Hilary Mantel nem ír több történelmi regényt

Vidd hírét!
  •  
  •  
  •  

A Cromwell-trilógia szerzője az elmúlt tizenöt évet a Tudor-kor bűvöletében töltötte, de nem szándékozik több történelmi regényt írni, mondta egy interjúban múlt vasárnap. 2020-ban a híres Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztivált is online rendezik meg, ennek keretében beszélgetett a kétszeres Booker-díjas szerzővel annak délnyugat-angliai otthonában Charlotte Higgins, a The Guardian munkatársa.


Mantel elmondta, hogy ő nem történész, és hogy a történelmi regények szerzőjeként egy teljesen más szerepet tölt be, mint a történészek, hiszen az ő munkája ott kezdődik, ahol a történelmi feljegyzések véget érnek: kitölti a hiányzó részeket valós szereplőinek a magánéletében és gondolataiban. A szilárd történelmi tények bizonyos biztonságérzetet kölcsönöznek a történészeknek, ő viszont folyton megkérdőjelezi önmagát és mindig tudni szeretné, vajon létezhet-e másik olvasata annak a mozzanatnak, amit ő a képzelete segítségével egészített ki.

Mantel az interjú során párhuzamot vont VIII. Henrik kora és a mostani között is. Szerinte egészen a közelmúltig a mai ember számára teljesen idegen – és a demokratikus eszméktől eltávolodott – volt az a fajta hatalomgyakorlás, mint amilyet például Donald Trump önkényes kormányzása alatt megtapasztaltunk. Szerinte Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egyaránt a hangzatos kijelentések mentén folyik a kormányzati döntéshozatal, és noha úgy tűnik, hogy információs korszakban élünk, a rémhírek, a morális pánik és az összeesküvés elméletek ugyanúgy torzítják a valóságot, mint VIII. Henrik korában.

Charlotte Higgins az interjú végén megkérdezte azt is, hogy most, a trilógia lezárását követően készül-e újabb történelmi regénnyel. Mantel azt felelte, hogy nem áll szándékában újabb történelmi regényt írni, és reméli, hogy a rajongói is elfogadják ezt, és nem küldenek több ötletet egy újabb regényhez. Jelenleg a trilógia színházi adaptációján dolgozik, és hosszú távon is szívesen dolgozna színházi darabokon, de az is elképzelhető, hogy visszatér néhány korábbi ötletéhez, amelyet kénytelen volt félretenni az elmúlt tizenöt év alatt a trilógia írása közben, és rövidprózával jelentkezik legközelebb. Azt reméli, hogy a következő írásával önmagát is képes lesz meglepni.

A Cromwell-trilógia első két kötetének újabb kiadása
A Cromwell-trilógia első két kötetének újabb kiadása – ezek már a Libri Kiadónál jelentek meg.

Hilary Mantel Cromwell-trilógiája új perspektívából, elképesztő láttató erővel mutatja be a Tudor-kori Angliát. Az első kötet magyarul 2010-ben jelent meg a Cartaphilus Kiadónál Farkasbőrben címmel, a második, amely a Holtaknak menete címet kapta, a nemzetközi megjelenés évében, 2012-ben került a magyar könyvesboltok polcaira. Mantel mindkét kötetért Booker-díjat kapott, a regények pedig itthon újabb kiadásban is megjelentek, ezúttal a Libri Kiadónál. A trilógia harmadik, befejező része (amelyet egyébként idén jelöltek a Booker-díjra) magyarul 2021-ben jelenik meg, szintén a Libri Kiadó gondozásában.


Vidd hírét!
  •  
  •  
  •