Új kémregénnyel jelentkezik az Agave Könyvek

Vidd hírét!
 
 

Grisham azt mondta róla, hogy óriási, Lee Child meg azt, hogy szuper, a többszörös Agatha- és Anthony-díjas Louise Penny pedig lélegzetelállítónak nevezte – de persze mind tudjuk, hogy a többség nem ezért fogja megvenni. Pontosabban: önmagában csak ezért nem fogják megvenni. Viszont ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk Karen Cleveland debütregényét, akkor minden okunk megvan arra, hogy nagy várakozással nézzünk a magyarul február 6-án megjelenő regény elé.

A téma meglehetősen aktuális: egy CIA-elemző orosz alvó sejtek vezetői után nyomoz az Egyesült Államokban. Karen Cleveland: Tudnom kell (Agave Könyvek, 2018)Mikor máskor szólhatna nagyobbat egy ilyen regény, ha nem most, amikor a Foglalkozásuk: Amerikai c. sorozat óriási sikert arat világszerte, és amikor magát az amerikai elnököt is azzal gyanúsítják, hogy minimum titkos kapcsolata volt az oroszokkal akkor, amikor azok éppen manipulálták az amerikai elnökválasztásokat.

A regény főszereplője egy nő, Vivian Miller, aki mindenre elkötelezett kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nél. A feladata, hogy orosz alvó sejtek vezetőit fedje fel az USA-ban. Az előléptetése felé haladva sikeresen kifejleszt egy rendszert, melynek segítségével hétköznapinak tűnő állampolgárokról képes megállapítani, hogy valójában orosz ügynökök.

Egy nap rendkívül kényes információk birtokába jut egy feltételezett kém számítógépének átvizsgálása során. Olyan ügynökök lepleződnek le, akik a korábbiaktól eltérően sokkal mélyebbre épültek be és sokkal nagyobb szereppel bírnak. Ráadásul, néhány kattintással később minden, ami Viviannek eddig fontos volt – a munkája, a férje és négy gyerekük – veszélybe kerül.

A könyv többek között azért is lehet hiteles, mert a szerző az elmúlt nyolc évben a CIA elemzőjeként dolgozott, a munkája során rendre az USA elnökének és más politikai döntéshozóknak írt összegző jelentéseket. Több mint egy tucat kitüntetést kapott a munkájáért, és elvégezte a CIA Advanced Analyst Programját. Az ügynökségnél töltött ideje során hat hónapot dolgozott az FBI-nál is, a Joint Terrorism Task Force kötelékében.

A regény jogait már a megjelenése előtt több mint 20 országba eladták, és várhatóan a Universal fog filmet forgatni belőle Charlize Therone főszereplésével. A könyv magyarul február 6-án jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában, egy rövid részlet itt olvasható belőle.


Vidd hírét!