Vakság – egy elmeorvos izgalmas debütregénye

A.F. Brady: Vakság (Agave Könyvek, 2019)
Vidd hírét!
  •  
  •  

Februárban A.F. Brady személyében egy új szerző debütál az Agave Könyveknél, aki egy olyan lebilincselő pszichológiai drámát írt, amilyenből nagyon kevés jön velünk szembe. AVakság egy pszichiátriai intézetben játszódik, és valószínűleg a kivételessége annak köszönhető, hogy maga a szerző civilben elmeorvosként dolgozik, így nagyon jól ismeri ezt a világot. A karakterábrázolás Dennis Lehane legjobb munkáit juttatja eszünkbe.


Sam James éveken át körültekintően építette hírnevét, mint a legnehezebb eseteket kezelő manhattani pszichiátriai intézet, a Typhlos legjobb pszichológusa. Hisz benne, hogy ha magát nem is tudja megmenteni, megment valaki mást. Ez a messiás-komplexus ugyan hasznára válik, hogy segítsen betegeinek megküzdeni belső démonaikkal, ám sötét utakra is vezeti Samet, miközben saját mentális zűrzavara is feltárul előtte.

A.F. Brady: Vakság (Agave Könyvek, 2019)
A.F. Brady: Vakság (Agave Könyvek, 2019)

Amikor egy rejtélyes beteg, Richard érkezik a Typhlosba, akit más terapeu-ta nem hajlandó vállalni, Sam elhatározza, hogy ő megfejti a férfi titkait és lelkét. Nem sikerül azonban rájönnie, miért tűnik Richard olyan normálisnak egy őrülettel teli kórházban. Ahogy Sam egyre jobban belemerül a férfi tekervényes múltjába, kénytelen alapos vizsgálatnak alávetni saját életét is – az alkoholizmusát, a bántalmazó barátját –, az eredmény pedig halálra rémíti. És ezzel manipulatív játszma veszi kezdetét kettejük között. De ki a megmentő és ki szorul megmentésre?

Vakságban A.F. Brady bámulatos jellemábrázolást mutat be. Vajon a mentálisan sérült betegek hatására veszíti el Sam James a valóságérzékét, akiken olyan küzdelmesen próbál segíteni? Esetleg éppen ő a saját őrültsége kulcsa: a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, egy bántalmazó kapcsolat és a homályos múlt önpusztító kombinációjában? Ahogy minden darabokra hull, talán épp egy új beteg mentheti meg őt. Vagy pont ez a férfi a nő balszerencséjének kovácsa?

A.F. Brady igazi New York-i: New Yorkban született, ott nevelkedett és jelenleg is ott él a férjével, két gyerekével és a kutyájával. A civil életben pszichoterapeuta, korábban évekig dolgozott ezen a szakterületen. Pszichológiából diplomázott, előbb a Brown University-n, aztán a Columbiához tartozó Teachers College-en. Lelkes Yankee-szurkoló, a Gun’s’n Roses és a Metallica a kedvencei, Batmant jobban kedveli, mint Supermant, és szívesen ostáblázik a tengerparton egy hideg koktél mellett. A Vakság az első regénye. A második Once a Liar címmel épp a napokban jelent meg angolul.

Vakság kínaiul, lengyelül és csehül is megjelent már. Magyarul február 7-én érkezik az Agave Könyvek gondozásában.


Vidd hírét!
  •  
  •