Nolc év börtönre ítélték Dmitry Glukhovskyt a távollétében

Vidd hírét!
 
 

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélte Dmitry Glukhovsky orosz írót annak távollétében, a hadseregről szóló úgynevezett hamis állítások ügyében –  írja a Szabad Európa orosz kiadása a Mediazona tárgyalótermi jelentésére hivatkozva. Az író többször is elítélte az ukrajnai háborút.

Az ügyészség eredetileg kilenc évet kért. Glukhovsky ügyvédje, Veronika Poljakova (aki egyébként Alekszej Navalnij feleségének, Juliának is a védőügyvédje) politikai hadjáratnak nevezte és a törvényekkel összeegyeztethetetlennek minősítette a vádat, védence felmentését követelve.

A Metro-regények szerzője elleni büntetőeljárás februárban került bíróság elé. A vádirat szerint 2022 márciusa és májusa között az Oroszországon kívül tartózkodó Glukhovsky “olyan szöveges feljegyzéseket és videókat tett közzé a közösségi médiában, amelyek szándékosan hamis információkat tartalmaznak az orosz katonák ukrajnai tevékenységéről.”

Dmitry Glukhovsky kortárs orosz író, a Metro című regénysorozat és a 2019-ben megfilmesített Text című regény szerzője. A Text című filmhez maga írta a forgatókönyvet, amelyért megkapta a Nika filmdíjat.

Az Ukrajna elleni teljes körű orosz katonai agresszió kezdete után Glukhovsky élesen bírálta Vlagyimir Putyin lépéseit. Az író a közösségi oldalakon az ukrán civilek meggyilkolásáról és az orosz hadsereg veszteségeiről beszélt. Ezt követően Glukhovskyt “külföldi ügynöknek” bélyegezték, büntetőeljárást indítottak ellene és nemzetközi körözési listára tették, mivel az elmúlt években külföldön élt. Az orosz bíróság a távollétében folytatta az író ellen az eljárást.


Vidd hírét!