Rose Tremain: A Gustav-szonáta

Írta : Rose Tremain
Eredeti cím : The Gustav Sonata
Eredeti kiadás : 2016
Magyar cím : A Gustav-szonáta
Fordította : Szűr-Szabó Katalin
Kiadó : 21. Század Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2017
Terjedelme (oldalszám) : 318
90
Vidd hírét!
 
 

Rose Tremain regénye az emberi barátság bonyolult, néhol fájdalmas, máskor meg örömteli mivoltát próbálja megrajzolni, és ki lehet jelenteni, nem is sikertelenül. Rokon lelkek találkozásáról szól, melyeket életük hajnalán hoz össze a sors, majd az egész földi létüket végigkíséri ez a gyönyörű és mély lelki kapcsolat. Gustav és Anton mindenféle feltétel és előítélet nélkül szeretik egymást, egymásnak lettek teremtve, kiegészítik egymást. Mintha egy szerelmi történetről beszélnénk, pedig nem az. Hiányzik belőle a vágy, nem kevésbé az egoizmus. Igaz, nem szokványos viselkedése miatt az olvasó néha elengedné Anton kezét, azonban Gustav nem teszi, hiszen éppen mellette tud önmaga lenni. Ettől működik még a legbizarrabb helyzetekben is ez a kapcsolat.

A Gustav-szonáta a Perle család történetéről mesél három, egymáshoz jól illeszkedő részben, melyek külön-külön is megmutatják az emberi lélek mélységeit, a sorsok tragikumát vagy éppen virágzását. Rendkívül egyedi életutakat követ végig ez a regény: nem minden tragikus, de nem is örömteli, az élet boldogságának apró szeletei azonban minden sorsban megtalálhatók. A szerző a teljes nagy történetbe ülteti bele Gustav és Anton barátságának törzsfejlődését. A mély lelki kötődés kisgyermekként fejlődik ki bennük, majd a Davos közeli hegyekben található nagy faházban történő együttélésükben teljesedik ki végérvényesen.

Az első rész egy klasszikus anya-fia kapcsolatot mutat meg. Az apa halála már önmagában véve is tragikus sorsot jósol a családnak, amit jócskán erősít a családfenntartó szerepét betöltő anya munkájának elvesztése, valamint betegsége. Ráadásul Emilie-nek egy meglehetősen rideg nő szerepe jutott. Ezt hivatott ellensúlyozni az őszinte, gyermeki szeretettel megáldott Gustav. Az első epizódban fontos szerepet kap a jómódú zsidó családból érkező Anton bemutatása is, a zongoraművészé, aki képtelen megvetni lábát a teljesítményorientált pályán, ráadásul közvetlen környezete is magas elvárásokat fogalmaz meg, ezeknek pedig képtelen megfelelni.

A második rész az Anton születése előtti időket idézi fel. Emilie megismerkedik a nála jóval idősebb rendőrkapitány-helyettessel, Erich-kel, éppen a világháború előestéjén. Később összeházasodnak, majd egy kifejezetten viharos kapcsolat kibontakozását követhetjük szemmel, melyben megszületik Gustav gyermekük. A második felvonás tragikus hőse egyértelműen Erich. Ő egy olyan ember, aki képtelen egy általa helytelennek ítélt utat taposni, megtette, amit szíve diktált, és meg is törte az élet emiatt.

Az utolsó részben a szállodatulajdonos Gustav és a zongoraművészet pályáján kényszeresen küzdő Anton útjai ismét találkoznak. Gustavot saját jelleme tette erőssé és sikeressé, “igényes beállítottságának tökéletesen megfelelt a szállodatulajdonosi hivatás.” Büszke tudott lenni a hely rendjére és tisztaságára, hiszen oly módon nyújtott apró örömöket saját maga és vendégei számára, hogy azok az életet picikét elviselhetőbbé tették. Gustavot mindig is fájdalommal töltötte el az egyedüllét gondolata, rettegett attól, hogy a város, ahol életüket élik, Anton szemében csupán egy hely, ahonnan egy nap ki akar szabadulni. Anton művészi karrierjét próbálta megerősíteni az elmozdulásával, miközben lelke és elméje visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedett, de Gustavot is megviselte barátja “elvesztése”. Az erős ragaszkodás volt a kulcsa annak, hogy bár magányosan, de életük alkonyán együtt élhettek mindentől távol. Mindketten a mulandóság szomorú tényének gyötrelmei között élték mindennapjaikat, a múlt fájdalmait cipelve magukkal, de az együvé tartozásuk megerősítette őket, és így találták meg lelkük megnyugvását.

A Gustav-szonáta révén a kortárs irodalom egy olyan remekműve látott napvilágot, melynek minden szépirodalmat kedvelő és értékelő olvasó könyvespolcán ott van a helye. Ezt el kell olvasni!


Vidd hírét!