Először jelenik meg A Gyűrűk Ura Tolkien illusztrációival

Vidd hírét!
  •  
  •  

Az eredeti 1954-es megjelenése óta először fog megjelenni A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien saját rajzaival, illusztrációival. A rajzokat a szerző inkább csak magának és a gyerekeinek készítette, közülük csak kettő került bele az eredeti kiadásba. Az októberben megjelenő könyvbe azúttal 30 Tolkien-illusztráció, térkép és skicc kerül bele.


Tolkien mindig is nagyon szerény volt, ha a művészi képességeiről volt szó. Noha A hobbitot a saját illusztrációi díszítették, a szerzőt lelombozta egy kritikus véleménye, aki azt írta, hogy a rajzok nem tükrözik a szerző irodalmi tehetségét és képzelőerejét. Tolkien azt mondta a vélemény láttán, hogy egyetért a kritikával. 1939-ben, A Gyűrűk Ura írása közben azt közölte a kiadójával, hogy a rajzolás fáradtságos munka, és hogy ideje és energiája sincs az illusztrációkra, hogy soha nem is tudott rajzolni, és hogy csupán egy térképet fog elkészíteni, amelyet mindenképp szükségesnek talált.

Ezzel együtt számos rajzot, illusztrációt, térképet és skiccet készített, miközben megírta Zsákos Frodó és Csavardi Samu történetét. Néhányat közülük pusztán a saját szórakoztatására vetett papírra. A rajzokat már láthatta a nagyközönség, egyrészt Christopher Tolkien Pictures by JRR Tolkien (JRR Tolkien képei) valamint Wayne G. Hammond és Christina Scull JRR Tolkien: Artist and Illustrator (JRR Tolkien: Művész és illusztrátor) című kötetében, másrészt egy 2018-as kiállítás alkalmával. A Tolkien-hagyaték gondozói most először engedélyezték a rajzok és illusztrációk publikálását a regénnyel együtt, a könyv októberben a HarperCollins gondozásában fog megjelenni.

Lothlórien erdeje tavasszal - Tolkien munkája
Lothlórien erdeje tavasszal – Tolkien munkája

Mint megannyi fiatal olvasót, engem is lenyűgöztek A Hobbit elbűvölő illusztrációi – mondta Chris Smith, a HarperCollins helyettes igazgatója. – Ezek a festmények, kiváltképpen a mára már ikonikusnak számító borítófestmény annyira népszerűek lettek, mint maga a történet. Mégis, a szerző rá jellemzően szerény és elutasító volt, ha a kivételes művészi képességeiről volt szó. Ez a szerénység egyben azt is jelentette, hogy kevés alkotását láthatta a publikum a szerző élete során, és a halála után is inkább csak tudományos kötetekben publikálták azokat.

A Gyűrűk Ura Tolkien leghíresebb regénye, a fantasy műfaj egyik alapja, a világ egyik legjelentősebb irodalmi alkotása. Tolkien 1936 és 1949 között írta, 1954-es megjelenése óta világszerte több mint 150 millió példányban kelt el. Magyarul első alkalommal a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg 1981-ben. Az első 11 fejezetet Réz Ádám, a könyv további részét Göncz Árpád későbbi köztársasági elnök fordította. Az utóbbi években a regény az Európa Könyvkiadónál látott napvilágot; illusztrált magyar kiadásról egyelőre nincs információnk.

Forrás: The Guardian.


Vidd hírét!
  •  
  •