Bemutatjuk az Agave Könyvek 2022-es új szerzőit

Vidd hírét!
  •  
  •  

2022-ben, mintegy az olvasói igényekhez igazodva, az Agave Könyvek még több fantasyt hoz a magyar könyvpiacra. Az új Schwab-regény az év második felére várható, és van néhány, egyelőre titokban tartott meglepetés is, ami viszont már biztos, hogy idén három új szerző debütál a kiadónál: A. K. Larkwood, Christopher Buehlman és Genevieve Gornichec várható az első félévben. Sci-fik terén Alexander Weinstein és Simon Jimenez mutatkozik be a magyar olvasóknak, mellettük pedig folytatják Philip K. Dick, Kim Stanley Robinson, John Scalzi, Marko Kloos, Octavia E. Butler és Jeff VanderMeer kiadását. Krimi/thriller vonalon Elle Cosimano az abszolút újonc, de alighanem Mark Greaney könyveit is nagy várakozás fogja megelőzni a Netflix-film miatt. Egy csokorba szedtük a kiadó újoncait!


Fantasy

Genevieve Gornichec

2022 egyik legjobban várt fantasyjét Genevieve Gornichec írta. A boszorkány szíve (The Witch’s Heart) újragondolja az északi mitológiát, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről – főszerepben Angurbodával és Lokival.

Genevieve Gornichec

Genevieve Gornichec az Ohio Állami Egyetemen szerzett diplomát történelemből, mellette az ideje nagy részét a vikingek tanulmányozásával töltötte. Írásait az északi mitológia, az izlandi sagák és az óészaki irodalom ihleti. Jelenleg Clevelandben él, A boszorkány szíve az első regénye, amelynek első vázlatát még 2011-ben vetette papírra, aztán a regény nagy részét egy hónap leforgása alatt írta meg, miközben harmadéves volt az egyetemen.

A. K. Larkwood

A. K. Larkwoodnak A Kimondatlan Név (The Unspoken Name) az első regénye, ami egy igazi különlegesség: a főszereplője egy ork papnövendék, akit kis kora óta arra nevelnek, hogy áldozza majd fel magát az istenüknek, ám amikor eljön a pillanat, ő hátat fordít a végzetének, elmenekül és rettegett kémmé és orgyilkossá válik.

Larkwoodot jelölték a regényért a Hugo-díjak keretében kiosztandó, legjobb elsőkönyves szerzőnek járó Astounding-díjra. A Kimondatlan Nevet bátran ajánljuk minden fantasy-rajongónak, de különösen Le Guin olvasóinak: a kötet hangulatában némileg megidézi a Szigetvilágot.

A. K. Larkwood

Larkwood a Cambridge-i Egyetemhez tartozó St. John’s College-ben tanult angol nyelvet, majd különböző területeken dolgozott: médiakapcsolatok, felsőoktatás, jog. Jelenleg Oxfordban él a feleségével és egy macskával.

Christopher Buehlman

Buehlman műveivel már évek óta szemezett az Agave Könyvek. Az amerikai regényíró az elmúlt tíz évben öt nagyszerű horrort is írt, aztán gondolt egyet, és váltott a fantasyre, így született meg A feketenyelvű tolvaj (The Blacktongue Thief), amit a tavalyi év legjobbjai között tartanak számon, és óriási elismeréssel nyilatkozott róla többek közt Anthony Ryan, Nicholas Eames és Brent Weeks is. A regény egy (tervezett) trilógia első kötete, a főszereplője pedig Kinch, a címbéli tolvaj, aki egy napon Galva személyében emberére akad.

Christopher Buehlman

Buehlman nem csak regényeket, de színdarabokat és verseket is ír, és 2018-ban egy tévésorozat epizódjának a forgatókönyvét is vállalta. Verseivel 2007-ben Bridport-díjat nyert a költészet kategóriában, 2008-ban pedig jelölték a legjobb versért járó brit Forward-díjra.  Buehlman egyébként kiváló szakértője a történelemnek, a húszas és harmincas éveiben reneszánsz tematikájú fesztiválokon lépett fel, mint Christophe the Insultor, és nem áll távol tőle a stand-up jellegű humor sem, így nem meglepő módon A feketenyelvű tolvaj minden komolysága ellenére helyenként kifejezetten emlékezetes szövegekkel bír. Történelmet és francia nyelvet tanult a Florida Egyetemen, spanyolul is társalgási szinten beszél. A floridai St. Petersburgban él, a szabadidejében színházba jár, filmeket néz, sakkozik, íjászkodik, szalad és főz. Az ételt fokhagymásan szereti, borból a száraz sötétvöröset kedveli.


