Hiánypótló sci-fi klasszikus érkezik márciusban

Olivia E. Butler: Hajnal (Agave Könyvek, 2019)
Vidd hírét!
 
 

Örülhetnek a sci-fi rajongók: március 19-én egy igazi klasszikus jelenik meg magyarul, ami aktuálisabb, mint valaha; Octavia E. Butler Hajnal c. regénye nagy törlesztése a hazai könyvkiadásnak a műfajban.

Az 1970-es és 1980-as években nagyon kevés nő tudott komoly hírnevet szerezni magának a sci-fi világában, Octavia E. Butler azonban kétségkívül ebbe a szűk táborba tartozott, ráadásul ezt szegény fekete szülők gyerekeként érte el. Harlan Ellison fedezte fel a tehetségét, ő vette meg az első novelláinak is a közlési jogait. Butler gyorsan növő népszerűségét jól mutatta, hogy az 1970-es évek végétől megtehette, hogy csak az írásból élt.

Olivia E. Butler: Hajnal (Agave Könyvek, 2019)

Az 1987-es Hajnal a Xenogenezis-trilógia első része, amiben az emberi faj az idegenfélelmével küzd. A nukleáris holokauszt idején egy idegen faj érkezik megmentőként: evakuálták és mélyalvásba helyezték, akit lehetett, majd évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. A regény elején jön el az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre.

Egy Lilith nevű nőt ébresztenek fel elsőként: az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy Lilith idővel megismeri a megmentőit és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk. A sci-fi jól ismert témái mellett – például kapcsolatfelvétel és génmanipuláció – a Hajnal folyamatosan foglalkozik az idegenektől és különböző kultúráktól való fenntartásokkal és félelmekkel, valamint a társadalmi berendezkedésekkel, mondanivalójában pedig sokszor aktuálisabb és ijesztőbb, mint valaha.

Hajnal március 19-én jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában, méghozzá elég különleges borítóval: Faniszló Ádám munkáját fémfóliás (cold foil) technológiával nyomja a kiadó, minek eredményeként olyan hatása lesz a könyvnek természetes fényviszonyok közt, mintha ragyogna vagy halványan világítana.


Vidd hírét!