Líra Könyvhét a karanténban

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe most tavasszal se maradjon el, így május végén egy rendhagyó online Líra Könyvhét (2020. május 26–29.) keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.


Kövesd folyamatosan a Líra Könyv facebook-oldalát, nézd akár otthonról, élőben a könyvbemutatókat, és csatlakozz te is a beszélgetésekhez! Olyan neves írókkal találkozhatsz, mint Nádasdy Ádám, Spiró György, Szilasi László, Krusovszky Dénes, Erdős Virág, Ann Napolitano vagy Lana Millan.

Május 26-án 16 órakor

Nádady Ádámmal Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben A szakállas Neptun című prózakötetről. Az eseményt ezen a linken követheted.

Nádasdy Ádám novelláiból megtudhatjuk, milyenek a melegek: éppen olyanok, mint bárki más. Mindeközben mégis olyan kalandokba keverednek, amelyekbe mások nem. Például mit tehet egy magyar fiú, ha Angliában melegbárt keresve éppen egy rendőr akarja útba igazítani? Egy baráti társaság vidéki kirándulásán meddig lehet eltitkolnia egy homoszexuális párnak, hogy nem csak haverok? És mit keres hajnalban négy pucér férfi Rómában a Trevi-kútban?

Nádasdy Ádám első szépprózai könyvében szerelmes történeteket olvashatunk arról, hogyan lehet felvállalni az érzéseinket, hogyan lehet úrrá lenni testi és lelki vágyainkon, vagy éppen hogyan uralkodnak azok mirajtunk.

Május 26-án 18 órakor

Spiró Györggyel Szegő János, a könyv szerkesztője beszélget élőben a Malaccal teljes éveink című esszékötetről. Az eseményt ezen a linken követheted.

Spiró György új könyve egy hosszabb és két rövidebb esszét tartalmaz, amelyek felfűzhetők az 1969–1989–2019-es évszámokra. A címadó esszé önéletrajzi történet, személyes visszaemlékezés az Eötvös Collegiumra, amelynek Spiró György is tagja volt a hatvanas évek második felében. Az írásból megismerjük a kollégium belső szokásait, rítusait, mindennapjait. Spiró a rá jellemző módon nemcsak felidézi a korabeli eseményeket, hanem elemzi is azokat: kik és miképpen találkoztak akkor a Ménesi úton? Honnan érkeztek a népiek és az urbánusok, hol volt az a hely – szellemi és fizikai értelemben –, ahol együtt lehettek, és milyen életutak – kelepcék, zsákutcák – vártak rájuk a továbbiakban? Mintha az Álmodtam neked novelláinak személyességét vegyítenénk a Tavaszi tárlat keserű történelmi antropológiájával – így lesz ez a mesteresszé portré és tablókép egyszerre. A két rövidebb esszé közül az egyik 1989-cel, a másik pedig a jelen és a jövő politikai-társadalmi kilátásaival foglalkozik.

Május 27-én 16 órakor

Szilasi Lászlóval Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben a Kései házasság című prózakötetről. Az esemény linkjét itt találod.

A Kései házasság főszereplői, Vajda Ilma és Gavenda Péter 1964-ben találkozik Szegeden. Még nem tudják, hogy ha nem is együtt, de egymás mellett fogják leélni az életüket: mindketten Árpádharagoson lesznek tanárok. Az 1964 és 2019 között játszódó regény mindegyik fejezete egy-egy év metszete: Ilma és Gavenda viszonya másokkal kötött házasságokat és történelmi fordulókat egyaránt túlél, de kérdés, vajon ellenálló tud-e maradni az idő múlásával szemben.

Szilasi László könyvében a történelem nem kulissza, hanem egyenrangú szereplő. A regény hol idilli, hol melankolikus, de mindig kristálytiszta és tűpontos rajz közös múltunkról és arról a törékeny erőről, amely két embert összeköthet.

Május 27-én 18 órakor

Lana Millannal Jordán Gergő, a regény szerkesztője beszélget élőben az Egy angyal a szerelem küszöbén című könyvéről. Az eseményt ezen a linken követheted.

A Raziel második részében Raziel és Belader párosa Nevada kopár vidékét ezúttal a napfényes Miamira cseréli. Kalandos útjuk során szerencsére arra is jut idejük, hogy a rájuk vadászó pokolfajzatokon kívül saját magukkal és egymás iránti érzéseikkel is fölvegyék a harcot.

Küldetésükhöz olyan különös figurák csatlakoznak, mint Theo, az ateista, Manuel, az elvált mexikói pincér, Soren, a dán cserediák vagy Tully, az angyalból lett sürgősségi sebész. Lucifer mellett most Belader történetét is megismerhetjük.

Tengerpart, pálmafák, luxus, mexikói konyha, mocsár, aligátorok és egy cseppnyi armageddon egy eltökélt bukott angyal és egy útkereső démon társaságában.

Május 28-án 16 órakor

Krusovszky Dénessel Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben az Áttetsző viszonyok című kötetről. A könyvbemutatót itt lehet követni.

