2019-ben Richard Powers kapta a fikciós irodalmi Pulitzer-díjat

Richard Powers
Vidd hírét!
  •  
  •  

2019-ben Richard Powers kapta az irodalmi Pulitzer-díjat Fikció kategóriában a The Overstory című regényéért. A korábban már Pulitzer-díjra és Man Booker díjra is többször jelölt szerző új könyve kilenc amerikai emberről szól, akiket különböző élmények hatására ugyanaz a cél vezérel: megállítani az erdők elpusztítását. Powers akkor kapott ihletet a regény megírására, amikor a Stanford Egyetem professzoraként először látott óriás mamutfenyőt. A könyv magyarul a Park Könyvkiadó gondozásában jelenik meg 2020-ban.


Powers nem teljesen ismeretlen a magyar olvasók előtt, noha itthon csak egy könyve jelent meg az amerikai szerzőnek. Az Orfeo hőse (magyarul 2015-ben jelent meg a Kiskapu gondozásában) egy nyugdíjas zeneszerző, Peter Els, aki szokatlan hobbinak hódol: házi laboratóriumában baktériumok genetikai módosításával kísérletezik. Amikor a hatóságok átkutatják a házát, pánikba esik, és elmenekül. Az állandó terrorfenyegetettségben élő országban kitör a hisztéria, és Peter Els, akire a média ráragasztja a Bioterrorista Bach nevet, körözött bűnöző lesz. Az Orfeo az ő alvilági utazásának története, amelynek során visszaemlékezéseiből kirajzolódik a múltja: hogyan szeretett bele a zenébe, kik voltak a múzsái, és hogyan kutatta egész életében a felforgató újítások izgalma és az egyszerű, megható szépség között őrlődve az élet és a művészet értelmét. A regény azt üzeni, hogy a zene dolga nem az, hogy meghassa a hallgatókat, hanem az, hogy felébressze őket.

Richard Powers: The Overstory

Richard Powers 1957-ben született az Illinois állambeli Evanstonban. Az apja iskolaigazgató volt; 1968 és 1973 között a család Bangkokban élt, mert az apa ott vállalt munkát az International School Bangkoknál. Richard ez idő alatt tanult meg énekelni és több hangszeren is játszani. Rengeteget olvasott, többnyire tényirodalmat és klasszikusat. Az Államokban visszatérve irodalmat tanult az Illinois Egyetemen.

Regényeiben a modernkori tudomány és technológia hatásaival foglalkozik. The Echo Maker című regényével 2006-ban elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat, és jelölték a Pulitzer-díjra is. 2014-ben és 2018-ban jelölték a Man Booker-díjra. 2010 óta az Amerikai Irodalmi Akadémia tagja.

Az 1917-ben alapított Pulitzer-díj a magyar származású amerikai újságíró, kiadó és sajtómágnás Joseph Pulitzerről (Politzer József) kapta a nevét. Az újságírói kategóriák mellett a díjat több irodalmi kategóriában is kiosztják: életrajz/önéletrajz (különleges életrajz vagy önéletrajz egy amerikai személyről), fikció (egy amerikai szerző könyve, amelyben lehetőleg az amerikai életről ír), történelem (különleges könyv az Egyesült Államok történelméről), költészet (egy amerikai szerző különleges, saját verseskötete), általános ismertető irodalom (egy amerikai szerző különleges könyve, amely nem illik a többi kategória egyikébe sem). A tavalyi év Pulitzer-díjas regénye, az Arthur Less Andrew Sean Greer tollából 2019-ben jelent meg magyarul az Álomgyár gondozásában. 2017 Pulitzer-díjas regénye, A föld alatti vasút szintén olvasható már magyarul, ahogy a 2016-ban Pulitzer-díjjal kitüntetett A szimpatizáns is (Alexandra, 2018).

Fotó: richardpowers.net


Vidd hírét!
  •  
  •