Heti újdonságok

Vidd hírét!
 
 

A héten is csokorba szedtük a legizgalmasabb újdonságokat; elsősorban a szórakoztató irodalomra fókuszáltunk. Hat új könyvre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, van közöttük skandináv krimi, izgalmas thriller és a világpremier napján megjelenet sci-fi is. A mi titkos tippünk a belga és olasz felmenőkkel rendelkező, amerikai–új-zélandi Christine Leunens regénye, a Cellába zárva, amelyből idén mozifilm is készült.

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák (Agave)

A világpremier napján jelent meg magyarul is az Érkezés többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete. A kötet kilenc történetet tartalmaz.

Ted Chiang: Kilégzés (Agave, 2019)
Ted Chiang: Kilégzés (Agave, 2019)

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.


Jodi Picoult: Szívverés (Athenaeum)

Jodi Picoult új regényében újra izgalmas kérdésekre keresi a választ. Mit kell egy nőnek magától értetődően feláldoznia gyermekeiért, családjáért? Mi az, amit még szülőként sem adhat fel? Megilleti a nőt az emberi méltóság joga akkor is, ha a méltóság fenntartásának a hűtlenség az ára? Mi tehet egy anya, ha csak két rossz lehetőség közül választhat?

Jodi Picoult: Szívverés (Athenaeum, 2019)
Jodi Picoult: Szívverés (Athenaeum, 2019)

Paige O’Toole-nak csak homályos emlékei vannak az édesanyjáról, aki akkor hagyta el őt, amikor Paige ötéves volt. Most, amikor művészi álmaiért és orvos szerelméért Chicagóba költözik, elhagyja apját, ám házasságkötése után anyjáról még halványan élő emlékei kétséget ébresztenek benne, hogy ő maga alkalmas lesz-e az anyaságra. Rájön, hogy ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel vállalhasson gyermeket, előbb fel kell kutatnia az édesanyját, és meg kell értenie, miért hagyta el őt.

A The New York Times könyves sikerlistáját másfél évtizede uraló Jodi Picoult legemblematikusabb írói eszköze a morális pánik ábrázolása. Szereplőit olyan krízishelyzetekben ismerjük meg, amelyekben nemcsak az ő sorstragédiájuk, de egy-egy általánosabb, társadalmi szintű konfliktus is értelmezhetővé, átélhetővé válik. A nők alávetettsége, az anyák kiszolgáltatottsága a modern társadalmak egyik feloldatlan feszültségforrása. A Szívverés tanulságos mai mese a szeretetről és a szabadságvágyról.


Christine Leunens: Cellába zárva (Athenaeum)

Christine Leunens Cellába zárva című regénye francia nyelven három kiadást is megért, és két rangos irodalmi díjra jelölték (Prix Médicis Étranger 2007; Prix du roman Fnac 2008). A könyv alapján készült már színpadi előadás, 2019-ben pedig mozifilm is, Scarlett Johanssonnal és Sam Rockwell-lel a főszerepben. 2019. május 8-án megjelent magyarul is.

Christine Leunens: Cellába zárva (Athenaeum, 2019)
Christine Leunens: Cellába zárva (Athenaeum, 2019)

Johannes vakbuzgó fiatal náci, a Hitlerjugend ifjú tagja. A háborúban súlyosan megsebesül és elveszíti a fél karját, de számára még ennél is elrettentőbb történik: kiderül, a házuk padlásán a szülei egy zsidó lányt bújtatnak. Azt pedig egyenesen tragédiának éli meg, hogy képtelen ártani Elsának – mert beleszeretett. A fiú mindent megtesz, hogy elnyerje a lány szerelmét, ám Elsa szíve másért dobog. Johannes tudja, hogy szerelme csak addig marad meg neki, amíg tart a háború…

És ekkor kitör a béke.

Johannes hírt hoz Elsának: a németek győztek, és neki továbbra sem szabad kimennie az utcára, mert vadásznak a zsidókra. Vajon egymásra talál-e fogoly és rabtartó? Sikerül-e a lánynak megmenekülnie?

A Cellába zárva Johannes és Elsa bizarr története az elhazudott békéről, amelyben soha nem tudhatjuk, hogy a rács melyik oldalán is vagyunk éppen. A regényből a világhírű rendező, Taika Waititi készített filmet Jojo Rabbit címmel, amelyet 2019. november végén mutatnak be az Egyesült Államokban.