Az Áttetsző viszonyok a Libri irodalmi közönségdíjas szerző új kötete; egy modern álmoskönyvhöz hasonló: a szürreális, mégis mindennapi, szokatlan képek megfejtése az olvasóra vár. Mindannyian ismerjük azokat a pillanatokat, amelyekben egyedül vagyunk: az elalvás, az ébredés előtti perceket, amikor már tudjuk, hogy valamit épp elfelejtünk, de már nem tudjuk, hogy mit. Krusovszky Dénes új verseskönyve ezeket a pillanatokat szólaltatja meg.

Krusovszky Dénes egyebek mellett Junior Prima-, Artisjus-, József Attila- és Zelk Zoltán-díjas költő, kritikus, szerkesztő, műfordító. 2018-ban Szépíró-díjat, 2019-ben Libri közönségdíjat kapott. Ő fordította magyarra Antonio Mendez és Matt Baglio Az Argo-akció (Parvonal, 2012) című dokumentumregényét is.

Május 29-én 16 órakor

Erdős Virággal Turi Tímea, a könyv szerkesztője beszélget élőben a Hősöm című kötetről. Itt találod az esemény Facebook-oldalát.

A Hős utcában található Budapest legnagyobb, jelenleg felszámolás alatt álló szegregátuma. Erdős Virág az utóbbi néhány évben sok időt töltött az itt élő gyerekek és felnőttek között, részt vett a Kontúr Egyesület gyerekeknek szervezett nyári alkotótáboraiban, támogatta az egyesület egyéb projektjeit. 2019-ben, az egyesület felkérésére háromrészes kiadványban, egyedülálló módon mutatta be a Hős utca ismeretlen arcát: ott élő gyerekek történeteit örökítette meg, a velük való barátkozás nyomán.

A Hősömben található versek az ott élő gyerekek történeteinek adnak hangot. A könyvet a szerző helyszínen készítette fotói illusztrálják.

Május 29-én 17 órakor

Ann Napolitanóval Balázsy Panna beszélget az Ezüst madarak című könyvről. Az eseményt itt követheted élőben.

Egy nyári reggelen a tizenkét éves Edward felszáll egy New Yorkból Los Angelesbe tartó repülőgépre. Rajta kívül száznyolcvanhatan utaznak Kaliforniába: többek között egy tőzsdecápa, egy Afganisztánban szolgált veterán, egy fiatal nő, aki nemrég tudta meg, hogy gyermeket vár, egy haldokló iparmágnás és egy szabad lelkű asszony, aki a kontrollmániás férje elől menekül. Nem is különbözhetnének jobban egymástól. Egy dolog azonban összeköti őket: mindannyiuk élete fordulóponthoz érkezett. A sors azonban mást tartogat számukra: a repülő félúton lezuhan. Edward az egyedüli túlélő.

Csodával határos megmenekülése egész Amerika érdeklődését felkelti, és a fiúból akarata ellenére egy csapásra híresség lesz. Ám nemcsak a nemkívánt ismertséggel kell megküzdenie, hanem a baleset következményeivel is. Ann Napolitano életigenlő regényében az emberi sors nagy kérdéseire keresi a választ. Miből merítünk erőt a mindennapokhoz? Hogyan bízhatunk meg másokban? Hogyan lehet teljes szívvel megélni az életet? Felemelő történet öt ember életéről és egy kamasz fiúról – amely belopja magát a felnőttek szívébe.

Május 29-én 18 órakor

Király Leventével, a Corvina Kiadó főszerkesztőjével, a Nem kötelező – kortársak és kimaradók című könyv szerkesztőjével Nyáry Krisztián beszélget. Az eseményt online itt nézheted.

Olvasni nem csak azért lehet, mert kötelező – lehet élvezetből is. Ha okosabb, tájékozottabb, műveltebb akarsz lenni, akkor viszont erősen ajánlott. Vannak kérdéseid az életről, csak még nem sikerült pontosan megfogalmaznod őket? Esetleg a kérdés már ott a fejedben, de még nem kaptál rá választ? Netán vannak válaszaid, de érzed, hogy még nem teljes a kép? Olvasnod kell, nem vitás!

Az olvasás megdolgoztatja az agyad, a képzeleted, a fantáziád, és persze a lelked is. Cserébe némi erőfeszítést kell tenned, ezért kicsit a hegymászásra hasonlít: elfáradsz és leizzadsz közben, de amikor szétnézel a hegytetőn, arra gondolsz: ez minden áldozatot megér! És amiért a leginkább érdemes olvasni: a katarzis. Anélkül élni olyan, mintha nem tapasztalnád meg a szerelmet, a boldogságot.

A kötet szerkesztője abban bízik, ez a szöveggyűjtemény legalább egyszer katarzist okoz az olvasóban, és hogy mindenképp az olvasó képzelete hasznára válik. Szerepel benne sok kortárs író, akikre az iskola sosem tér ki. A másik csoport a kimaradók, akiket ilyen-olyan okok miatt kihagytak a tananyagból, mégis érdemes megismerni őket. Ez a szöveggyűjtemény nem alternatív kánon, nem is értékítélet – Király Levente egyszerűen csak igyekezett olyan írásokat választani, amelyek érdekesek lehetnek egy mai tizenéves számára, és a segítségükkel, a kötelezőkkel kiegészítve, végigkövethető az elmúlt száz év páratlanul gazdag és izgalmas magyar irodalma.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •