Katherine Arden: A medve és a csalogány

Írta : Katherine Arden
Eredeti cím : The Bear and the Nightingale
Eredeti kiadás : 2017
Magyar cím : A medve és a csalogány
Fordította : Iváncsics Irma
Kiadó : Alexandra Kiadó
Recenzált kiadás éve : 2018
Terjedelme (oldalszám) : 382
100
Vidd hírét!
 
 

Katherine Arden 1987-ben született Austinban, amerikai regényíró. Legelső regénye, A medve és a csalogány Az északi erdő legendája trilógia első része, amely a régi, varázslatos, mesebeli orosz földre repíti az olvasót.

A történet Rusz földjének északi részén játszódik, Lesznaja Zemlján, ahol a tél hosszabb és zordabb, mint máshol, az „…erdeje nem olyan volt, mint a Moszkva körüli erdők. Fölöttük a hatalmas fák összesúgtak…” (129 o.); az emberek pedig még együtt élnek a régi mesék és mítoszok szereplőivel. Ebbe a világba születik bele Vaszilisza Petrovna, akit édesanyja azért szült a világra – tudván, hogy nem éli túl a szülést –, mert tudta, hogy a világnak szüksége lesz rá. A kis Vászja más volt, mint a többi lánygyermek – vadóc és zabolátlan, férjhez menésről pedig hallani sem akart. Gyermekkora szeretetben és boldogságban telt. Szerette családját, dajkáját és annak meséit a régi világ alakjairól. Azt is hamar megtanulta, hogy titkolnia kell, hogy ő látja is azokat: a domovojokat, akik a házban laktak, a lesijt, az erdő szellemét, a ruszalkát, a tavi tündért, az istállót őrző vazilát, valamint a fürdőház szellemét, a bannyikot. Egy nap azonban apja új feleséget hoz a házba, aki egyáltalán nem illik oda. Az pedig új papot hozat a faluba, aki fenekestül felfordít mindent. Megérkezik ugyanis az ékesszóló, aranyhajú Konsztantin pópa, aki eltökéli, hogy ha addig él is, elfordítja híveit „ősi babonáiktól” és igazi istenfélőkké alakítja őket. Az emberek csüngnek a pap szavain, és egyre jobban kezdenek félni. Félnek Isten haragjától, ezért kezdik elfelejteni a régi hitükből származó teremtményeket. Ez a félelem pedig napról napra erősebbé teszi a Medvét, aki évszázados álmából ébredezik, ereje és elszántsága pedig egyre csak nő, hogy rabszolgájává tegyen mindenkit. A lassan nővé cseperedő Vászja érzi, hogy ő az egyetlen, aki tehet ez ellen. Vaszilisza egyedüli fegyvere a bátorsága és az elszántsága, hogy ha kell, az élete árán is megvédi szeretteit.

Arden nagyszerűen mutatja be ezt a régmúlt, távoli, mesés téli világot. Regényében élethűen bontakozik ki és elevenedik meg a természet és vele együtt minden teremtménye. A nagyszerűen felépített, de nem túl pörgős történet lélegzetelállítóan magával ragadó. A táj élethű, a szereplők valóságosak, szerethetőek és gyűlölhetőek, az események pedig fogva tartják az olvasót az elejétől a végéig. Annak ellenére azonban, hogy egy varázslatos tündérmesét olvasunk, helyenként fantasy jelleget ölt a történet, sötét és félelmetes epizódokkal. A regény tehát nem a legifjabb korosztálynak szól, sokkal inkább a műfajt kedvelő felnőtteknek.

A szerző. Katherine Arden (fotó forrása: Arden Instagram oldala)
A szerző: Katherine Arden (fotó forrása: Arden Instagram oldala)

A trilógia első részében a főszereplő, Vaszilisza Petrovna kislányból fiatal lánnyá érik és megtalálja a saját útját. A regény cselekményeinek lezárultával kezdődik Vászja igazi kalandja, amikor is eldönti, hogy nyakába veszi a nagyvilágot, hogy szabadon élhessen. Izgatottan várom tehát az északi erdő legendájának folytatását, Vászja további kalandjait.


Vidd hírét!