Januárban érkezik Stina Jackson új regénye

Stina Jackson (fotó: Stefan Tell)
Vidd hírét!
  •  
  •  

Az Olvasoterem.com-on 2020 elején mutattuk be Stina Jackson debütregényét, az Ezüstút című krimit, amely az Animus Kiadónál jelent meg a Sárga Könyvek-sorozat részeként. Az ajánlót azzal zártuk, hogy az írónő második regénye 2020-ra várható. Az Ödesmark 2020-ban meg is jelent, magyarul pedig január végére várható. Az Összezárva címet kapta, és a fülszöveg alapján hamisítatlan skandináv krimit kapunk a hideg, zuzmarás napokra. Stina Jackson előző regénye nagyon meggyőző volt, az Összezárva a “nagyon várjuk” kategóriába tartozik.


Stina Jackson: Összezárva (Animus, 2022)

A regény cselekményének helyszíne egy távoli, magába zárt svéd falu. Hó, végtelenbe vesző utak, sötétségbe dermedt erdők, feneketlen kút – ez Ödesmark. A település lakói közt nem egy bizarr, torz figura akad, ám egyvalami közös mindannyiukban: a gyűlölet Vidar iránt, aki mások szerencsétlenségét kihasználva tetemes vagyont halmozott fel, amelyet a pletykák szerint a házában rejteget. Az öreg a lányával, Livvel, és az unokájával él egy fedél alatt, akiket rövid pórázon tart, és megnyomorítja az életüket. A férfi árgus szemmel figyeli a szomszédok minden lépését, és nem bízik a világon senkiben. Jóllehet Vidar szívós vénember, felette is eljárt az idő, így aztán a könnyű préda lehetősége sokak fantáziáját megmozgatja. És vannak, akik az erőszaktól sem riadnak vissza… Amikor Vidart meggyilkolják, szinte lehetetlen kideríteni, ki tette, mivel a faluban szinte mindenki hajlandó lett volna rá. Ám az erdő elleplezi a zajokat, a hó elnyomja a sikolyokat, a kút elfedi a titkot, a házak elrejtik a bűnösöket, a falu pedig hallgat.

Stina Jackson új lélektani krimijében ismét szülőföldjre, Svédország legészakibb tájaira kalauzolja el az olvasót, miközben a mérgező emberi kapcsolatokat és a kitörés lehetőségét vagy lehetetlenségét boncolgatja.

Stina Jackson (fotó: Stefan Tell)
Stina Jackson (fotó: Stefan Tell)

Jackson 1983-ban született az észak-svédországi Skellefteå-ben. 2006-ban költözött Denverbe a későbbi férjéhez, Roberthez, akit Stockholmban ismert meg. Az Egyesült Államokban recepciósként és adminisztrátorként is dolgozott, mielőtt történelemből diplomázott volna. Már kis kora óta író szeretett volna lenni, de ez egy távoli, elérhetetlen vágynak tűnt, mígnem 2013-ban, miután abbahagyta a jogi tanulmányait, ténylegesen írni kezdett. Első regényével óriási sikert aratott. Az Összezárva a második könyve.


Vidd hírét!
  •  
  •