül hagyni sem szabad. Másrészről ott vannak azok, akik hiányolták a thrillerekre jellemző izgalmakat, a feszültséget, a szédítő tempót. Néhányan azt is kétségbe vonták, hogy A barátnő egyáltalán thriller.


A barátnő egy jól felépített pszichothriller, amely csak nagyon óvatosan, szinte észrevétlenül kúszik be az ember bőre alá, és nem éppen a hagyományos módszerekkel zongorázik az olvasó idegein, de egy bizonyos pont után ugyanazt a hatást éri el, mint műfajbeli társai: nem lehet letenni.

A történet nagyon röviden: a családi fészekből kirepülni készülő Daniel épp lakáskeresés közben ismerkedik össze az ingatlanügynökként dolgozó Cherryvel. Pár hét, és már össze is költöznek, aminek a fiú anyja, Laura nem tud szívből örülni. A fiú családja a londoni felső tízezerhez tartozik, fényűző házban laknak a brit főváros elit negyedében, nyaralójuk van St. Tropez-ban; a lány London munkások lakta negyedéből, Tootingból származik, az anyja pénztáros egy áruházban. Laurának viszont nem ez az elsődleges problémája. Úgy sejti ugyanis, hogy a lány csak a pénze miatt hajt a fiára, és valójában nem az, akinek mutatja magát. A gyanúja nem teljesen alaptalan, és szép lassan beigazolódni látszik, bár ezt a kívülállók nem, inkább csak Laura látja és tapasztalja. Mindenki más úgy véli, hogy Laura egyszerűen csak anyatigrisként ragaszkodik a fiához, és nem tűr meg másik nőt annak közelében. A viselkedése némiképp érthető, egy gyermeket ugyanis már elveszített, és önmagát okolja a veszteség miatt. Laura viszont tudja, és bizonyos mértékig az olvasó is tisztában van azzal, hogy itt nem csak arról van szó, hogy két nő szereti ugyanazt a férfit, az egyik anyaként, a másik a szeretőjeként. A felszín alatt sokkal több forr. Cherry viselkedése időnként tényleg irracionális, a szándékai nem teljesen tiszták, manipulálja a fiút, szándékosan kellemetlen szituációkban kényszeríti Laurát – mindez pedig egy tragikus végkifejlet felé sodorja a főszereplőket.

Az első számú áldozat egyértelműen Daniel, ő az, aki két tűz közé kerül. Egyik oldalról ott van az anyja, akit imád, szeret és tisztel, de a fiú épp elérte azt a kort, amikor már készen áll a saját lábára állni, és Laura bármilyen intését képes úgy értelmezni, mint a fiához ragaszkodó anya kétségbeesett, utolsó próbálkozását arra, hogy a fiát mégis inkább maga mellett tudja, és mindenki mást távol tartson tőle. A másik oldalon ott a lány, akibe fülig szerelmes lett, aki új színt hozott az életébe, de aki nem jön ki jól az anyjával, és látszólag kelletlenül ugyan, de nincs túl jó véleménnyel Lauráról. Egy adott pont után Laura és Cherry is szenvedő alanya a történteknek. Előbbi leginkább azért, mert maguk alá temetik az apró kis hazugságok. Utóbbi azért, mert bár az elején tényleg hátsó szándék vezérli, idővel beleszeret Danielbe, ám a Laurával szembeni ellenségeskedése mindent megmérgez és visszafordíthatatlan folyamatokat indít be.

Michelle Frances remekül vezeti a cselekményt, jól ábrázolja a regény szereplőit és azok motivációit. Bár egyértelmű állást nem foglal, én mégis úgy éreztem, hogy az anya döntéseit könnyebb elfogadni, még ha egy részük hazugságok következménye is. Laura szempontjából az a tanulsága a történetnek, hogy a legkisebb hazugság is megbosszulja magát, az ember majd kénytelen egy második és harmadik alkalommal is füllenteni az első miatt, és ez előbb-utóbb maga alá temeti. Laura álláspontját ezzel együtt könnyebben elfogadja az olvasó, Cherry viselkedése egy árnyalatnyival közelebb áll az abnormálishoz. Az ő motivációja is érthető: ő egy jobb életformát szeretne. Ám a tetteit már nem olyan könnyű elfogadni, mint a Lauráét.

Michelle Frances thrillere minden véres és hatásvadász elemet nélkülöz. Hétköznapi vagy majdnem hétköznapi eseményekből épül fel, a szereplői hiteles, hús-vér figurák. A történet hihető, nem fullad sehol sem unalomba, a párbeszédek életszerűek. Frances jó mesélő, karakterábrázolásból kiváló. Ha ezt a sztorit egyszer majd vászonra adaptálják (a jogokat Andy Serkis produkciós cége, az Imaginarium szerezte meg), minden bizonnyal telepumpálják majd azokkal a bizonyos elemekkel, mert különben a film nem lesz elég ütős. A regény viszont így jó, ahogy van. Egyedi.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •