A nemzetközi könyvpiac 2009-ben: top 7

Vidd hírét!
 
 

Dan Brown és Az elveszett jelkép 2009-ben minden téren aratott. Nincs az a toplista, amelynek nem ez a könyv állna az élén. A legtöbb ember Robert Langdon legújabb kalandjára volt kiváncsi (ismerjük be, nem annyira Robert Langdon és a kalandjai a vonzóak, mint inkább a titkok, amelyek világába Dan Brown kalauzol), pedig a könyv csak 2009 szeptemberében jelent meg. Az amazon.com és a Barnes & Noble best selling listáját is Az elveszett jelkép vezeti, de mi a Nielsen Company összeállítását böngésztük végig.

1. Első tehát Az elveszett jelkép Dan Brown tollából. Robert Langdont egy esti előadás megtartására kérik fel a washingtoni Capitoliumban. Meghívója látszólag a mentora, Peter Solomon, aki 33. fokozatú szabadkőműves. Langdon közönség helyett Peter Solomon levágott, kitetovált, és furcsa pózba helyezett jobb kezét találja. Langdon gyors üldözésbe kezd a Kongresszus székházában, és titkos jelek sorozatát fejti meg. Eközben össze kell mérnie tudását Mal’akh-kal, egy tetovált, önkasztráló és zseniális gonosztevővel, aki a hatalom egy ősi forrását kutatja. Segítője is akad; Solomon húga, Dr. Katherine Solomon, a noétika tudósa. A könyv magyar nyelven 2009 decemberében jelent meg.

2. Második helyen William Paul Young sok vitát kiváltó regénye, A viskó található. Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára. A több, mint 8 millió példányszámban eladott könyv egyesek szerint olyan hatással lehet korunk kereszténységére, mint a John Bunyan Zarándok útja című műve a maga idejében. Állítólag maga Demi Moore is „sorsfordító erejű üzenetre” lelt a könyvben – és ezt a twitteren is megosztotta barátaival, ismerőseivel. – A könyv magyarul is olvasható!

3. A Nielsen Company listáján a harmadik helyet Audrey Niffenegger sikerkönyve foglalja el. Az időutazó felesége 2009-ben Robert Schwentke rendezésében a mozikban is sikert aratott, a könyv 2004 óta 38 nyelven, több mint 4 millió példányban fogyott el. A történet megható: Henry genetikai hibával született. Amikor Clare-el megismerkedik, ő 30 éves, a lány pedig 6. Amikor összeházasodnak, Henry még mindig 30 éves, a lány pedig 22. Henry időnként kizuhan a saját korából és eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát. Nem tudhatja, mikor történik meg újra, s hol találja magát legközelebb. Egyetlen biztos pontja Clare, akihez mindig visszatér. Szeretik egymást és megpróbálnak normális családi életet élni, de nem tudják, gyermekük örökli-e a betegséget, és mikor jön a halál. Csak azt tudják, hogyan jön: mindketten látták a férfit lőtt sebbel meghalni. A könyv magyar nyelven 2009-ben jelent meg először – gyanítom, hogy a magyar megjelenést (sajnos) a hollywoodi siker ösztönözte.

4. A negyedik helyre John Grisham új regénye, a Csapdában került. A törvényszéki thrillerek mesterének legújabb regénye a korrupcióról, az érdekek összefonódásáról szól – és most sem visz bennünket messze a tárgyalóteremtől. Kyle McAvoy, a Yale Egyetem jogi karának végzős hallgatója ígéretes jövő előtt álló fiatalember. Kiváló tanulmányi eredményeinek köszönhetően jobbnál jobb állásajánlatok közül válogathatna, ha hosszú ideje rejtegetett, sötét titka nem kerülne rossz kezekbe. A megzsarolt fiú arra kényszerül, hogy olyan munkát vállaljon el, amilyet sosem szeretett volna. A világ legnagyobb ügyvédi irodájánál kezd dolgozni mesés fizetésért, de nem csak az irtózatos mennyiségű feladattal kell megbirkóznia, ahogy minden újoncnak, hanem életveszélyes konspirációban vesz részt, lop, csal és hazudik. Ha lelepleződik, nem csak az ügyvédi engedélyét veszíti el, de börtönbe kerülhet, akár meg is ölhetik. – 2009 júliusától magyarul is olvasható.

5. Az ötödik a top 7-ben Mary Ann Shaffer The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society c. könyve. 1946-ot írunk, Nagy-Britannia a második világháború sötét napjait igyekszik feledni, ahogyan az ismert és kedvelt írónő, Juliet Ashton is. Levelezésbe kezd egy bizonyos Dawsey Adams-szel Guernsey szigetéről, és a leveleken keresztül megismeri a szigeten alapított Irodalmi Kört, a bátor alapító, Elizabeth történetét, háborús tapasztalatait. Az Irodalmi Kör tagjainak levelei annyira meghatják Julietet, hogy eldönti: ellátogat a szigetre. Ez a döntés azonban mindenki számára meglepő fordulatokat szül.

6. A hatodik helyezett Kathryn Stockett regénye, a The Help. A történet 1962-ben játszódik az amerikai Mississipiben, ahol három hétköznapi nő – Skeeter, Aibileen és Minny – nem hétköznapi lépésre szánja el magát. A könyv magyar fordításban még nem jelent meg.

7. Hetedik a Twilight sorozat szerzőjének új könyve, A burok. Stephenie Meyer a vámpír-sztorik után egy számára új műfajban, a sci-fiben mutatkozik be. A történet szerint a Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára. Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Egyvalamire azonban nem készült fel: hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát.


Vidd hírét!