Egy emlékezetes pénzrablás története – Eduardo Sacheri új regénye

Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája (Agave Könyvek, 2018)
Vidd hírét!
  •  
  •  

Az argentín Eduardo Sacheri hazája egyik leghíresebb kortárs írója. Történelemből diplomázott, majd Buenos Aires környékbeli középiskolákban tanított. Az 1990-es évek közepén kezdett novellákat, később regényeket írni. A Szemekbe zárt titkok című regényével vált világszerte ismertté, amiből Juan Jose Campanella forgatott felejthetetlen, Oscar-díjas filmet 2009-ben. Sacheri további négy regényt írt azóta, amiből még egyet megfilmesítettek, és már dolgoznak a Lúzerek éjszakája című művének az adaptálásán is. A kötet a szerző talán eddigi legnagyobb kritikai elismeréseket bezsebelő darabja, többek közt megkapta érte az Alfaguara-díjat 2016-ban, ami a legnevesebb, legkomolyabb irodalmi díjnak számít spanyol nyelvterületen.


Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája (Agave Könyvek, 2019)
Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája (Agave, 2019)

Lúzerek éjszakája a 2001-es gazdasági válság idején játszódik Buenos Aires tartomány egy eldugott településén, ahol sok minden felett eljárt az idő. Egy baráti társaság elég pénzt gyűjt ahhoz, hogy egy közös terv segítségével kilábalhassanak a pusztulásból és a szegénységből. Ám időközben, a betétek országos elkobzásakor átverik őket, és elve-szítik minden megtakarított pénzü-ket. A pórul járt barátok elhatá-rozzák, hogy mindet visszaszerzik, és ezzel kezdetét veszi a tartomány egyik legemlékezetesebb pénzrab-lásának története.

Lúzerek éjszakája az argentin pampákon játszódik az ország egyik nem túl régi, sötét politikai időszakában. Egy mesterien kitervelt bosszú felejthetetlen éjszakájának története, ahol a kisemmizettek próbálnak elégtételt venni mindazokon, akik tönkretették őket. Eduardo Sacheri regényében a hétköz-napok látszólagos egyhangúsága mögött állandó izgalom feszül, az életszerű párbeszédek metszően élesek, a forrongó düh pedig sziporkázó humorral keveredik.

A regény magyarul február 7-én jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában.


Vidd hírét!
  •  
  •