Harlan Coben: Szökevények (Jaffa)

Nem kellett sokat várniuk Harlan Coben hazai rajongóinak a szerző legújabb könyvére. A Szökevények angolul március 19-én jelent meg, a héten már a magyar olvasók is a kezükbe vehetik.

Harlan Coben: Szökevények (Jaffa, 2019)
Harlan Coben: Szökevények (Jaffa, 2019)

A regény főszereplője Simon, egy jól menő pénzügyi tanácsadó. A felesége orvos, van három tehetséges gyermekük, aztán egyszer csak dőlni kezd körülötte a világ: a nagyobbik lánya rákap a drogra, otthagyja az egyetemet, csöves lesz, a Central Parkban utcazenészkedik – Simon itt talál rá, megpróbálja hazacipelni, a lánya drogos barátja útját állja, és a bekövetkező verekedésről (pontosabban verésről) készült okostelefon-videók vírusként terjednek az interneten. A megvert drogos fiút nem sokra rá bestiálisan megölik.

A rendőrség a gyilkossággal még csak-csak foglalkozik (Simont és a feleségét gyanúsítják), de a lány eltűnésével már nem. Ezért a szülők a saját szakállukra kezdenek el nyomozni, bemerészkednek New York narkós alvilágába, a feleséget pedig lelövik, élet és halál közt lebeg, Simon kénytelen egyedül kutatni tovább a lányuk után. Ebben a segítségére lesz egy chicagói magánnyomozónő, aki egy ottani fiú eltűnésében nyomoz, és más rejtélyes halálesetek is kapcsolódni látszanak, de a kirakós darabjai az istennek se akarnak összeállni, és újabb és újabb holttesteken át vezet az út a több mint meghökkentő megoldáshoz…


Sharon Bolton: Halj meg kétszer! (Lettero)

Megjelent a nagy sikerű Egyikük hazudik szerzőjének új regénye, a Halj meg kétszer! Sharon Bolton tűhegyes pszichológiai érzékkel megírt, sodró lendületű krimijei eddig 16 országban ejtették ámulatba az olvasókat. Itthon is szeretik Bolton, előző regénye több héten át szerepelt a hazai sikerlistákon.

Sharon Bolton: Halj meg kétszer! (Lettero, 2019)
Sharon Bolton: Halj meg kétszer! (Lettero, 2019)

A Halj meg kétszer! cselekménye egy léghajós kirándulással indul. Ám a tizenhárom utasból nemsokára csak egyvalaki marad életben. Éppen az, aki szemtanúja volt egy kegyetlen gyilkosságnak, amelyet akkor követtek el, amikor a léghajó ellebegett a szörnyűség fölött. A túlélő szemtanú Jessica Lane. A nővérének szánta születésnapi ajándékul a kirándulást. Tényleg minden hátsó szándék nélkül választotta a különleges meglepetést? Az eljáró nyomozó Ajax Maldondando. A férfi még soha ennyire elszántan nem fogott hozzá egyetlen ügyhöz se. Vajon milyen magánéleti szálak mozgatják? Az elvetemült gyilkos Patrick Faa. De kit ölt meg, akinek eltűnését senki nem jelenti a rendőrségen? És legfőképp: milyen ördögi játszma, milyen sötét erő hozza egyetlen történetbe ezt a három embert? Hiszen semmi közük nincs egymáshoz. Vagy mégis?


Emelie Schepp: Post mortem (Libri)

Hadd álljon a sor végén egy skandináv krimi. Ez a Mementó és a Narcotica szerzőjének új regénye, a Post mortem.

Emelie Schepp: Post mortem (Libri)
Emelie Schepp: Post mortem (Libri)

Egy márciusi kora reggelen egy csúnyán összeszabdalt nőt találnak annak norrköpingi lakásán. Philip Engström mentős ápoló ér elsőként a helyszínre, hogy életet mentsen. Amikor újabb áldozat kerül elő, Engström számára világossá válik a rút igazság, és visszatér oda, ahol egykor minden elkezdődött.

Amikor Jana Berzelius ügyész kerül a nyomozás élére, ő is kezdi felismerni a visszás szabályszerűséget. És ami elsőre egyszeri tébolyult tettnek tűnt, hirtelen valami sokkal borzalmasabbá növi ki magát. Ki állhat a rettenetes gyilkosságok mögött?

Csapatával, Henrik Levin bűnügyi főfelügyelővel és Mia Bolander nyomozóval Jana eltökélte, hogy fényt derít az elkövető személyére. Közben felkeresi őt valaki a múltjából, valaki, aki arra kényszeríti, hogy szegje meg a törvény szabta határokat.


Vidd hírét!