Meghalt Alice Munro

Alice Munro (1931-2024)
Vidd hírét!
 
 

92 éves korában elhunyt Alice Munro kanadai író, a 2013-as irodalmi Nobel-díj nyertese. Az írónőt az ontariói Port Hope-ban található otthonában érte a vég hétfőn este. A hírt a család és a kiadó is megerősítette. Kristin Cochrane, a Penguin Random House Canada vezérigazgatója a kiadó közleményében kiemelte: Alice Munro nemzeti kincs, akinek a műveit az olvasók Kanada- és világszerte olvassák, csodálják és nagyra tartják.

Alice Munro 1931-ben született az ontariói Winghamben. Számos története ebben a térségben játszódik, novellái, elbeszélései a régió lakóinak, a lakók életmódjának, a térség kultúrájának krónikái. A középiskolát évfolyamelsőként végezte el, és ösztöndíjat kapott a londoni University of Western Ontario egyetemre. A felsőoktatási tanulmányai során az idejének a felét az egyetemi tanulmányokkal, a másik felét pedig az írással töltötte.

Több mint egy tucat novelláskötete jelent meg. Az 1950-es és 1960-as években a történeteit a CBC sugározta; az írások több kanadai folyóiratban is megjelentek. Néhány története az 1960-as évek társadalmi forradalma előtti és utáni életet hasonlította össze.

Alice Munro (Derek Shapton fotója)
Alice Munro (Derek Shapton fotója)

Az irodalom terén az első nagy áttörést 1968-ban érte el, amikor a nyugat-ontariói külvárosokban zajló életről szóló, A boldog árnyak tánca című novelláskötete elnyerte Kanada legmagasabb irodalmi kitüntetését, a Governor General’s Awardot. Élete során később még kétszer részesült ugyanabban az elismerésben. 2009-ben Nemzetközi Booker-díjat kapott, 2013-ban pedig irodalmi Nobel-díjat.

Utolsó novelláskötete, a Drága élet 2012-ben jelent meg; magyarra Mesterházi Mónika fordította, a Park Kiadó gondozásában jelent meg, mi itt írtunk róla. A kötet második része önéletrajzi ihletésű történeteket tartalmaz. A National Post című napilapnak már a kötet megjelenésekor azt mondta, hogy a Drága élet azért különleges, mert valószínűleg nem fog többé írni. „Nem mintha nem szerettem volna írni, de azt hiszem, az ember eljut egy olyan életszakaszba, amikor másképp gondolkodik az életéről” – mondta.

Forrás: BBC


Vidd hírét!