Sci-fi

Simon Jimenez

Jimenez Az elveszett madarak (The Vanished Birds) című debütje az Agave Kiadó kedvence a műfaj friss terméséből. Helyenként Bradbury stílusát, máskor Simmons eleganciáját érezni a soraiban. A cselekménynek három főszereplője van: egy hajó kapitánya, akit nem béklyóz az idő; egy néma gyermek, akire elképzelhetetlen hatalom ró terhet; egy ezeréves asszony, akit emberöltőnyi tévedések kísértenek.

Jimenez rengeteg komoly jelölést kapott Az elveszett madarakért: jelölték a legjobb új szerzőnek járó Astounding-díjra, az Arthur C. Clarke-, Locus- és Sydney J. Bounds-díjakra. Többen is a sci-fi egyik lehetséges nagy ígéretének tartják.

Simon Jimenez

A filippínó felmenőkkel rendelkező Jimenez eddig csak rövidprózát írt, írásai az Arizona Egyetem irodalmi magazinjában, a Canyon Voicesban, illetve a Nothing Short Of című antológiában jelentek meg. Első sztoriját hét-nyolc éves kora körül írta, az egy macskáról szólt, amelyik úgy mászott fel egy tornádóra, mintha az létra lenne. Már fiatal korában falta a könyveket, mindig olyan olvasmányokat keresett, amelyek cselekménye nem a valóságban játszódik, és elolvasott minden olyan regényt, amelyik rangos sci-fi irodalmi díjat nyert. Az elveszett madarakat a mesterképzése alatt kezdte írni. Nagy kedvence Gabriel García Márqueztől a Száz év magány és David Mitchelltől a Felhőatlasz – úgy véli, ezek hatással voltak arra is, ahogyan ő ír.

Alexander Weinstein

Weinstein civilként a Siena Heights Egyetem docense, ahol kreatív írást tanít, emellett pedig a szintén kreatív írást oktató The Martha’s Vineyard Intézet igazgatója. Az Új Világ gyermekei és más történetek (Children Of The New World) az első novelláskötete. Weinstein nagyon szép, érzékeny stílusban ír ember és technológia kapcsolatáról (és állandó konfliktusukról), miközben a jövőképei közt egyaránt vannak elrugaszkodott, fantasztikus elképzelések és rendkívül valósághűek is. Ő tipikusan az a szerző, aki nem az írásból akar megélni, számára ez egy kreatív hobbi, így a könyvei alapvetően kisebb kiadóknál, hírverés nélkül jelennek meg. Ted Chiang és Ken Liu rajongói abszolúte helyben lesznek vele.

Ráadásul, időközben felfedezte őt Hollywood is. Az Agave Könyvek 2020 elején, tehát még a világjárvány előtt ki szerette volna adni ezt a kötetet, viszont jött a hír, hogy Colin Farrell főszereplésével film készül az egyik történetből (After Yang), így végül a járvány miatt úgy döntöttek, hogy bevárják a 2022-ben érkező adaptációt, amit egyébként már 2021 nyarán bemutattak a Cannes-i fesztiválon, és a kritikusok eléggé szerették. A kiadó 2023-ban szeretné Weinstein azóta megjelent második, Universal Love című gyűjteményét is kiadni, hasonlóan lenyűgöző kötet lett.

Alexander Weinstein

Weinstein Brooklynban született. A coloradói Naropa Egyetemen diplomázott, majd 2008-ban az Indiana Egyetemen szerzett kettős mesterdiplomát angolból és kreatív írásból. Az Új Világ gyermekei című kötetét 2016-ban az NPR, az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója az év könyvének választotta. Noha a Publishers Weekly az új kötete kapcsán megjegyezte, hogy Ray Bradbury stílusát lehet felfedezni az írásaiban, Weinstein egy interjúban elmondta, hogy ő sosem volt nagy sci-fi olvasó, és Bradbury munkássága is inkább csak gyerekkorában és többnyire a The Ray Bradbury Theater című televíziós műsor révén ért el hozzá. Fiatal korában rengeteg Stephen King-könyvet olvasott, és csak a harmincas éveiben ismerkedett meg Tolkien műveivel. Saját bevallása szerint a stílusára a realista irodalom és a spekulatív fikció nagyjai voltak hatással, írói vénáját olyanok művei befolyásolták, mint Csehov, Kafka, William Somerset Maugham, Kurt Vonnegut, George Saunders, Karen Russell, Italo Calvino, Jorge Luis Borges, Viktor Pelevin vagy Murakami.


