Új megjelenések április első hetén

Vidd hírét!
  •  
  •  

A magyar olvasók számára új név jelenik meg a kémregények sorában, ezen a héten kerül a könyvesboltokba Olen Steinhauer regénye, A Turista. E sorok szerzője is nagy kiváncsisággal klikkelt a linkre, de amikor azt is megláttam, hogy Stephen King szerint is ez a legjobb kémtörténet, amit a horror mestere valaha is olvasott, akkor már meg is akartam venni rögtön a könyvet. Azért azt hadd tegyem hozzá, hogy nem ismerem King ízlését a kémregények terén, és nem tudom, hogy ő olvasott-e már például Le Carré-t. Ennek ellenére A Turista jó könyvnek ígérkezik. – De legalább ennyire örülhetnek az olvasók annak, hogy újra megjelenik magyar nyomtatásban Władysław Szpilman életrajzi regénye, a Zongorista, és jön a vámpír-hullám újabb lovasa, Rachel Caine és Az üvegház. Megnéztük, mi jelenik meg ezen a héten magyarul.


Olen Steinhauer a marylandi Baltimore-ban született 1970-ben, 2003 óta Budapesten él. A Turista a hatodik regénye, az előző öt könyvében egy képzeletbeli kelet-európai ország történetét meséli el a hidegháború alatt. Minden kötetnek más a főszereplője, az öt kötet egyenként az ország egy-egy évtizedét mutatja be. Legújabb regényét, A Turistát 2009-ben írta, mondhatni még meleg. A New York Times Best Seller listáján az előkelő 19. helyezést érte el. Lesz folytatása is, ez egy tervezett trilógia első része. George Clooney máris lecsapott a sztorira, hamarosan a mozikban is láthatjuk a turistát. A Turista a CIA olyan különleges ügynöke, aki a világ különböző országaiban folyamatosan úton van, és felettesei parancsát kérdezés nélkül végrehajtja. Milo Weaver Turista, de a nonstop készenlét, az állandó utazás és a vak engedelmesség lassan tönkreteszi, és már senkiben nem tud megbízni. A paranoiából a CIA New York-i főhadiszállására, egy íróasztal mögé menekül. Megházasodik, s családjával évekig biztonságban és nyugalomban él Brooklynban. Amikor azonban egy bérgyilkos elfogásakor a nyomozás szálai régi jó barátjához és kollégájához vezetnek, nem tehet mást: vissza kell térnie a terepre, hogy megtalálja a felelősöket, és szembesüljön hazugságra épített életének mindent romba döntő titkaival. – Erre a hétre ez az olvasoterem.com titkos tippje is.

► W. E. B. Griffint nem kell különösebben bemutatni az olvasóknak. Világszerte nagy sikert aratott sorozatai, A tengerészgyalogosok és A háború katonái a katonák közösségének életét mutatták be. A Különleges műveletek a kilencedik a sorozatban, egy magával ragadó regény, amely a becsület jelvényét viselő férfiak és nők történetét örökíti meg – a bátorság, a hűség és a bizalom páratlan testvériségének küzdelmeit. A philadelphiai rendőrségnek most a rettegő lakosság, az ellenséges sajtó és a vonakodó tanúk között manőverezve kell megállítaniuk az újabb erőszakhullámot – az egész várost félelemmel eltöltő, nemi erőszakkal kísért emberrablások sorát.
► Újra a magyar polcokon Władysław Szpilman életrajzi regénye, A zongorista. Ezúttal a szerző zenéjét is mellékelte a könyhöz a kiadó, A zongorista most CD-melléklettel jelenik meg. Szpilman a Varsói Konzervatóriumban és a Berlini Zeneakadémián folytatott tanulmányai után a lengyel főváros legelegánsabb szórakozóhelyein zongorázott, és a rádióban is fellépett. 1939 szeptemberének végén azonban, amikor a németek bombázni kezdik Varsót, Szpilman – a náci ideológia szerint – már „csak” egy lengyel zsidó. Ha nem tudott volna zongorázni, talán életben sem marad. Szpilman a varsói rádió zenei főszerkesztője lett, szimfonikus műveket, filmzenéket, slágereket írt, és zongoraművészként sokat koncertezett. Visszaemlékezéseit már 1945-ben papírra vetette, de az első kiadást szigorúan cenzúrázták; csak több mint ötven év elteltével jelenhetett meg teljes terjedelmében a memoár, amelyet azóta harmincöt nyelvre lefordították. A könyv alapján Roman Polański rendezésében készült filmet több Oscar-díjjal is jutalmazták. (A könyv és a film párhuzamáról hamarosan a Hollywood rovatban is olvashattok.)
► Egy másik régi kedves ismerős a héten a polcokon William Seward Burroghsnak, a II. világháború utáni amerikai irodalom fenyegyerekének első magyarul megjelent regénye. A Meztelen ebéd először Párizsban jelent meg, az amerikai kiadásra 1962-ig kellett várni. Kábítószer okozta víziók, rémálmok, képzelt valóság – a Meztelen ebéd a drogos William Lee elbeszélései. A szerző maga azt nyilatkozta a regényről, hogy annak fejezetei tetszés szerinti sorrendben is olvashatók. A könyvet a nyers leírás miatt több helyen majdnem betiltották – az amerikai kiadás késését is tulajdonképpen ez okozta. 1991-ben film is készült a könyv alapján, de a kanadai David Cronenberg képtelen volt úgy vászonra vinni William Lee történetét, ahogyan azt Burroughs papírra vetette. Erről viszont újfent a Hollywood rovatban olvashattok majd.
Rachel Caine eddig 30 könyvet írt, közöttük Morganville-vámpírok sorozatát. Magyarul csak most jelenik meg az első könyve, Az üvegház a már említett vámpír-sorozat első kötete. Gyanítom, hogy a Stephenie Meyer-féle vámpírláz nélkül ma nem kellene izgulnunk az első Rachel Caine könyv magyar megjelenésének – így viszont a Twilight-rajongók gyűjteménye egy új regénnyel bővül. Az üvegház főhőse, Claire Denvers nagy reményekkel kezdi meg tanulmányait a poros kisváros, Morganville egyetemén, de reményei hamarosan rémálommá változnak, amikor összetűzésbe kerül a helyi lányokkal, akik gyorsan megtanítják neki, hogy hol is a helye az iskolai rangsorban. Valahol a sor legvégén. Miután súlyosan megfenyegetik, Claire kénytelen menekülni a kollégiumból, és szűkös anyagi lehetőségeihez képest elfogadható albérlet után nézni a városban. Így kerül az Üvegházba, és így szerez új barátokat és lakótársakat a különc Eve, a lázadó Shane és a titokzatos Michael személyében, aki valamilyen furcsa oknál fogva sosem mutatkozik nappal a többiek előtt. Nekem – hogy stílusos legyek – rém ismerősnek tűnik a történet.


Vidd hírét!
  •  
  •