Dean R. Koontz 39 éve írt egy Wuhanból származó vírusról

Vidd hírét!
  •  
  •  

A regényírókat szárnyaló fantáziával áldotta meg az ég, és egyesek képesek olyan eseményeket papírra vetni, amelyek aztán évekkel vagy évtizedekkel később a való életben is bekövetkeznek. Ha lista készül ezekről a szerzőkről és művekről, George Orwell neve biztosan ott van, hiszen az 1984 egy olyan világot ábrázol, amihez ma nagyon közel vagyunk – de közel jártunk hozzá a kommunista elnyomás alatt is. Aztán ott van Jules Verne, aki űrutazásról és tengeralattjáróról ír akkor, amikor ezek a találmányok még a láthatáron sem voltak. Vannak viszont olyanok, akik még ezeknél is konkrétabb eseményeket “jósoltak meg.”


Tom Clancy több olyan jelentős konfliktust is kitalált fikciós műveiben, amelyek aztán a való életben is bekövetkeztek; egyik regénye például úgy ér véget, hogy egy terrorista a Dulles repülőtérről felszállva belevezet egy Boeing 747-es repülőgépet az Egyesült Államok Capitoliumába. Élve vagy halva című regényében egy bin Ládenhez hasonló terrorista elfogását írja le; a könyvet pár hónappal azelőtt publikálta, hogy egy speciális kommandó rajtaütött volna bin Ládenen Abbotábádban.

Dean R. Koontz: A sötétség szeme (Animus, 2007)

Erre a képzeletbeli listára került fel Dean R. Koontz is. A sötétség szeme eredetileg 1981-ben jelent meg, magyarul az Animus Kiadó adta ki 2007-ben. Egy a gyerekét kereső anyáról szól, akinek tizenkét éves kisfia kirándulni ment az iskolatársaival a hegyekbe, de soha többé nem tért vissza. A hozzátartozóknak azt mondták, a gyerekek meghaltak, de az anya rejtélyes üzeneteket kap, és úgy hiszi, a fia nem halt meg. Ebben a könyvben Koontz egy vegyi fegyvernek szánt vírusról ír, ami napjaink eseményeinek tükrében felettébb hátborzongató. Íme a szóban forgó rész:

” […] egy Li Chen nevű kínai tudós emigrált az USA-ba, és magával hozott egy lemezt Kína legfontosabb és legveszélyesebb új biológiai fegyveréről, amelyet az elmúlt egy évtizedben állítottak elő. A neve Wuhan-400, mert Wuhan városában állították elő, és ez volt a laboratóriumi körülmények között előállított mikroorganizmus négyszázadik életképes törzse.”

Félreértés ne essék, nem szeretnénk azt sugallni, hogy a mostani járvány emberi tevékenység eredménye; szakemberek hangsúlyozták, hogy nem az. Az egybeesés viszont ijesztő: egy vírus, amely Wuhanból indul útjára.


Vidd hírét!
  •  
  •