Krimi/thriller

Mark Greaney

A klasszikusabb hangvételű thrillerek rajongóinak 2022-ben érkezik Mark Greaney Szürke Ember-sorozata. Egyelőre két kötettel készül az Agave Könyvek: A Szürke Ember (The Gray Man) című első résszel és a Célpont (On Target) folytatással. A nyitó kötetből mutatják be jövőre a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmjét is: a rendezői székben a Russo-fivérek ülnek, míg a főszerepekben Ryan Gosling, Chris Evans, Billy Bob Thornton és Ana de Armas láthatóak.

Greaney sorozata egy bérgyilkosról szól, aki a fedett műveletek világában legendás státusszal bír, ugyanis mindig csendben, sokszor a lehetetlent végrehajtva végzi el egyik munkáját a másik után, majd válik teljesen köddé. Ha valaki célponttá válik, nincs esélye menekülni előle.

Mark Greaney

A Szürke Ember a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel Greaney korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. Sokan Tom Clancy szellemi örökösének tartják, akivel több Jack Ryan-regényt írt közösen, majd Clancy halála után egyedül folytatta a sorozatot.

Mark Greaney nem ismeretlen a magyar olvasók előtt: több, a Jack Ryan univerzumban játszódó regénye is megjelent magyarul. Greaney politikai tudományokból és nemzetközi kapcsolatokból diplomázott, aminek hasznát veszi íróként is, de az egyetemi tanulmányain túl is mindig alaposan felkészül a könyvek írása előtt. Tucatnyi országot bejárt, meglátogatta a Pentagont és több washingtoni titkosszolgálat székhelyét, valamint a katonai bázisokat, és együtt gyakorlatozott a katonai és rendfenntartó erők alakulataival, hogy tapasztalatot szerezzen lőfegyverhasználatból, harctéri orvoslásból és a közelharcból. Mark a Tennessee állambeli Memphisben él a feleségével, három gyerekével és három kutyájával.

Elle Cosimano

Cosimano is tagja a múlt évtized feltörekvő krimi/thriller tehetségeinek. Az első, Nearly Gone című regénye megnyerte az International Thriller-díjat és jelölték az Edgarra, majd később írt egy YA fantasyt is (Holding Smoke), amiért versenyben volt a Bram Stoker-díjért.

Az Agave Könyvek idén a 2021-es, Finlay Donovan ölni tudna (Finlay Donovan Is Killing It) című művét fogja kiadni, ami egy hagyományosabb stílusú krimi, és nagyon jó humora van. A könyv egy elvált, kétgyerekes anyukáról szól, aki íróként próbálja megkeresni a napi betevőt, ám egy nap az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik.

Elle Cosimano

Cosimano biológusnak készült, de három nehéz év után váltott és pszichológiából szerzett diplomát, majd sikeres karriert futott be az ingatlanpiacon. Tizennégy év után jött rá, hogy nem leli örömét a munkában. Korábban mindig azzal viccelt a kollégái előtt, hogy egyszer majd rátör az életközépi válság, és akkor felmond, hogy regényt írjon. 2010-ben aztán tényleg szabadságot vett ki, és hozzálátott az első regényéhez. Többé soha nem ment vissza az előző munkahelyére.

Termékeny írónak számít, az elmúlt tíz évben hat YA-regényt és két felnőtteknek szóló regényt írt. Napközben a gyerekeivel foglalkozik, akik egész nap otthon vannak, mivel távoktatásban részesülnek, és éjszaka ír, amikor mindenki más alszik a házban. Cosimano számára az íráshoz a zene jelenti az inspirációt. A regényhez általában készít egy playlistet, és az előre kiválogatott dalokat hallgatja írás közben. Virginiában él a férjével, két tizenéves fiával és a kutyájukkal. Cosimano a kiadó reményei szerint tökéletes választás lesz Richard Osman rajongóinak és a feelgood krimik kedvelőinek.


Vidd hírét!
  •  
  •