Nyerd meg a Terrort!

Vidd hírét!
  •  
  •  

Ahogyan azt már a vasárnapi cikkünkben is ismertettük, március 20-án megjelent Dan Simmons regénye, a Terror; az Agave Könyvek gondozásában jelent meg keménytáblával, védőborítóval. A kiadónak köszönhetően a könyv három példányáért indítottunk játékot.


A feladat a következő: keresd meg az alábbi betűhálóban azokat a személyneveket, amelyeket a vasárnapi írásunkban aláhúztunk. (Figyelem! Az aláhúzás csak a játék ideje alatt látható, és csak azon nevek vannak aláhúzva, amelyek szükségesek a játékhoz. Nyolc aláhúzott nevet kell megtalálni.) Húzd ki a neveket a hálóban, majd olvasd össze a maradék betűket visszafelé haladva, vagyis a jobb alsó sarokból indulva, jobbról balra és lentről fel. Egy irodalmi díj nevét fogod kapni, amelyet Dan Simmons több alkalommal is megkapott. A kérdés az: 1990-ben melyik regényéért kapta meg ezt a díjat? A választ a betűháló alatt található űrlap segítségével küldheted be.

Íme a betűháló:

Terror - játék - betűrejtvény

Fontos! A nevek a hálóban vízszintesen és függőlegesen vannak elrejtve, négy irányban: jobbról balra, balról jobbra, fentről le és lentről fel. Átlósan NINCS név a hálóban. A nevek NEM keresztezik egymást a hálóban.

Ha jól dolgoztál, a megmaradt betűkből egy irodalmi díj nevét olvashatod ki. Vigyázat, visszafelé haladva kell összeolvasni a megmaradt betűket! 1990-ben melyik regényéért kapta Dan Simmons ezt a díjat? Az alábbi űrlapot használd:

Ha minden, a játékhoz kapcsolódó cikkben aláhúzott nevet kihúztál a fenti betűhálóból, és a maradék betűket visszafelé haladva összeolvastad, akkor az jött ki, hogy: Bram Stoker Díj. A kérdés az volt, hogy 1990-ben melyik regényért kapta Simmons ezt a díjat. A válasz: Carrion Comfort.

Megjegyzés: a kérdés úgy szólt, hogy 1990-ben melyik regényért kapta Simmons a díjat, nem pedig úgy, hogy melyik regényért kapta az 1990-es díjat. (Az 1990-es Bram Stoker Díjat 1991-ben adták át.) A Bram Stoker Díjra csak olyan mű lehet esélyes, amelyet az előző évben publikáltak először. 1990-ben csak 1989-ben publikált regényért kaphatta – mindezzel együtt a díjat 1990-ben kapta, akkor vehette át. Minden olyan megoldást elfogadtunk, ahol a játékos utalt arra, hogy a Carrion Comfort a helyes válasz.

A játékosok 78%-a jól fejtette meg a feladványt. Közülük az alábbi három olvasónknak kedvezett a szerencse:

Tóth Péter
Apáti-Gárdonyi Edina
Pál Ferencné

A nyerteseknek gratulálunk, őket emailen is értesítjük.

A játék március 23-án, pénteken éjfélkor ér véget; eredményt szombaton, március 24-én hirdetünk. Három jó megfejtő a Terror egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesek kilétéről sorshúzással döntünk.

A nyereményről: Dan Simmons regénye a rejtélyes Franklin-expedíció történetét meséli el. Az expedíció 1845-ben indult, a célja az volt, hogy végighajózzák az északnyugati átjárót. A két hajó 1846-ban a jég fogságába esett, az expedíció pedig minden rémálmot felülmúlt.

Fülszöveg: Azoknak a férfiaknak, akik a brit birodalom Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt – a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján –, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás észak-nyugati átjáró felkutatására.

Dan Simmons: Terror (Agave Könyvek, 2018)
Dan Simmons: Terror (Agave Könyvek, 2018)

De a hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég. A szén és az élelem kezd kifogyni. Ugyanakkor nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje.

Nem, egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, ami követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, akiket megcsonkít és felfal. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége.

Amikor maga Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni. Lehet, hogy ő lesz a túlélésük záloga – vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés…


Játék előtt tanácsos elolvasni adatvédelmi nyilatkozatunkat. A lényeg: az e-mail címeket harmadik félnek nem adjuk át, és csak azért őrizzük meg, hogy a következő játékról értesíthessünk. Figyelem! Ha részt veszel ebben a játékban, azzal azt is engedélyezed, hogy az e-mail címedet felírjuk a játéklistára — ezt a listát csak és kizárólag játékaink alkalmával használjuk, más levelet (reklám, hírlevél) ezekre a címekre NEM küldünk. A listáról utólag bármikor leiratkozhatsz, ami azzal jár, hogy végleg törlünk az adatbázisból. Játszani továbbra is játszhatsz, egyszerűen csak nem kapsz értesítést az újabb játékokról.


Vidd hírét!
  •  
  •