Dan Simmons: Terror

Írta : Dan Simmons
Eredeti cím : The Terror
Eredeti kiadás : 2007
Magyar cím : Terror
Fordította : Farkas Veronika
Kiadó : Agave Könyvek
Recenzált kiadás éve : 2018
Terjedelme (oldalszám) : 714
70
Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

Tizenegy évvel azután, hogy Amerikában megjelent és óriási sikert aratott, idén már magyarul is olvasható Dan Simmons igaz történeten alapuló regénye, amely a maga több mint 700 oldalával igazi könyvszörnyetegnek számíthat, hangulata azonban mindezért kárpótol, és köszönhetően az író szakértelmének, úgy ölel át és zár magába, mint ahogy a jég tette kétszáz évvel korábban a HMS Terrorral.


A 19. században a brit admiralitás célul tűzte ki maga elé, hogy több évtizednyi kudarcba fulladt kutatás után a királyi haditengerészet hajói megtalálják az északnyugati átjáró néven elhíresült tengeri utat, amely a feltételezések szerint összeköti – már ha létezik – az Atlanti és Csendes óceánt. A leghíresebb ilyen vállalkozás a Terror alapjául is szolgáló, Sir John Franklin általt vezetett Franklin-expedíció volt, amely 1845-ben hagyta el az angol partokat és alig három évvel később ért tragikus véget. Bár Simmons valós eseményeket használ regénye megírásához, könyvének természetfeletti aspektusai is vannak, ezeket pedig az Erebus és Terror legénységének szemén keresztül, valamint Francis Rawdon Moira Crozier kapitány által ismerjük meg.

Crozier, az ír származású fiatal fiú tizenhárom évesen szállt először tengerre, majd az elkövetkező évtizedekben kapitányi rangik küzdötte magát, és 1845-ben csatlakozott a nagy tekintélyű, bár már néhány kudarcot átélt, Sir John expedíciójához. A könyv elején a két hajó már hónapok óta vesztegel a sarki jég fogságában, az emberek pedig arra kényszerülnek, hogy a csontroppantó hidegtől szenvedve, egyre fogyó készletekkel vészeljék át a soha véget nem érőnek tűnő telet, mindezt úgy, hogy odakint a befagyott tengerjégen egy tökéletes gyilkológép is vadászik rájuk.

Az író mesterien építi fel regényét, a váltakozó nézőpontoknak köszönhetően pedig rengeteget megtudunk a legénység egyes tagjairól, motivációjukról és múltjukról. Mivel a történet nagy részében a hajók jégbe vannak fagyva, annak cselekménye nem nevezhető éppen gyorsfolyásúnak, azonban Simmonsnak sikerült olyan hangulatot, olyan nyomasztó légkört teremtenie, ami könnyűszerrel magába szippantja az olvasót. Lapjain szinte érezhető a sarki hideg, agyunk hátsó részébe pedig befészkeli magát a tengerészek által is tapasztalt tehetetlenség érzése és a tudat, hogy valami leselkedik odakint, egy megállíthatatlan, különösen intelligens szörnyeteg, amit már csak akkor fogunk megpillantani amikor túl késő.

A megpróbáltatások a történet előrehaladtával megsokszorozódnak: a legénység tagjai egyre gyengébbek lesznek a hidegtől, az éhségtől és a skorbuttól, amely akkoriban szinte minden hosszabb tengeri úton felütötte a fejét, hogy vérző testnyílásokat, kihullott fogakat és hullákat hagyjon maga után. Időközben, nekünk olvasóknak emlékeztetnünk kell magunkat, hogy az író által leírt szörnyűségek egy része valóban megtörtént, a legénység pedig ilyen reménytelen körülmények között kényszerült arra, hogy a Terrort és az Erebust elhagyva megkíséreljen eljutni a Kanada északi részén lévő civilizált területekre.

Dan Simmons neve nem teljesen ismeretlen a magyar olvasók körében, az elmúlt években több könyve is megjelent az Agave Könyvek gondozásában (Hyperioni énekek, Ílion-duológia). A Terrorból az AMC készített tízrészes sorozatot, amely 2018 márciusában debütált.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •