Caleb Carr: A halál angyala

Írta : Caleb Carr
Eredeti cím : The Alienist
Eredeti kiadás : 1994
Magyar cím : A halál angyala
Fordította : Falvay Dóra
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2018
Terjedelme (oldalszám) : 502
80
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt néhány évben rengeteg új szerző robbant be a köztudatba jobbnál-jobb könyvekkel, viszont a már egyszer megjelent könyvek újbóli kiadásai miatt sem kell aggódni, hiszen hála az aktívan tevékenykedő magyar kiadóknak, nagyon sok könyv jelenik meg új korrektúrával és borítóval, ezáltal pedig akár egy teljesen új generáció is megismerkedhet az adott művekkel. Ebben a szerencsében részesült az amerikai Caleb Carr sokat dicsért regénye is, amelyet a 2018-ban startoló TV sorozat apropóján az Agave Könyvek jelentetett meg újra 2018- ban. Az író első könyvéről beszélünk, amely 1994-es megjelenése után sokáig szerepelt a különböző toplisták élén, és kötelező olvasmány a téma iránt érdeklődők számára.


A történet egy visszaemlékezés, narrátorunk pedig az idősödő riporter, John Moore, aki arra a feladatra vállalkozik, hogy megismertessen velünk egy szörnyű gyilkosság-sorozatot, amelynek a felderítésében 1896-ban segédkezett New Yorkban.

A korrupt és mocskos nagyvárosban holtan találnak egy fiatal fiút, aki egy helyi bordélyban dolgozott, a megélhetése érdekében nőnek öltözve és sminkelve szórakoztatott erre vágyó férfiakat, jelentékteleneket és hatalmasokat egyaránt. Mivel a homoszexuális viselkedés akkoriban csak megvetést és kiközösítést vont maga után, így a gyerek halálával senki sem foglalkozik. Pontosabban senki sem foglalkozna, ha az ügy nem keltené fel az elismert lélekbúvár, Dr. Laszlo Kreizler figyelmét, aki arra kéri a rendőrség főkapitányát és régi jó barátját, Theodore Rooseveltet, hogy hadd nyomozhasson az ügyben, ami cseppet sem tűnik „hétköznapinak”. Az áldozatot nem csupán leszúrták vagy lelőtték, hanem meg is csonkították: kezét és nemi szervét levágták, testét gúzsba kötötték és szemeit kivájták.

A regény egy részletesen megírt detektívtörténet, amelyben fontos szerepet játszik a lélektan, az emberi elme megismerése és mindazon okok felderítése, amelyek arra késztethetnek egy embert, hogy elvegye egy másik személy életét. Fontos kérdés továbbá az, hogy épelméjű egyénből válhat-e pszichopata vagy ehhez őrülten kell születni. Bár a regényben sok helyen találkozunk pszichológiával foglalkozó részekkel, ezek megértése, köszönhetően az egyszerű nyelvezetnek, nem okoz gondot.

Caleb Carr a New York Egyetemen szerzett történész diplomát, így korhű képet kaphatunk a századvégi városról, mindazzal a nyomorral, korrupcióval és hangulattal, ami akkoriban jellemezte a várost és annak lakóit. Ebben a túlzsúfolt környezetben, templomok, éttermek és bérkaszárnyák között veszi kezdetét a nyomozás, amelyről hamar kiderül, hogy sokak érdekét sérti, olyan személyekét, akik a testi erőszaktól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy leállítsák önjelölt detektívjeinket. Kreizler és Moore is gyerekkori barátok, ketten vállalják magukra a feladatot, hogy felgöngyölítsék a lehetetlennek tűnő ügyet: egy szörnyeteget kell kézre keríteniük egy olyan városban, amely maga is egy hatalmas szörnyeteg, és mindez csak a kezdet, hiszen hamarosan az áldozatok száma is növekedni kezd.

A szerző könyvét olvasva néha az az érzésünk támadhat, hogy egy Arthur Conan Doyle-regényt tartunk a kezünkben és lelki szemeink előtt, nem a magyar-német származású Kreizlert látjuk, hanem a Baker Street-i Sherlock Holmest (elvégre mindkét esetben a John nevű társ szemén keresztül ismerjük meg a történetet). Carr könyve viszont sokkalta komorabb és nyomasztóbb, az általa alkotott világ tele van mocsokkal és erőszakkal: egy olyan környezetet tár elénk, ahol gyerekek kell áruba bocsájtsák testüket ahhoz, hogy életben maradhassanak. Számukra a prostitúció, a kegyetlenség és kizsákmányolás az élet része, egy életé, amit lélekben már rég feladtak, a halál angyala pedig ezt használja ki, megállíthatatlanul közeleg, hogy tegye a dolgát, és munkájában az ajtó fölé kent áldozati vér sem állíthatná meg.

A regény egy apróbb hibája, hogy néha túlságosan is részletes, ez pedig sokat elvesz az élvezhetőségből; azt is mondhatnánk, hogy a történet lényege elveszik a különböző bútordarabok és utcanevek között. Ez azonban senkit sem kellene, hogy megakadályozzon abban, hogy kézbe vegye Caleb Carr könyvét, és a főhősökkel együtt alámerüljön New York poklába.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •